Ambient
107 ogledov

Ali dovolj pogosto perete brisače? Kaj pa džins?

tekstil za dom Žurnal24 main
Brisače, rjuhe, zavese, kavbojke in preproge - kolikokrat letno se morajo srečati s pralnim strojem, če sploh? Za vas smo pripravili popolni vodnik po čiščenju domačih tekstilij.

Rjuhe: enkrat tedensko

 

Rjuhe je potrebno zamenjati enkrat na teden, da se izognemu kopičenju pršic in alergenov. Operite jih na vroči nastavitevi vašega pralnega stroja.

 

Vzglavniki, blazine in odeje: štirikrat letno

 

Čiščenje vzglavnikov in odej je prav tako pomembno kot čiščenje rjuh - po nekaj mesecih se namreč vanje zažrejo prašni delci in pršice, kar lahko povzroči alergijam podobne simptome. Če se torej zbujate s polnim nosom, je morda čas, da operete odeje.

Naš nasvet: da si boste lažje zapomnili, kdaj ste jih oprali nazadnje, to storite s spremembo letnih časov.

 

Vzmetnica: dvakrat letno

 

Dokazano bolje spimo na dišečih vzmetnicah (dokazano je tudi, da so vzmetnice najogabnejša stvar v vašem domu, zato zanje raje dobro poskrbite). Posesajte vrhnji sloj vzmetnic, nato pa se lotite madežev z malo milnice in vlažno brisačo. Če imate snemljivo prevleko, jo vrzite v pralni stroj.

 

Bisače: na vsake tri do štiri uporabe

 

Nihče ne želi kopalnice, ki smrdi po vlagi. Strojno pranje brisač na najvišji nastavitvi in z dobrim detergentom bo poskrbelo za to, da bodo mikroorganizmi, ki oddajajo vonj po vlagi, odstranjeni (čistih brisač - med drugim - tudi ni priporočljivo hraniti v kopalnici. Preberite zakaj). Če imate sušilec, brisače posušite na najvišji nastavitivi.

Nasvet: Kdaj pa kdaj k žehti brisač dodajte še kopalniško zaveso.

 

Nedrčki: vsake tri do štiri uporabe

 

Razen, če se izjemno potite, lahko nedrčke oblečete tudi večkrat. Imejte jih več, ki jih dnevno rotirate, da se lahko elastike medtem povrnejo v njihovo izvirno obliko. S tem boste podaljšali življenjsko dobo nedrčka.

 

Kavbojke: vsak drugi mesec ali redkeje

 

Mnenja se krešejo okoli pranja džinsa - nekateri iz kavbojk zgolj izpirajo posamezne madeže s pomočjo milnice, drugi jih čez noč zaprejo v zmrzovalnik, kjer se uničijo mikrobi, vsekakor pa praktično vsi odsvetujejo njihovo strojno pranje, saj se le-te v stroju lahko raztegnejo skoraj do nerazpoznavnosti.

 

Preproge: enkrat letno

 

Ne govorimo o sesanju - to je priporočljivo enkrat tedensko, da se izgonemo nalaganju prahu, smeti in las - temveč o globinskem čiščenju. Najbolj priporočljivo je parno čiščenje (različni šamponi naj bi sicer opravili svojo nalogo, a v preprogah ostanejo in nato še bolj privlačijo umazanijo), zato najamite strokovnjaka za čiščenje ali pa si sposodite uparjevalnik ter preproge enkrat letno rakužite.

fotografije via Pixabay

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.