Avto > Iz druge roke
24342 ogledov

Imaš SUV? Parkiranje bo dražje!

Športni terenec suv GMC Profimedia
Francozi so naredili prelomno potezo: Od leta 2024 naj bi lastniki SUV modelov plačevali dražje parkiranje.

V Parizu so »vojno proti športnem terencem« vzeli zares resno. Odločili so se, da bodo od začetka prihodnjega leta lastniki terencev plačevali več za parkiranje v mestu. Vzrok je, da SUV vozila bolj obremenjujejo okolje.

Kolikšen bo ta znesek, bo odvisno od velikosti avtomobila, njegove teže in moči motorja. Natančen cenik novih pristojbin še ni sestavljen. Lastniki velikih električnih avtomobilov in tisti, ki imajo večje družine ter zato potrebujejo večji avto, bi morali biti višjih dajatev oproščeni.

Pariški mestni svetniki so ukrep soglasno potrdili že prejšnji mesec. Frédéric Badina-Serpette, svetnik okoljske stranke EELV, ki je predlagala zvišanje pristojbin, je ob tem dejal: "Radi bi, da bi mesto Pariz spremenilo cene plačljivega parkiranja na način, da bi bila cena odvisna od velikosti in teže vozila." Dejal je, da je bil cilj "osredotočiti se na nesmiselnost nenehnega povečevanja mase in velikosti vozil, ki vozijo v mestih in zlasti v Parizu.

Elizejske poljane Pariz | Avtor: Epa Epa

Podžupan: SUV vozila v Parizu popolnoma neuporabna

Uradniki pravijo, da se je število športnih terencev v mestu v zadnjih štirih letih povečalo za 60 % in zdaj predstavljajo 15 % od 1,15 milijona osebnih vozil, parkiranih v Parizu vsako noč. Upajo, da bo podražitev upočasnila trend prodaje športnih terencev in križancev in se bodo ljudje vrnili k manjšim avtomobilom.

"Od 1. januarja 2024 lahko lastniki SUV-jev pričakujejo, da bodo v francoski prestolnici plačevali višje parkirnine," so sporočili iz mestne hiše. David Belliard, podžupan, odgovoren za politiko javnega prostora in mobilnosti, je dejal, da SUV-ji niso primerni za mesto. "Ni podeželskih cest, ni gorskih cest ... SUV-ji so v Parizu popolnoma neuporabni. Še huje, so nevarni, okorni in porabijo več virov za proizvodnjo," je dejal Belliard.

Toda Pierre Chasseray, predstavnik 40-milijonske skupine za zaščito voznikov d'Automobilistes, temu nasprotuje. Pravi, da se je število SUV-jev povečalo, ker jih kupujejo večje družine. Tudi v Lyonu oblasti s prihodnjim letom uvajajo višje parkirnine, vezane na težo vozila. Grenoble naj bi uvedel podobno shemo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar GeorgeLincolnRockwell
    GeorgeLincolnRockwell 09:08 18.julij 2023.

    Država jim razpada, oni pa o SUV-jih. Ma bravo francozi

  • Boschtjan Zupanchich 23:44 15.julij 2023.

    Hja, Za mesta imajo pa to deloma celo - Prav , ... razen, .... če se kot turist ne pripelješ tja spotoma , .... potem pa to ni več isto ... !!! ! !!!

  • Avatar Zoran
    StarMačk 22:40 15.julij 2023.

    Bistvo napisanega lahko zaokrožimo v en stavek. Strokovnjaki pariške mestne uprave so ugotovili, da parkirana SUV vozila preveč obremenjujejo mestno okolje, zato bodo njihovi vozniki plačevali dražjo parkirnino, ha, ha, ha...