Ambient
199 ogledov

Trend: sodobne rešitve za novorojenčkovo sobico

otroška soba Žurnal24 main
Ko opremljamo prostor za novega družinskega člana, moramo misliti na novorojenčkovo udobje, praktično uporabo za (neprespane) starše, prevsem pa je potrebno ustvariti stimulativno okolje, v katerem se bo kar najbolje razvijal otrok.

Ljubitelji sodobnega dizajna boste z veseljem ugotovili, da sodobne sobice za novorojenčke niso več dolgočasni pastelni prostori, v katere zložimo potrebne stvari, pač pa so to okolja ustvarjalnosti, kontrastov, sodobnih barvnih palet ter kreativnih rešitev za vsak žep in okus.

Dobro je upoštevati nekaj osnov:

  • poskrbite, da bo prostor mogoče zatemniti. To lahko storite z regulacijo jakosti svetil ali pa s sodobnimi senčili,
  • izberite trpežne tkanine in preproge, ki jih je lahko oprati oziroma očistiti,
  • izberite pohištvo, ki ga boste lahko uporabljali tudi, ko otrok odraste,
  • razmislite o postavitvi pohištva in varnosti tudi za čas, ko bo dojenček postal mobilen: prekrijte vtičnice (najlažje kar s pohištvenimi kosi), posteljice ne postavljajte pod okna, manjše, težke ali dragocene predmete ter kozmetiko pa pospravite na težko dosegljivo mesto (več navdiha za opremljanje otroku primerne sobice lahko preberete v članku Otroška soba po načelih Marie Montessori),
  • prostor razdelite na funkcionalen del (z omarami, previjalno mizo, košem za perilo ipd.) ter prostor za igro. Ta se bo v začetnih mesecih odvijala večinoma na tleh, zato poskrbite za mehko in toplo talno oblogo.

Pozorni pa bodite predvsem na sledeče točke:

1. Najdite vzdržljivo ter lepo oblikovano posteljico

Konec koncev bo vaš zaklad prvih nekaj mesecev večinoma prespal, zato naj bo to okolje trdno, trpežno in prijetno. Poskrbite tudi za dobro vzmetnico, nepremočljivo podlogo iz gosto tkanega bombaža in nekaj rjuh, mirno pa lahko v prvih nekaj mesecih preskočite odeje in blazine (ki predstavljajo nevarnost zadušitve) - raje investirajte v toplo spalno vrečo.

Zaljubljeni smo v tole prilagodljivo posteljico na kolesih:

Lesena otroška posteljica Pali Prestige little star, bimbo.si

Več informacij in naročilo na www.bimbo.si, 349,90 €

Elegantna, nežna, a zelo kvalitetna otroška posteljica vodilne italijanske  blagovne znamke Pali z vsem, kar potrebujete za mirno spanje vašega otroke že od prvega dne. 

Posteljno dno je možno nastaviti na dve višini, stranici sta na zgornji strani oblazinjeni in nastavljivi po višini. Zaradi koles je posteljico enostavno premikati po stanovanju. Izdelana je iz masivnega bukovega lesa in obarvanega z nestrupenimi barvami.

(Ne le, da je posteljica čudovita, dobavitelj jamči za vaše zadovoljstvo oziroma zagotavlja vrnjeno kupnino!) 

 

2. Izberite pravo barvno paleto

Ne glede na to, ali veste spol otroka ali ne, namesto po roza in modri posezite po zrelejših odtenkih, ki bodo rastli skupaj z otrokom. Izberite iz nevtralne palete (siva, bež, peščena, umazano bela...) oziroma so odločite za drzne temne ali žive poudarke, ki bodo še dodatno stimulirali razvoj otroškega vida.

Poslužite se lahko tudi kontrastnih vzorcev. Kot pravi starševski guru, dr. Sears:

"Najboljši način za stimulacijo otroškega vida je uporaba črno-belega vzorca oziroma drugih kontrastnih barv. Nežni pasteli - čeprav na pogled delujejo lepo - ne pomagajo pri razvoju vida vašega dojenčka. Raziskave pravijo, da dojenčki sprva razločijo črno-bel kontrast, ki tudi najbolj stimulira novorojenčkove možgane, pospešuje njihovo rast in razvoj vidnega aparata."

