Ambient
843 ogledov

Na obisku pri arhitektki Špeli Modic

D.O.M.A., Prostorama
1/13
Žurnal24 main
“Ko sem sama svoj naročnik, si lahko privoščim eksperimente, ki si jih pri drugih ne bi upala. Rezultat projekta je toplo stanovanje umirjenih barv, v naravnih materialih. Radi smo doma.”

Arhitektka Špela Modic, vodja projektivnega biroja Prostorama, si je z družino uredila stanovanje v centru Ljubljane. Čeprav je bilo stanovanje popolnoma novo, ga je vseeno dodobra preuredila (električne napeljave, keramika itd.) ter opremila s pohištvenimi kosi po meri.

Grafično sive ploščice v predsobi so ostale, pridružila se jim je pa še omara v enakem odtenku. Namesto ročajev so v fronte omar izrezane luknje, ena stranica pa je obarvana z barvo za table; na njej pa si družina pušča sporočila in piše nakupovalne sezname, najmlajša članica pa tudi kaj nariše. Predsoba je v celoti obarvana v modrovijolično. Leseni paneli v indigo barvi, ki zakrivajo hrbtišče omare, so sad sodelovanja med arhitektko in mizarjem, izdelani pa so v posebni tehniki polivanja krtačenega lesa s smolo. Končni efekt spominja na vosek, ki polzi po sveči. Paneli so najmočnejši prostorski poudarek in arhitektkin najljubši element v stanovanju.

Večina opreme v stanovanju je zaradi Špeline želje po unikatnih rešitvah izdelana po naročilu. Pohištveni kosi so nastali v tesnem sodelovanju z izkušenim mizarjem. Pri opremi so uporabljeni osnovni materiali: les, steklo in kovina. Izražen je trud za iskrenost materialov, vse površine pa bodo z leti pridobile na žlahtnosti.

Kuhinja je minimalistična in funkcionalna - laboratorij za kulinarične eksperimente, kjer nastaja tudi tale kuharski blog Špelinega partnerja Alaina Šika. Na mini vrtičku na kuhinjskem pultu si družina prideluje začimbnice.

Kuhinjska postavitev je funkcionalna; v nizu visokih omar se skrivajo hladilnik, zmrzovalnik in pečica, pa tudi nepogrešljiva omara z vtičnicami za male gospodinjske aparate in z izvlečnim lesenim pultom, na katerem se lahko reže, valja, meša in kali semena, kuhinja pa je, ko se vratca zaprejo, v hipu pospravljena. Nizek del kuhinje sestavlja otok s pomivalnim koritom in kuhalno ploščo in predali na obeh strani. Zaradi brezročajnega sistema odpiranja pult kot da lebdi nad otokom.

Pult je izdelan iz nerjavečega jekla, ki ima številne prednosti: privarjeno korito je brez robov, material je trpežen in neobčutljiv za visoke temperature, pult pa bo z leti pridobival sledi uporabe.

Nad masivno jedilno mizo na steklenih nogah je obešena luč slovenske znamke Vertigo Brid. Najboljši vir svetlobe se skriva za paneli; z LED trakovi se vsak večer diskretno osvetli prostor. Ob kavču stoji zvijajoča se luč Pipe.

Modularen kavč lahko sprejme veliko obiskovalcev, saj se iz kotnega zlahka sprmeni v dva troseda. Pleksi panel za kavčem tvori komplet s klubsko mizico in TV elementom, zadaj pa se skrivata dva nepogrešljiva delovna kotička, kjer lahko vlada ustvarjalni nered.

 

Kopalnico so navdahnile podobe Alp. Stenske površine, izpostavljene vodi, so zaščitene s pralno barvo v tolmunsko zeleni barvi. Pod okni so nasuti prodni kamni, umivalnik pa stoji na inox pultu. WC in bide sta že bila v stanovanju, steno pa krasi kompozicija rolic papirja. Drsna vrata zapirajo prostorno tuš kabino, obloženo z enako keramiko, kot je bila na tleh.

Nasproti tuš kabine vrata na enak način zapirajo 'mini utility' s pralnim strojem, likalno desko, policami s koši za umazano perilo in s pralnimi praški. Na vratih je unikaten vzorec, ki se spušča kot slap in zakriva pogled na vsebino omare, vrata v tuš pa ščiti pred vidnimi sledovi vodnih kapljic.

V spalnici prevladuje les: masivno oljeno leseno posteljo dopolnjuje visoko vzglavje iz brezovih debelc, ki jih je arhitektka na steno nalepila sama. Spalnica je z 'nevidnimi' vrati, obarvanimi z zidno barvo, povezana z otroško sobo.


Otroška soba je najbolj barvit prostor v stanovanju, čeprav tudi tu prevladuje pohištvo v nevtralni beli in sivi. Velika vgradna omara z drsnimi brati je potiskana z motivi dreves, na katere bo deklica lahko lepila listke, rože, snežinke ali ptiče ter tako sooblikovala podobo svoje sobe.

Še več informacij o projektu boste našli na spletnih straneh Prostorame!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.