Magazin > Lepota & telo
60 ogledov

Ali tudi vi delate te napake?

tekalna steza Profimedias
Izognite se tem napakam in izboljšate učinkovitost teka na tekalni stezi.

Tekalne steze spadajo med najbolj priljubljene naprave v fitnes centrih in tudi v naših domovih. Znano je namreč, da lahko s tekom hitro izboljšamo svojo kondicijo, poleg tega pa med tekom pokurimo veliko kalorij. A le, če se ga lotimo na pravi način. Predstavljamo vam sedem najpogostejših napak, ki jih delajo uporabniki tekalnih stez.

1. napaka: Nimamo načrta
Mnogi uporabniki tekalnih stez se postavijo na napravo, vtipkajo načrtovani čas teka in hitrost, nato pa pritisnejo na gumb start. Tečejo, dokler se čas ne izteče ali ne omagajo. Če boste vadili na takšen način, boste le težko napredovali. "Z načrtom boste zase naredili več. Vedno,“ pravi trener teka David Siik, ki dela za enega najprestižnejših fitnes centrov v Los Angelesu. Siik svetuje, da si vsak tekač sestavi eno- do tridnevni načrt in se ga drži, a ne do konca svojih dni. Telo potrebuje izzive, in to raznolike. "Tekaška kondicija se gradi z enakomernim tekom, naprednim tekom, intervali, tekom na dolge proge, enostavnimi teki na kratke proge, tekom na hrib ...“ pravi trener Sean Fortune. Mešanje različnih tekov bo popestrilo vadbo in vas obvarovalo poškodb.

2. napaka: Požvižgamo se na ogrevanje
Ena večjih napak, ki jih delajo ljudje, je, da pretiravajo z začetno hitrostjo. "Tempa ne zdržijo, zato hitrost kmalu zmanjšajo. Na koncu ne tečejo, ampak hodijo,“ pravi Fortune, ki svetuje, da trening začnete z desetminutno hojo, hitrost pa nato počasi zvišujete. Opogumite se lahko šele po pretečen kilometru in pol. Na takšen način se ne boste prehitro utrudili, poleg tega se boste izognili tudi poškodbam. Enako velja za fazo ohlajanja. Hitrost zmanjšajte in nadaljujte s petminutnim lagodnim tekom. Na koncu namenite nekaj minut hoji.

3. napaka: Ignoriramo naklon
Na tekalni stezi nimate le gumba, s katerim lahko spreminjate hitrost, ampak tudi gumb, ki dovoljuje spreminjanje naklona naprave. Tega večina ne spreminja, zato so za marsikaj prikrajšani. Trenerji svetujejo, da naklon vedno povečate za en ali dva odstotka. Ko boste sestavljali načrt teka, ne pozabite upoštevati tudi spreminjaje naklona in hitrosti. Dobra novica: s tekom po strmini boste utrdili svoje zadnjične mišice!

4. napaka: Držimo se naprave
Če se med tekom držite stranic naprave, uničujete svojo držo. Ker na ta način zmanjšujete težo, ki jo morajo nositi noge, in med tekom ne mahate z rokami, znižujete tudi porabo kalorij. Če se naslanjate na stranice, ker vam je zmanjkalo sape, znižajte naklon in zmanjšajte hitrost. Ko spustite stranice, aktivirajte ramenske mišice in tudi mišice v rokah. Trenerja svetujeta, da vaše roke med tekom ne dvigujete nad višino pasu.

5. napaka: Ne pazimo na korake
Med šprintom mnogi delajo predolge korake, kar ni dobro za kolena. Korak zmanjšajte tudi med tekom po hribu navzgor. Raje povečajte hitrost, če bi se vam slučajno kam mudilo ...

6. napaka: Ne uporabljamo celotne steze
Mnogi se bojijo, da bi padli s tekalne steze, zato tečejo preblizu prednjemu delu naprave. "To omejuje njihove gibe, ki zato niso naravni,“ pravi Siik. Še zlasti med šprintom je priporočljivo, da se spustite nižje.

7. napaka: Preveč smo osredotočeni na dihanje
"Vaše telo je pametnejše, kot si mislite. Večkrat sem že opazil, kako ljudje med tekom delajo dihalne vaje, s katerimi poskušajo nadzorovati hitrost dihanja. S tem takoj prenehajte,“ je povedal Siik. Vaše dihanje bo postalo bolj plitko in hitro, če vas bo med šprintom zaradi dihanja zgrabila "panika“. Ohranite mirno kri in tecite naprej. Med fazo okrevanja pa poskušajte dihanje upočasniti, in sicer z globoki vdihi skozi nos in izdihi skozi usta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.