Ambient
44 ogledov

13 manj znanih dejstev o Ikei

Ikea Shutterstock
Ikea je postavila že 332 trgovin v skupaj 38 državah. Gotovo ste že brskali po njeni ponudbi cenovno dostopnega in sodobnega pohištva, pa ste vedeli kako uspešna je pravzaprav Ikea?

1. Ikea vsakih 10 sekund proda eno knjižno polico Billy, najbolj priljubljen izdelek franšize.

2. Približno procent svetovne oskrbe z lesom odkupi in v pohištvo predela Ikea.

3. Ikein edini dobavitelj ivernih plošč, švedski Hultsfred, vsak dan sprocesira približno 15 tisoč ton žagovine.

4. Ikea vsako leto izdela 22 milijonov kubičnih metrov produktov, s katerimi bi lahko napolnili 9000 olimpijskih bazenov.

5. Leta 2012 je Ikeo obliskalo približno 690 milijonov kupcev, kar je dvakrat več kot je prebivalcev ZDA.

6. Približno petina britanskih otrok je bila spočeta na Ikeini vzmetnici - od leta 1987 jih je bilo namreč tam prodanih kar 12,8 milijonov!

 

7. Desetina vsega pohištva, kupljenega v Britaniji, je iz Ikee.

8. Ikea ima 30 miljard evrov dobička letno (več kot celoten srbski BDP), svojo prodajo pa želi podjetje podvojiti do leta 2020.

9. Ikea svoje cene vsako leto spusti za dva do tri odstotke, zahvaljujoč bolj učinkovitemu proizvodnemu procesu.

10. Največjo Ikeo lahko najdemo v mestu Gwangmyeong v Južni Koreji, ki meri skoraj 60 tisoč kvadratnih metrov oziroma več kot 11 rugby igrišč.

11. Ikea v bližini Londona gradi svoje mesto, ki bo vsebovalo trgovine, šole, gledališče, hotel in montažne hiše za več kot 6 tisoč prebivalcev.

12. Težko izgovorljiva imena Ikeinih pohištvenih kosov so uporabljena namesto številk, ker je ustanovitelj, Ingvar Kamprad, disleksičen.

13. Premoženje Ingvarja Kamprada, Ikeinega ustanovitelja, je ocenjeno med tremi in 47 miljardami evrov - odvisno od tega, ali je Ikea všteta v premoženje ali ne.

Vir: Business Insider

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.