Avto
37006 ogledov

Hrvaška policija dobila nekaj, o čemer lahko slovenska le sanja

Merilnik hitrosti na Hrvaškem Ivica Galović/Pixsell/24sata
Na Hrvaškem bodo v nekaj mesecih dobili ogromno novih radarjev. A pozor, poleg hitrosti bodo opazovali tudi, kaj počnete za volanom!

Hrvaška je storila korak dlje od Slovenije pri pametnem nadzoru prometa in nevarnih prekrškov za volanom. Eden od ciljev večje avtomatizacije nadzora je bistvena razbremenitev policistov, ki jih tako kot pri nas primanjkuje.

Kot poročajo hrvaški mediji, bodo na tamkajšnjih cestah v kratkem namestili kar 111 novih škatel za radarske merilnike. Vendar ne bodo vse zapolnjene z merilniki hitrosti, saj naj bi bilo teh le okoli 40 in jih bodo premeščali med lokacijami. 

Hrvatje pa sledijo zgledu vse več zahodnim državam in uvajajo precej bolj zmogljive merilnike, kot jih v Sloveniji še ni v uporabi. Kamera merilnikov švedske znamke Gatso T-series zna namreč "pokukati" tudi v potniško kabino in razbrati, ali je voznik pripasan in ali morda uporablja telefon ne nedovoljen način. Končno odločitev o tem, ali je na posneti fotografiji prekršek, je sicer v rokah operaterja, ki pregleda posnetek.

Gatso merilnik hitrosti | Avtor: Sensys Gatso Sensys Gatso

Glede na doslej razkrite lokacije bodo merilniki postavljeni na številnih cestah, ki so tudi slovenskim voznikom dobro poznane. Med drugim jih lahko pričakujete na ključnih vpadnicah v Zagrebu.

A to še ni vse, portal Autonet.bug poroča, da naj bi že do konca leta nabavili dodatnih dvajset merilnikov in še 40 ohišij. Hrvaške prometnice bodo tako kmalu prepredene s številnimi merilniki, s katerimi želijo vplivati na temeljni vzrok hudih prometnih nesreč.

Zakaj v Sloveniji takšnih merilnikov policisti za razbremenitev svojega dela verjetno še nekaj časa ne bodo mogli uporabljati, si lahko preberete TUKAJ.

dezurni@styria-media.si 

Komentarjev 24
  • Toma 20:07 09.april 2024.

    Fino, kar rinite tja! Parkirne katni, izmišljeni prekrški pa še ta nova tehnologija. Če bi bili ljudje pametni, recimo, dajedovolj le 3x manj od oslov, bi Hrvatini gladko propadli!

  • Ogledalce 19:44 09.april 2024.

    Pripravljeni na novo sezono :)

  • atamama 15:31 09.april 2024.

    Ali ne bi bilo bolje, da bi Hrvati kupili prenosnike in tablice in prenosne čitalce prstnih odtisov. Da bi lahko bolje evidentirali nezakonite prehode čez mejo k njim ne pa da to delamo v Sloveniji. Za nameček bi pa še ...prikaži več kakšen čitalec mrežnice, niso dragi. Tako pa se delajo iz nas norce, iz naših politikov, ki so dali zeleno luč pa najbrž ne, saj veste, roka roko umije, obraz pa obe. Zato pa ni niti na levi ali desni volje, da se to reši, bolje da se pi*di nad rešitvami in nočejo rešiti vzroka.