Ambient
468 ogledov

Balkonski vrtiček za začetnike

balkonski vrt Žurnal24 main
Pripravili smo navodila, s pomočjo katerih boste že čez nekaj mesecev na balkonu uspešno pobrali svoj prvi pridelek sadja in zelenjave.

Prihaja pomlad in s tem čas, da začnemo ramišljati o urejanju vrta - pa četudi bo ta na balkonu. Ker pa je gojenje užitnih rastlin v posodah in loncih drugačno od tistega na tleh (saj je zaradi tegob, kot so pomanjkanje sonca, hitro sušenje zemlje in pregrevanje posod več možnosti za slab pridelek), smo pripravili nekaj osnovnih navodil, s katerimi se boste izognili običajnim začetniškim napakam. Izbira rastlin, loncev in substrata ter navodila za osnovno nego so strnjeni v pet preprostih korakov.

 

1. Opazujte prostor, kamor boste postavili lončnice

Vrt v loncih ni nujno omejen na balkon: lahko ga postavite tudi v kuhinji, na okenski polici ali ob vhodnih vratih hiše. Preverite zgolj, če bo prostor, namenjen vrtu, zdržal dodatno obtežitev - to velja predvsem za konzolne balkone.

Nato nekaj dni zapored opazujte gibanje sonca po izbranem kotičku. Koliko sonca prejme vaš balkon dnevno? Na preprosti skici si zarišite sence vsakih nekaj ur. Premislite tudi o drugih letnih časih - bo poleti balkon bolj osončen? Glede na ta podatek boste izbrali rastline, ki jih boste posadili.

Večina rastlin za dobro delovanje in obilen pridelek potrebuje zadostno količino direktne osončenosti dnevno, vseeno pa je zaželeno, da v najhujši pripeki niso izpostavljene direktnim sončnim žarkom. Poskusite najti kotiček, kjer bo rastlina dobila dovolj jutranjega ali popoldanskega sonca, opoldne pa ne bo neposredno izpostavljena.

2. Izberite rastline

Vsaka rastlina ima svojstvene potrebe po dnevni osončenosti, količini vode in globini posode. Poskrbite, da boste izbrali rastline, ki bodo dobro uspevale na vašem izbranem prostoru.

Najbolj priljubljene rastline za sajenje v loncih so (poleg zelišč in začimbnic) različni tipi solate, paradižnik, kumarice, korenje, paprika, čebula in podobno. Jesni se lahko preizkusite tudi v gojenju buč, spomladi pa sezono otvorite z jagodami. Če boste sadili več rastlin v isto posodo, poskrbite, da boste skupaj posadili zelenjavo, ki potrebuje enako dnevno količino vode.

Sadite rastline, ko je za to čas, med sezono jih po potrebi tudi izmenjujte.

3. Izberite posode

Najbolj klasična materiala vrtnih lončkov sta glina in plastika. Glina vse prerada vsrka vodo (če lonček znotraj ni glaziran), standarden črn plastičen lonček pa se prehitro pregreje, zaradi česar se lahko poškodujejo korenine rastlin. Predlagamo kombinacijo (plastičen lonček v glineni posodi). Posežete lahko tudi po kakšni alternativi: lesenih ali stiroporastih lončkih ali pa vrečah iz jute in gajbicah.

Izberite posode z dobrim odvajanjem vode (če boste uporabili posode, ki jih že imate, npr. keramične posode, stare plastične zabojčke itd., jim ne pozabite zvrtati luknjic v dno za odvajanje vode). Vaše rastline namreč poleg vode potrebujejo tudi kisik in brez odvajanja se lahko 'utopijo'. Pod vsako posodo postavite plitek podstavek, ki bo ujel vodo, ki se bo vpila nazaj v zemljo, ko bo to potrebno.

Ne pozabite - nekatere rastline potrebujejo globoke lonce, zato nakupujte z mislijo na izbrano zelenjavo. V globok lonec pa nato posadite tudi rastline s plitvimi koreninami - kombinacija obojih bo najbolje izkoristila prostornino.

4. Izberite substrat

Najprej lončke napolnite s poroznim materialom - prodniki, koščki stiropora ali slamo. Nato pa jih do vrha napolnite  s posebnim substratom za balkonske rastline, ki že vsebuje tudi porozni material in glinene kroglice - tak substrat hkrati zadržuje vodo in jo odvaja, zato je najboljši za balkonske rastline. V kolikor boste delali svoj substrat, poskusite doseči ravnotežje z dodajanjem slame, kamenja ter glinenih kroglic.

Priporočamo, da substrat na vrhu prekrijete z mulčem - listjem, slamo ali žaganjem, saj bo le-to preprečilo izsuševanje zemlje.

5. Poskrbite za rastline

Rastline zalivajte vsaj enkrat dnevno, toda ne med opoldnasko pripeko - najbolje zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. V najhujši vročini bo potrebno rastline zaliti tudi dvakrat dnevno. Če se odpravljate na poletni dopust (ali pa če ste bolj pozabljive sorte), ustvarite preprost namakalni sistem. Toda ne utopite jih - rastlina zalivanja ne potrebuje, če vaš do konca v zemljo zarinjen kazalec v loncu še začuti vlago.

Ker se z zalivanjem zelo hitro iz posode izpirajo tudi hranljive snovi, je potrebno balkonski vrt vsaka dva tedna tudi pognojiti. Uporabljajte tekoče gnojilo in ga dozirajte po navodilih proizvajalca.

 

Veselo vrtnarjenje!

Fotografije: Pixabay

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.