Vizita za živali > Festival
1159 ogledov

V Sloveniji jih je le dvajset

Ara ararauna pikkica Alojz Osterman
V nedeljo boste videli tudi nekaj izjemno zanimivih primerkov papig.

V Deželi prijateljev, ki bo 2. junija v Novi Gorici, bo tudi Alojz Osterman – ljubitelj in rejec eksotičnih in manj eksotičnih ptičjih vrst. Te že 38 let goji z veseljem in predanostjo. Kot pravi, je ljubezen do ptic v njem že v otroštvu zbudil stari oče, ki se je ukvarjal z golobi.

Dežela prijateljev | Avtor: Monica Lango Monica Lango

Portal Žurnal24.si že peto leto zapored organizira Festival za ljubitelje živali. Letos bo potekal 2. junija od 10. do 20. ure v Novi Gorici. Obeta se velika novost, saj bo Festival za ljubitelje živali del večjega dogodka za otroke: DEŽELE PRIJATELJEV. V deželi bo tudi ogromen Robin Hood festival, kjer boste med pravljičnimi bitji srečali tudi papige ...

Veliki aleksander | Avtor: Alojz Osterman Alojz Osterman
Že kmalu je tudi sam dobil v dar prvega kanarčka, kasneje so se temu pridružile še gosi in kokoši. "Slednje so imele sila neprijetno navado, saj so uhajale na sosedov vrt in s tem povzročale nemalo nevšečnosti. To je bil glavni razlog, da sem jih je oddal in sčasoma nadomestil s papigami," razloži. Kot vse kaže, so njegova prava ljubezen, saj poudari, da je na njih nekaj mističnega. Največji vtis so doslej nanj naredili veliki aleksandri (Psittacula e. eupatria), ki jih tudi goji. Gre za vrsto "žlahtnih papig", ki izhajajo iz indijskega podkontinenta in imajo štiri podvrste. V Sloveniji je najbolj pogost veliki aleksander, poleg njega pa še nepalski veliki aleksander, ostalih podvrst ni. Za velikega aleksandra so značilne izredno lepe barvne mutacije. Ni torej presenetljivo, da ima doma kar 15 parov omenjenih podvrst. 

Festival za ljubitelje živali v Novi Gorici Ste vedeli? Vizita za živali To je vrsta ptice, ki je v Sloveniji najbolj priljubljena

Obstajajo tudi naprsnice s povodcem

Prehrana zanje je preprosta, poleg sveže vode in zrnja (predvsem pšenice, zrele in mlečne koruze pa tudi neoluščenega riža, orehov in arašidov), je treba njihov jedilnik obogatiti z neškropljenim sadjem in zelenjavo. Nad drobnimi semeni, kot sta proso ali bar proso niso posebej navdušeni. Tudi papige imajo svoj okus, kdo bi jim zameril. "Če se odločimo, da jih bomo gojili v stanovanju," razlaga sogovornik, "so za to najprimernejši veliki, srednji, bradati, slivoglavi in kitajski aleksandri, ki niso posebej zahtevni in se hitro udomačijo." Glede na našteto so primerni za rejce začetnike.

Ptice je občasno treba spustiti iz kletke, saj kot vsako živo bitje potrebujejo gibanje. "Kolikokrat na teden in katera je najprimernejša kletka," pravi Alojz, "sta vprašanji, vredni milijon dolarjev".  Ob tem navede tudi nekaj opozoril: "Pri spustu je treba biti pozoren, da okno zagrneš z zavesami in s tem onemogočiš, da bi se zaletele v šipo ali celo zletele na prosto, prav tako je treba biti pozoren na grelne površine, na katerem bi lahko pristale in se opekle. Če se predolgo zadržujejo izven kletke, jih zlahka premami grizljanje pohištva, električnih kablov in rož. Slednjih se lotijo predvsem v primeru, da niso zaužile dovolj sadja in zelenjave." 

Ara ararauna pikkica | Avtor: Alojz Osterman Alojz Osterman
Na tem mestu se spomni nenadnega pobega svoje are Pikice. "Odfrlela je na streho. V paniki sem se vprašal, če jo bom sploh še kdaj videl. Splet naklonjenih okoliščin je pripomogel k srečnemu koncu," z olajšanjem pove.

Njihovo svobodo, namenjeno letanju, je tako priporočljivo nadzorovati, še najbolje, če to počne lastnik v prostoru, kjer je skupaj s papigo. Treba se je izogniti nenadnim dejanjem, ki bi ptico ne glede na udomačenost, prestrašilo, denimo tresk vrat ob prepihu. Osterman predlaga nakup naprsnice s povodcem, ki jih lahko v izogib pobegu nataknemo ptici, "na ta način jih lahko 'sprehajamo' na prostem"

Razlike med spoloma so očitne

Razlika med spoloma, ko papiga začne spolno dozorevati, se zgodi pri starosti 16-18 mesecev. Kaže se v barvi perja. Samcu zrase okoli vratu značilna barvna ovratnica, ki se povečuje s staranjem. Kot zanimivost Osterman navede, da je spol možno ugotoviti tudi z DNA analizo perja ali krvi, ki je točna v 98 odstotkov primerov.

Otroka se igrata Samo en dan Popotnik Družinski izlet s pravljičnimi junaki

Omenjena vrsta je najbolj prepoznavna po izredni govorni učljivosti, lahki udomačlijvosti in socializaciji. Naveže se predvsem na domače okolje, zato so ključni prvi dnevi. Poleg tega niso nagnjene h kopanju, kar je posebej zabavno za kanarčke. Raje pustijo, da jih poškropimo, zato je priporočljivo, da se kletko za kratek čas postavi na dež. Zlasti veliki in sivi aleksander sta zmožna osvojiti veliko število besed, saj so njune govorne sposobnosti odlične.

Obeta se presenečenje

Rdeče čopasti turako | Avtor: Alojz Osterman Alojz Osterman
Na njegovi barviti stojnici si v nedeljo lahko obetamo rumenoočastega kakaduja, rdečečopastega turakojam in aro araruno, s katero se bodo obiskovalci lahko fotografirali. Prikazan bo razvoj papig od jajca do odrasle ptice, vse to bo razobešeno na panojih. Na voljo pa bodo tudi raznovrstne informacije o prostoživečih pticah. Osterman pa nam je zaupal, da lahko računamo tudi na dodatno presenečenje.

Maine coon Rekord Vizita za živali Rekord: "Pravijo jim kužki v mačjih telesih"
Sorodne novice