Črno-bel kontrast je ključen v prvih mesecih otroškega življenja, nato pa lahko uporabimo praktično katerokoli živopisano paleto vzorcev, ki jo v sobico vpeljemo s pomočjo tapete, preproge ali tekstila.

Najboljše pa je kontrast vključiti na strop, kar je tudi naše naslednje vodilo:

 

3. Ne spreglejte stropa

Zdaj ko vemo, kako pomemben je kontrast, ga lahko apliciramo na površino, ki jo novorojenčki opazujejo skoraj ves čas - strop. Vzorec na stropu lahko dosežete tudi s premišljeno izbranim svetilom.

 

4. Vključite gibanje

Dojenčki radi zaspijo v gibanju, pomembno pa je, da je pri uspavanju udobno tudi staršem. Zakaj torej ne bi investirali v gugalnik ali v strop pritrjen zibajoči se stol, ki vas bo zabaval tudi po tem, ko bodo otroci že odrasli?

 

5. Poskrbite za igro na tleh

Novorojenček bo vsak dan malo dlje pokonci in del budnega stanja bo namenil razvoju motorike in doseganju gibalnih mejnikov - od pasenja kravic do sedenja, plazenja in prvih poskusov premikov po dveh. Vse to morate omogočiti in spodbujati, zato pripravite varen prostor na tleh, dobro podložen in daleč stran od vseh nevarnih robov pohištva (vsekakor pa poskrbite za varno možnost dvigovanja ob opori). Opremljen naj bo z nekaj razvojnimi igračami in predmeti, ki bodo dojenčka spodbujali k gibanju.

Predlagamo prešito odejo ali ovčjo kožo za prve mesece, kasneje pa čimbolj nedrsečo povšino, lahko za čiščenje.

 

6. Ustvarite prijeten kotiček tudi zase

Starši, posebej mame, lahko v novorojenčkovi sobici preživijo tudi ure. Med nočnimi hranjenji, ob otrokovih boleznih, pri večerni rutini. Poskrbite, da boste tudi vi imeli udoben naslanjač, opremljen s površino za odlaganje (kamor boste odložili topel čaj zase in napol popito stekleničko mleka vašega otročka) in primerno nočno lučko.

 

7. Nekaj osebne dekoracije

Prav osebni dodatki naredijo otroško sobico domačo, zato poskrbite, da jih v otroški sobici ne bo manjkalo. Zgolj nekaj predlogov: uokvirjene fotografije, risbice živali ali vozil, mobili, košček narave (veje, zbirka jesenskega listja, svež šopek), stenska poslikava, odejica, sešita iz novorojenčkovih prvih oblačil...

 

8. Poskrbite za taktilnost

Dojenčki se bodo s svetom v prvih mesecih spoznavali predvsem preko dotikov in svetlobe, zato bodite pozorni pri izbiri materialov - še posebej tkanin - ki bodo otroka obkrožale. Predlagamo nabor različnih tkanin - od volne, svile in bombaža, - ki naj bodo tudi raznoliko obdelane (pletenine, makrame, z resicami, koraldami, bleščicami itd.).

 

9. Predvsem pa se ne obremenjujte s ponudbo v trgovini

Kdo pravi, da mora biti previjlna mizica poseben kos pohištva, narejen prav za ta namen? Mizico boste uporabljali nekaj let, nato pa vam bo zaradi svojega otročjega izgleda samo v napoto. Raje se zgledujte po tej genialni rešitvi in previjalno mizo vgradite kar v omaro.

Prav tako se lahko izognete nakupu marsičesa, namenjenega zgolj dojenčkom - če imate dovolj prostoren umivalnik, boste dojenčka lahko okopali v njem, majhne stolčke in mizice lahko zamenja vaša kavna miza s pručko itd.

Fotografije via Pinterest

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.