Svet
18 ogledov

Avtentičnosti fotografije Salopekove usmrtitve še niso potrdili

Ugrabljen Hrvat ISIS
Fotografija, ki jo je Islamska država objavila na Twitterju, je digitalno obdelana, na njej sta vidni dve senci.

'"Želim verjeti in upam, da je moj Tomislav še vedno živ. Upanje umira zadnje," je za francosko agencijo AFP včeraj povedala žena Tomislava Salopeka, Hrvata, ki so ga v Egiptu ugrabili skrajneži Islamske države in po njihovih trditvah tudi obglavili."V Egipt je odšel samo zato, da bi zaslužil za kruh za svoje otroke, zaradi ničesar drugega," je pred dnevi v Vrpolju, rojstnem kraju Salopeka, dejal njegov oče.

Preberite še: So hrvaškega talca obglavili?

Zoran Milanović: Ne bomo ga nehali iskati, dokler obstaja kanček upanja

Fotografija digitalno obdelana

Na Twitterju so pripadniki egiptovske veje Islamske države objavili fotografijo domnevne žrte, vendar doslej še nihče ni potrdil avtentičnosti fotografije. Domači in prijatelji se tako še oklepajo upanja, da je 31-letni Salopek živ. Hrvaški državni vrh je včeraj zagotovil, da bodo Salopeka iskali vse dokler obstaja najmanjše upanje.

Po pisanju Jutarnjega lista je po doslej znanih informacijah jasno, da je bila fotografija digitalno  obdelana. Na fotografiji sta vidni dve senci, ki bi lahko bili senci morilcev. Skrajneži so tokrat prvič objavili imeni dveh domnevnih eksekutorjev. Ob robu fotografije sta tudi dva dela egiptovskih časopisnih člankov, ki govorita o podpori Hrvaške v boju proti terorizmu in ekstremizmu ter hrvaški podpori Kurdistanu.

Namen IS je zastraševanje

Islamska država je v zameno za Salopeka zahtevala izpustitev muslimanskih zapornic v egiptovskih zaporih, kar je bila po mnenju strokovnjakov popolnoma nerealna zahteva, glavni namen Islamske države pa ustahovanje in šokiranje. To dokazuje tudi izjemno kruta fotografija, ki je krožila po socialnih omrežjih. Številni posemezniki, organizacije in politiki med njimi hrvaški premier Milovanović so pozvali ljudi, daj fotografije ne objavljajo.

Francoska družba Compagnie Generale de Geophysique, za katero je delal Salopek, medtem razmišlja o umiku iz Egipta. Njihov tiskovni predstavnik Christophe Barnini je povedal, da se s strankami pogovarjajo o razsežnostih tveganja, če ostanejo v državi. 

Komentarjev 5
  • allstarr111 15:05 13.avgust 2015.

    Paše neki, naši klošarji iz parlamenta nebi niti izredne seje sklicali, ker so jebeno nesposobni oz. bolj opravilno nesposobni.Hrvatom lahko samo damo KAPO DOL ker so vsaj poskusili in je njihova ZM bila na kraju dogajanja, pri nas ...prikaži več bi Korle verjetno razmilsil če je smotrno prekint dopust,

  • allstarr111 14:59 13.avgust 2015.

    Vi ki nabijate čez hrvate ste v čisti zablodu UMA, ma ta revež nima nobene veze pa lahk bil magari ROM, amerikanec, ali celo Libijec ali morda celo iz sirije.Človek je "najverjetneje" mrtev oz ubit s strani določenih ...prikaži več osebkov ki propagirajo neko vero ki naj bi bila najbolj miroljubna in humanitarna. Tsko da se ve ksj ponarest v bodoče, NPR Mossad je ob eni takih prilik UGRABIL celo družino enaga od urgabiteljev (so meli srečo) In dam JIM POPOOLNOMA prav, naj še oni občutijo kako zgleda trepetat za sorodnike.

  • KLOBO 13:55 13.avgust 2015.

    A ti še ni jasno, da se imajo kockasti za več vredne, kockasti si vzamejo pravico, da sporazume, ki jih podpisujejo ki pa niso v njihov vprid, ne spoštujejo, da nategujejo vsakega, ki ima 5 minut časa, da izvajajo nezakonita ...prikaži več vohunjenja, vendar TO so KOCKASTI, ti lahko počno vse, vsaj tako mislijo !!