Ambient
421 ogledov

Neverjetno: štirideset vrst sadja na enem drevesu

Drevo štiridesetih sadežev Žurnal24 main
Na drevesu - ki sicer izgleda kot vsako drugo - vzporedno uspeva približno štirideset vrst sadja.

Sam Van Aken, profesor na Univerzi Syracuse in sodobni umetnik, je namreč ustvaril hibridno drevo z več kot štiridesetimi sortami koščičastega sadja.

Drevo štiridesetih sadežev je projekt, ki traja že vrsto let, saj Van Aken vztrajno izboljšuje svojo metodo in ustvarja nepričakovane hibride. Vsako drevo ustvari s pomočjo cepljenja, v katerem že cvetočo vejico ene vrste sadja presadi na svoje delovno drevo. Proces traja približno desetletje.

Van Aken je za TIME povedal: "Začelo se je kot umetniški projekt - želel sem ustvariti drevo, ki bi cvetelo v različnih barvah in ustvarjalo različne sadeže." Rezultat njegovega trdega dela so čudovita drevesa, ki so tudi naprodaj, umetnik pa upa, da bodo posajena na javnih mestih, kjer jih bodo lahko občudovali mimoidoči. 

Na vsakem drevesu raste štirideset različnih vrst breskev, sliv, marelic, nektarin, češenj in mandljev, ki cvetijo ob različnih časih, zato je spomladi drevo vsakokrat drugačno. Čudovito!

fotografije via Youtube

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.