Slovenija
19 ogledov

2015 primanjkljaj pod tremi odstotki

Evro Profimedias
Vlada je danes sprejela program stabilnosti, ki ga mora skupaj z že sprejetim nacionalnim reformnim programom do konca aprila poslati Evropski komisiji

Brez upoštevanja morebitnih enkratnih izdatkov Slovenija letos sledi fiskalnemu cilju, da doseže javnofinančni primanjkljaj v višini 3,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), so po seji vlade sporočili s finančnega ministrstva. Letos naj bi se končal proces dokapitalizacije bank, za kar so načrtovana sredstva v višini 0,9 odstotka BDP.

Z upoštevanjem teh izdatkov bo Slovenija v letu 2014 dosegla javnofinančni primanjkljaj v višini 4,1 odstotka BDP, leta pa naj bi se izboljšal na 2,5 odstotka BDP.

"Kažejo se pozitivni premiki"

Vlada se je seznanila tudi s Poročilom o učinkovanju ukrepov za krepitev stabilnosti bank ter s Poročiloma delovnih skupin za spremljanje učinkov sprememb v regulaciji sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter trga dela. 

V skladu z navedenim sklepom sta Ministrstvo za finance in Banka Slovenije pripravili Poročilo o učinkovanju ukrepov za krepitev stabilnosti bank, iz katerega je poročila razvidno, da se na začetku leta 2014 zaradi izvedenih ukrepov za krepitev stabilnosti bank že kažejo nekateri pozitivni premiki v pogojih poslovanja slovenskih bank, ki bi lahko ugodno vplivali na povečanje njihove kreditne aktivnosti, kot enega od pogojev za oživljanje gospodarske rasti v Sloveniji.

Sloveniji 20,5 milijonov

Vlada se je seznanila s predlogom Operativnega programa Republike Slovenije za materialno pomoč najbolj ogroženim za obdobje od 2014 do 2020. EU je ustanovila nov Sklad evropske pomoči za najbolj ogrožene, za katerega je namenjenih skupaj 3.395.684.880 evrov. Sloveniji je dodeljenih skupaj 20,5 milijonov EUR evropskih sredstev. Z izvedbo ukrepov omenjenega sklada, katerega ključni cilj je zagotoviti socialno varnost in pomoč najbolj ogroženim posameznikom, je terab pričeti čim prej, so zapisali na spletni strani vlade.

Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so zato naložili, da izpelje vse potrebne postopke za nabavo hrane in izbor partnerskih organizacij ter da začne z izvedbo projekta tehnične pomoči še pred potrditvijo Operativnega programa Republike Slovenije za materialno pomoč najbolj ogroženim za obdobje od 2014 do 2020.

Prve pakete s hrano bodo ogroženi dobili do jeseni.

Komentarjev 4
  • Ferluci 22:04 24.april 2014.

    Točno to! Ne pa da jaz podpiram s svojimi davki lenuhe, ki se jim še delan ne splača. Sicer pa s takšno politiko in zadolževanjem nam to itak ne uide. Zato čimprej, tem bolje!

  • 4krogci 19:36 24.april 2014.

    kr želte si trojko ja. Sedaj že životarimo kaj bo pa potem??? Pri plačah nebo več minimalnca ampak bo potrebno hodit veselo delat za 200€ al pa še majn, ukinitev prevoza na delo, ukinitev malice,... Oni bodo samo rekli vsak ...prikaži več mesec mora v blagajni vsaj toliko denarja ostat kot si bodo oni zanislili, kako se bo to doseglo jih pa nebo brigalo nič!!

  • Johan Spohan 17:46 24.april 2014.

    Jo bo kaplar zrihtal!