Vizita za živali
1586 ogledov

Največ mrtvih ptic ob napajalnikih in krmilnicah

Napajalnik za ptice Profimedias
Zelo pomembna navodila za vse, ki imajo doma napajalnik za ptice. Na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) opozarjajo na izbruh bolezni.

Na DOPPS-u pojasnjujejo, da je Trichomonas gallinae protozojski parazit, ki pri pticah povzroča bolezen trihomozo. Parazit je svetovno razširjen, in najpogosteje prizadane ptice iz družine golobov (Columbidae) in sokolov (Falconidae). Bolezen je bila po njihovih navedbah v preteklosti redkeje ugotovljena pri prostoživečih pticah, vendar se v zadnjem desetletju vse pogosteje pojavlja. Povišano smrtnost so ugotovili predvsem pri pticah iz družine ščinkavcev (Fringillidae) kot so zelenci (Chloris chloris).

Zelenec (Chloris chloris) | Avtor: Profimedia Profimedia

Oslabelost, našopirjenost, nekoordiniranost

Opizujejo, da povzroča parazit različne patološke spremembe: "Pri večini ptic je njegova prisotnost omejena na zgornji prebavni trakt, kjer se spremembe kažejo kot blago vnetje sluznice. Obolenje se na zunaj kaže kot oslabelost, našopirjenost in nekoordiniranost. Ptice veliko pijejo in zelo pogosto izbruhajo zaužito hrano."

Infekcija se lahko pojavi posredno z okuženo hrano ali vodo ali z direktnim kontaktom med pticami, med hranjenjem, med svatovanjem ali ko starši hranijo svoje mladiče. Prizadane lahko ptice vseh starosti. Večino poginulih ptic je bila najdenih ravno ob krmilnicah in napajalnikih z vodo.

Na ornitofon so od meseca aprila dobili več klicev iz različnih koncev Slovenije o nenavadnem obnašanju in poginih ptic. Poginule osebke so odpeljali v Ambulanto za ptice, male sesalce in plazilce Inštituta za zdravstveno varstvo perutnine Veterinarske fakultete, kjer so ptice pregledali in z različnimi diagnostičnimi metodami dokazali okužbo s parazitom T. gallinae.

"Vsem, ki imate napajalnike z vodo za ptice, priporočamo, da redno, večkrat dnevno menjate vodo. Priporočamo tudi, da posodo ob menjavi vode zamenjate, prazno pa pustite, da se osuši na soncu. Trichomonas gallinae za preživetje potrebuje vlaženo okolje, zato so napajališča zelo pogosto mesto okužbe ptic," pravijo na DOPPS.

Ker se lahko bolezen med pticami hitro širi, priporočajo, da ob opaženem poginu zelencev ali drugih ptic napajalnike umaknete za vsaj 14 dni, oziroma vse do takrat, ko mrtvih ptic ne opazite več.

V primeru, da ste opazili pogin zelencev ali drugih ptic, ter neobičajno obnašanje, vas prosijo, da to sporočite na ornitofon (041/712-796; dopps@dopps.si) ali na Veterinarsko fakulteto v Ambulanto za ptice, male sesalce in plazilce (01/477 92 51; Josko.Racnik@vf.uni-lj.si) oziroma za najdene poginjene ptice: Brigita.Slavec@vf.uni-lj.si , +386 1 4779 240, 251 v vodja Nacionalnega referenčnega laboratorija za aviarno influenco, Nacionalni veterinarski inštitut, Veterinarska fakulteta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.