Avto
42 ogledov

Črne skrinjice bodo trend

Prometna nesreča Shutterstock
Zaradi padca kupne moči zavarovalnice med seboj tekmujejo z različnimi paketi delnega kaska.

Kasko. Največje zavarovalnice ne zaznavajo večjega upada pri sklepanju polnega kaska za nova vozila. Tudi zato, ker je obseg kritja pogosto odvisen od načina financiranja vozila, odgovarjajo pri zavarovalnicah Grawe in Adriatic Slovenica (AS), kjer ocenjujejo, da se njihovi zavarovanci po odplačilu lizinga ali kredita za avtomobil odločajo za ožji obseg kritja.

Strah pred odplačilom škode

Zaradi prilagajanja paketov kaskov kupni moči, željam in potrebam pri Zavarovalnici Tilia, kjer ponujajo posebne pakete za tiste, ki vozijo malo, in lastnike starejših vozil, ki jih je strah “totalke”, opažajo povečanje števila zavarovanj.

Pri Generali zavarovalnici zadnja leta opažajo, da je za voznike vse pomembnejši delni kasko (kritja, kot so parkirišče, stekla, dotik živali, žarometi, ogledala in toča), saj ni nič nenavadnega, pravijo, če se sklene zavarovanje za vozila, stara do 15 let, medtem ko je po 20. letu to precej redko. Tudi pri Zavarovalnici Maribor opažajo, da se starost vozil, ki jih zavarovanci več ne zavarujejo, podaljšuje – predvsem zaradi strahu, da ob morebitni prometni nesreči ne bodo več zmožni financirati popravil vozila. V povprečju se po njihovih podatkih zavarovanje splošnega kaska sklepa do vozilovega osmega leta.

Telemetriji pri nas še nenaklonjeni

Voznik | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Telematske naprave (“črne skrinjice”) v tujini zavarovalnice za odmero premije uporabljajo že dlje. Pri nas jih še ni, o njihovi uvedbi pa večina slovenskih zavarovalnic še ne razmišlja. Pri Zavarovalnici Triglav uporabo inovativnih orodij za prilagajanje premije glede na varnost voznika spremljajo. Menijo, da bodo tovrstne naprave, ki prek GPS-sistema, vgrajenega v avtomobil, omogočajo spremljanje, kje, kako in kdaj vozi avtomobil, postale trend tudi pri nas.

Zavarovalnicam je tako omogočeno določanje individualnega tveganja voznikov, posledično pa varni vozniki plačajo manj.

Podražitev ne bo

V večini zavarovalnic o letošnjih novostih v ponudbah ostajajo skrivnostni, nam je pa večina zagotovila, da ne načrtujejo podražitev kaskov.

Komentarjev 2
  • miro 08:15 15.februar 2014.

    Novejši avtomobili že imajo kaj takega notr ,da proizvajalec točno ve kaj se dogaja glede avtmobila. To je blo že večkrat napisano tako da se ne čudim če bo to ratal zavarovalnicam.saj se že govori glede samojavljalnikov glede prometnh.TO BO ...prikaži večO VSE V PAKETU El cestninjenje bi pa tud že bilo, če se neb med sabo" kdo bo koga "kdo bo več pokasiru tako kot pri vseh stvareh.Tako da me nič ne čudi kdaj se bo to obelodanilo. Z el cestninjenjem boš pa lahko avtomatsko kasiral tudi glede prehitre vožnje.

  • DasAuto 14:41 13.februar 2014.

    In kdo so zavarovalnice, da bi lahko vsak čas spremljale voznike in jim sledile s pomočjo gps-a?! Še za elektronsko cestninjenje se pritožujejo, pri zavarovalnicah se bo pa vse dopustilo?! Me zanima, kaj na to pravi informacijska pooblaščenka.