Vizita za živali > Festival
6062 ogledov

Tako veselo je bilo v Novi Gorici

1/22
V nedeljo se je odvijal že šesti Žurnalov Festival za ljubitelje živali.

Ste že kdaj pobožali dihurja? To možnost ste imeli včeraj v Novi Gorici. Poleg dihurjev so središče Nove Gorice prepravili še papagaji, kraški ovčarji, Maine Coon mačke, hrti, kraški ovčarji in še mnoge druge živali. Ljubitelji živali so se v velikem številu začeli zbirati že pred uradnim odprtjem. 

Letos je sicer Festival za ljubitelje živali del večjega dogodka - Dežele prijateljev, ki ga Žurnal24 organizira skupaj z Radiem Robin in Mestno občino Nova Gorica. Tako je bil v borovem gozdičku še velik pravljičen festival: Robin hood festival.

Dežela prijateljev | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Zbrano množico je nagovoril novogoriški podžupan Simon Rošič, ki je najprej v imenu Mestne občine Nova Gorica lepo pozdravil vse obiskovalke in obiskovalce Dežele prijateljev. Ker vse bolj živimo v virtualnem svetu, imamo danes idealno priložnost, da se iz tega sveta umaknemo. ''Sledite svojim sanjam, bodite to, kar si želite. Želim, da preženete vse strahove na tem svetu, zato sem se tudi jaz danes odločil enega pregnati - strah pred kačami,'' je v smehu dodal. In zaključil, da je na prireditev prišel brez mobilnega telefona, saj s tem želi otrokom postaviti zgled.  

 

Z Opel Combom na potep Odlično vreme bo Vizita za živali Kam danes? V najbolj prijateljsko slovensko mesto

Lara Komar: ''Veselim se raziskovanja Festivala za ljubitelje živali.''

Dežela prijateljev v Novi Gorici | Avtor: Anže Petkovšek Dežela prijateljev v Novi Gorici Anže Petkovšek
Zbrane je nagovorila tudi Tržačanka Lara Komar, ki jo gotovo poznate iz priljubljene televizijske nadaljevanke Reka Ljubezni. Povedala je, da tako kot vsi otroci, komaj čaka, da bo začela z raziskovanjem festivala . ''Uživajte, ker je življenje najlepše darilo, prijateljstvo pa je most med nami in svetom,'' je povedala in se skupaj z otroki podala na ogled dežele. 

Odgovorni urednik Žurnala24 Matej Košir je Zvezi prijateljev mladine Nova Gorica predal kolo Pony. ''Želim, da gre kolo v varne roke in da bo komu zares koristil,'' je dejal v svojem nagovoru in se z dveh koles preselil na štiri noge, odšel je namreč  v družbo živali na festivalu. Predsednica zveze prijateljev mladine Nova Gorica Iva Devetak pa se je v imenu zveze zahvalila za prejeto kolo: ''Družina bo s prešernim nasmehom sprejela to kolo. Veselijo me taki trenutki, ko tudi okolica vidi, da z dobrim delamo dobro.''

Lara Komar INTERVJU Vizita za živali Lara Komar: "Dober prijatelj si, ko podarjaš samega sebe."

Z živalmi je treba ravnati odgovorno

Breda Hrovatin z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je poudarila, da se moramo zavedati svojih obveznosti do živali. To pomeni, da živali zagotovimo čisto osnovne pogoje za bivanje, denimo hrano in vodo. Pred nakupom živali se morajo starši vprašati, če bodo kužka kupili, ker je bilo to všeč otroku, saj se, kot pravi, velikokrat zgodi, da mama s prihodom psa dobi še enega otroka. Pogosto gremo v trgovino z malimi živalmi na vrat na nos in hočemo žival brez posebnega razmisleka takoj odpeljati domov, ne zavedamo pa se vseh odgovornosti, ki jih ta prinaša. Vsak bi se moral zavedati, kaj žival potrebuje, del odgovornega lastništva je lahko tudi sterilizacija in kastracija. 

Dežela prijateljev v Novi Gorici | Avtor: Anže Petkovšek Dežela prijateljev v Novi Gorici Anže Petkovšek

Ste vedeli, kako dišijo dihurji?

