Avto > Dosje Avto
29488 ogledov

Kako lahko preverim veljavnost letne vinjete? Dars odgovarja...

Vinjeta
1/2
Anže Petkovšek Vinjeta
V naslednjem mesecu poteče veljavnost letne avtocestne vinjete za več kot pol milijona vozil. Kako preveriti, kdaj vinjeta poteče?

Slovenija ima od leta 2021 digitalno vinjeto. Največ domačih uporabnikov za vožnjo po avtocesti uporablja letno različico, ki velja eno leto od datuma nakupa. Mnogi pozabijo, kdaj so jo kupili ali pa založijo kopijo računa. Kako lahko preverite, do kdaj velja aktualna letna vinjeta za vozilo?

Dars je ob vpeljavi digitalne vinjete zagnal poseben spletni portal, prek katerega je bilo mogoče veljavnost katerekoli vinjete preveriti tako, da je kdorkoli lahko vnesel registrsko oznako nekega vozila. A je Informacijski pooblaščenec izdal negativno mnenje glede takšne rešitve, ker je bila po njegovi oceni neustavna. Registrska oznaka vozila namreč sodi med osebne podatke, ki morajo biti posebej zaščiteni pred možnostjo zlorab. Dars je moral zato to možnost preverjanja umakniti. 

V decembru je potekla veljavnost 47.635 letnim e-vinjetam, v januarju 2024 pa jih bo poteklo 80.684. Februar je mesec, ko preneha veljavnost največ letnim e-vinjetam, in sicer kar za 486.691 vozil. Velika večina od teh poteče v prvih dneh februarja.

Ne bodite presenečeni nad novo ceno letne vinjete. Poleti je vlada potrdila novo ceno, ki za razred 2A zdaj znaša 117,50 evrov, za razred 2B (kombiji) pa 235 evrov.

Pri preverjanju veljavnosti vinjete so v veliki prednosti tisti, ki jo kupijo prek Darsove spletne strani kot registrirani uporabniki, saj imajo vedno vpogled v veljavnost in druge podatke o vinjeti. Sistem tudi pravočasno obvesti takšnega registriranega uprabnika, da se izteka njena veljavnost. A tako organizirani registrirani uporabniki so v manjšini.

Uradna možnost: poskusite kupiti novo, pa boste videli

Po podatkih Darsa pa le slabih 25 odstotkov strank kot registrirani ali neregistrirani uporabniki vinjeto nabavi prek spleta. Kar 73 odstotkov voznikov pa letno vinjeto kupi na klasičen način prek pooblaščenih trgovcev, največkrat na bencinskih servisih. Dobra dva odstotka jih vinjeto kupi neposredno na Darsovih izpostavah. V primeru fizičnega nakupa je datum veljavnosti vinjete sicer izpisana na računu, ki pa ga mnogo ljudi založi ali pa si datuma ne prepiše v osebni koledar. Kako lahko vseeno preverijo veljavnost vinjete?

Za razliko od registriranih uporabnikov morajo neregistrirani kupci vedno vložiti precej več napora. "Vsakdo, ki na fizičnem prodajnem mestu kupi e-vinjeto, ima možnost, da se naknadno registrira tudi v spletni trgovini in jo na podlagi ID številke e-vinjete v svoj uporabniški račun ter si obenem naroči obveščanje," pravijo na Darsu glede možnosti, kako preveriti veljavnost vinjete, kupljene na bencinskem servisu.

"Če tega ni naredil, potrdila o nakupu e-vinjete pa nima več, potem ima možnost, da v e-vinjetni spletni trgovini kot registriran ali neregistriran uporabnik skuša za isto registrsko številko kupiti e-vinjeto. V primeru, da veljavna e-vinjeta za konkretno registrsko številko obstaja, bo pred zaključkom nakupa dobil povratno informacijo, do kdaj konkretna e-vinjeta velja, postopek nakupa pa lahko nato prekine," so dodatno pojasnili obvoz oziroma trik do podatka o datumu izteka vinjete.

Za pomoč in odgovore na dodatna vprašanja imajo na Darsu organizirano 24-urno službo za pomoč na telefonski številki 01/518 8 350 ali elektronskem naslovu evinjeta@dars.si.

Elektronska vinjeta | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

"Veljavnost e-vinjete lahko torej uporabniki sami preverijo tudi tako, da v edini uradni spletni trgovini za prodajo slovenskih e-vinjet začnejo postopek nakupa nove e-vinjete. Ko bodo vnesli vse potrebne podatke (vrsto e-vinjete in njen cestninski razred, državo registracije in registrsko označbo vozila), jih bo sistem še pred vnosom podatkov o plačilni kartici in nakupom opozoril, če je na registrsko označbo vezana veljavna e-vinjeta, ter jim prikazal podatke o tej e-vinjeti in datum poteka njene veljavnosti."

Neuradna možnost: portal evinjeta.info

Na spletu se je pojavila tudi neuradna možnost zelo hitrega preverjanja veljavnosti vinjete, ki jo lahko najdete na spletni strani evinjeta.info. Za registrske tablice, ki smo jih vnesli, je dala točne podatke o veljavnosti vinjete. 

Avtorji portala poudarjajo, da niso povezani z Darsom, temveč le uporabljajo njihove podatke.

Globa za vožnjo po avtocesti brez vinjete je 300 evrov. Dars nadzira tudi prek avtomatiziranih sistemov brez ustavljanja kršiteljev in na naslov lastnika vozila zgolj pošljejo položnico.

Plačilo kazni vinjeta Dars | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

andrej.leban@styria-media.si

Komentarjev 8
  • pravičnik77 09:00 09.januar 2024.

    na podlagi registrske tablice je relativno komot dobiti tud kje si se gibal, ti, z imenom in priimkom

  • mladen8 09:51 05.januar 2024.

    In informacijski pooblaščenec je zopet naredil sranje. Ni prvič in verjetno tudi ne zadnjič.

  • www 09:06 05.januar 2024.

    veliko vprašanje je, kako in zakaj lahko portal evinjeta.info prihaja do podatkov DARS-a. Ne spomnim se, da bi dal DARSu dovoljenje, da podatke deli z drugimi... So torej ukradeni? Ali samo izkoriščeni (pravne in programske luknje na DARSu?) ?