Ambient
737 ogledov

6 stvari, ki jih morate vedeti pred nakupom starejše hiše

Hiša Profimedias
Pred nakupom starejše hiše morate dobro premisliti njeno prenovo in adaptacijo, saj vas lahko le-ta stane.

Starejše hiše imajo svoj šarm: dobro so vpete v svoj (urbani ali vaški) kontekst, kvalitetno grajene in v sebi poleg skrivnostnih zgodb preteklosti skrivajo tudi čudovite detajle gradbenih mojstrov. Skrite pa so tudi številne pasti, ki vam na dolgi rok lahko prinesejo preglavice in stroške. Pred nakupom dobro premislite vse korake prenove, saj (čudovita, a puščajoča) streha nad glavo pač ni dovolj.

1. Popravil se boste morali lotiti takoj

Čeprav ste ravnokar zapravili velik del prihrankov za nakup hiše, vas najbrž čaka kar nekaj presenečenj - nov bojler, popravilo strehe - ki jih boste morali nasloviti še isto leto. Pri nakupu morate toraj paziti, da vam ostane za takojšnja popravila na voljo še nekaj finančnih zalog.

2. Za nekatere izmed adaptacij boste potrebovali dovoljenja

Seveda je odvisno od vaše lokacije in razsežnosti adaptacije, toda za nekatera popravila boste potrebovali gradbeno dovoljenje, privoljenje sosedov ali pa soglasje mestnih služb. Pred posegom se pogovorite z izvajalcem, ki vam bo svetoval, na koga se obrniti, da bo vaša sanjska prenova tudi legalna - nočete si namreč nakopati zamere sosedov ali pa astronomske globe.

3. Adaptacije se vam na dolgi rok splačajo

Ste vedeli, da Ekosklad ponuja subvencije za prenove? Ali da je lahko vaš račun za elektriko nižji, če na streho namestite sončne celice? Da je ogrevanje praktično zastonj s sončnimi kolektorji? Da lahko prihranite pri prihodnjih prenovah, če skrbno izberete materiale in poskrbite za dobro izvedbo?

Pri prenovi tudi ne pozabite na premišljeno in enovito načrtovanje, saj vam lahko le-to prihrani oblico denarja. Manjši, sponatni posegi (nepremišljeno barvanje sten ali brezglavo nakupovanje pohištva) so dražji kot če jih sprva celovito in sistematično začrtamo in nato (postopoma) izvajamo.

4. Poskrbite za dobre odnose s sosedi

Še preden hišo dvignete za eno etažo ali spremenite barvo fasade, povabite sosede na pijačo. Tako boste z njimi predebatirali možne spore, ki bi lahko pri prenovi nastali (zastiranje pogledov, hrup, neskladnost z okolico) in poskrbeli, da bo volk sit in koza cela.

5. Nepredvidene težave

Ali drevo na vaši parceli gleda čez mejo? Imate kanalizacijski jašek, ki teče pod vašo parcelo? Je vaš pločnik pozimi zasnežen? Vse to je namreč vaša odgovornost, zato bodite na malenkosti pozorni še pred nakupom, saj boste le tako lahko predvideli dodatne stroške oziroma nevšečnosti.

6. Ne pretiravajte

Kupili ste hišo: zdaj jo želite preobraziti v domač in prijeten kotiček zase in svojo družino. Toda prednost nakupa starejše hiše je prav v tem, da ni potrebno istočasno prenavljati vseh treh kopalnic, pa tudi odločitev o barvi kuhinjskih omaric lahko brez težav odložite še za kakšno leto. Zastavite si želene cilje in jih uresničujte enega za drugim, vmes pa ne pozabite uživati v čudovitem domu, ki si ga ustvarjate korak za korakom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.