Takoj pri stojnici Žurnala24.si je svoje mesto našlo osem dihurjev, tri samičke in pet samčkov. Maja iz Društva ljubiteljev dihurjev Zverinice opominja, da se je pred nakupom dihurjev treba dobro pozanimati o teh malih zverinicah. Od ostalih hišnih ljubljenčkov se malce razlikujejo, saj so veliko bolj radovedni. Prostori, kjer dihurji prebivajo, morajo biti zato posebej zaščiteni. ''Odpirajo predale in omare, že pri manjših luknjah pa se lahko izmuznejo in pobegnejo. Tudi z rožami niso najbolj kompatibilni, saj jih lahko uničijo,'' razkrije Maja.

Dežela prijateljev v Novi Gorici | Avtor: Anže Petkovšek Dežela prijateljev v Novi Gorici Anže Petkovšek

Pri dihurjih ji je najbolj všeč ravno njihova zvedavost. Trenutno ima doma sedem dihurjev, ki so jo pred kratkim razveselili s trinajstimi mladiči. ''Trenutno je pri nas doma kar zanimivo,'' se nasmeji.

Ptiči, mačke, pitoni, konji in Maček Muri

V hladnih prostorih Mestne občine Nova Gorica se v terarijih skrivajo eksotične živali društva Bioexo. Najpogumnejši obiskovalci pa so strah pred kačami lahko premagali s fotografiranjem s pitonom Tigrom. Svojo ljubezen do kač je znova pokazala priljubljena slovenska igralka Lara Komar in navdušila tako ljubitelje kot bodoče ljubitelje plazilcev.

V atriju občine se v senci hladi mačka pasme Maine Coon, ki velja za največjo pasmo domačih mačk. S svojo igrivostjo je navdušila predvsem otroke. Na prizorišču je imela tudi družbo, v obliki najbolj znanega slovenskega mačkona – Mačka Murija, ki so ga že navsezgodaj iz dolgega spanca priklicali otroci.

Lov na zaklad je vedno dobra ideja!

Dežela prijateljev v Novi Gorici | Avtor: Anže Petkovšek Dežela prijateljev v Novi Gorici Anže Petkovšek
Veliko otroškega navdušenja je požel lov na zaklad. Otroci morajo obiskati dvanajst točk, kjer so skupaj s strokovnjaki odgovarjali na vprašanja. Na zadnji postaji, info točki Žurnal24.si, pa so odgovarjali na vprašanja Žurnalovih novinarjev. Nekatere izjave najmlajših ljubiteljev živali si lahko preberete na tej povezavi. Po uspešno opravljeni nalogi pa so otroci zasluženo uživali v priborjeni nagradi – skakanju na napihljivem gradu, ki je zamikal tudi marsikaterega starejšega obiskovalca.

Vroče, vroče, vroče ...

Visoke temperature, v nedeljo smo v Novi Gorici namerili 28 stopinj Celzija, niso zmotile številnih obiskovalcev. Vročino so premagovali z veliko tekočine, sladoledom, obiskovalci pa so senco iskali v senci dreves. Za vse živali je bilo dobro poskrbljeno. Že v samem začetku jim je bil omogočen prostor v senci. Ob prehodu na sonce pa je obiskovalce osvežil tudi lok z vodnimi prišilniki, ki je naznanjal prehod med dvema velikima festivaloma. Gasilci niso pozabili niti na konje, ki so jih poškropili s svojimi cevmi.

 | Avtor:

Organizatorji ocenjujejo, da je letošnji festival, že šesti zapored, najbolj obiskan do sedaj. Po njihovih ocenah je prišlo v Deželo prijateljev več kot 20.000 ljudi. Mnogi so ga obiskali v družbi svojih štirinožnih prijateljev, ki so prav tako prišli na svoj račun, saj so jim sponzorji dogodka podelili priboljške. Tisti, ki so bili zaradi vseh dejavnosti utrujeni, pa so si lahko oddahnili na Žurnalovi plaži.

Dežela prijateljev | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Žal je proti poznemu popoldnevu začelo deževati, a so udeleženci in organizatorji kljub temu vztrajali in dokončali prijateljsko tekmo v agilityju Blazno blatno, katere sponzor je bil Pedigree ter tekmo v pasjih trikcih Mi2.