Avto
6326 ogledov

Ali veste, da lahko parkirnino v Ljubljani plačate na minuto?

parkiranje v ljubljani, parkirišče, parkirnina MatijaJanežič
Če pogosto parkirate v Ljubljani na javnih parkiriščih, vas bo gotovo zanimalo.

Marsikateri uporabnik ljubljanskih parkirišč še vedno misli, da lahko parkiranje na javnih površinah plača le z gotovino ali kartico Urbana, vendar že nekaj časa ni tako, saj so se možnosti plačil v zadnjih letih precej razširile in je mogoče parkirnino plačati tudi na minuto, če izkoristimo ustrezen način plačila.

Parkirišče | Avtor: Poslal bralec Poslal bralec

Kot so nam pojasnili v Javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice, d.o.o. (JP LPT), ki upravlja javna parkirišča v Ljubljani,  lahko parkirnino trenutno poravnamo s kovanci, Urbano ali preko sistemov Valu in Moneta, poleg tega pa tudi preko mobilnih aplikacij Urbana SMS in EasyPark v zavihku Upark. JP LPT smo vprašali, kdaj lahko pričakujemo morebitno uvedbo plačevanja parkirnine neposredno s plačilnimi in kreditnimi karticami. Pravijo, da njegova uvedba z zdaj še ni predvidena.

parkiranje v ljubljani, parkirišče, parkirnina Slovenija Spet smo si napačno razlagali prometne predpise

Minutni obračun parkirnine

S kovanci ali preko Urbane SMS lahko, ko poteče prva ura parkiranja, parkirnino plačamo v intervalih po deset centov. Pri JP LPT pravijo, da preprosta zasnova parkomatov ne omogoča vračanja denarja, zato je treba imeti točno vsoto kovancev. Drugače pa je, če se odločimo za plačilo z aplikacijama Upark in EasyPark. Tudi v teh primerih se prva ura parkiranja plača v celoti, potem pa je možen obračun parkirnine na minuto, saj lahko uporabnik parkiranje prekine in zaključi predčasno.

parkiranje v ljubljani, parkirišče, parkirnina | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

O prednostih in slabostih posameznih načinov plačevanja nam na JP LPT niso mogli veliko povedati, saj ima, kot pravijo, vsak uporabnik sebi najljubši način plačila oziroma aplikacijo, ki jo uporablja za plačevanje parkirnine. Izkušnje uporabnikov so, glede na njihove prefernce lahko različne, zato težko povedo, katere so prednosti in katere slabosti določenega načina plačevanja parkirnine.

poletje 2020 slovenska obala analiza Popotnik Presenetilo vas bo, kakšne so cene parkiranja na slovenski obali

Prevladuje gotovina

Še vedno pa prevladuje plačevanje z gotovino, kar potrjujejo tudi statistični podatki.  Gotovina je namreč med vsemi načini plačil dosegla kar 70,09 odstotka. Sledi ji plačevanje s kartico Urbano, za katero se odloči 17,68 odstotka uporabnikov, plačevanje z Moneto uporablja 1,2 odstotka uporabnikov, videti pa je, da je priljubljena enden najnovejših načinov plačevanja z aplikacijo EasyPark, ki dosega 11,03 odstotka vseh plačil.

parkiranje v ljubljani, parkirišče, parkirnina | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

JP LPT je sicer v letu 2022 s pobiranjem parkirnin na javnih parkirnih površinah ustvarilo 4.075.578,48 evra dohodka, od česar so za vzdrževanje parkomatov v istem obdobju porabili 3.147.536,48  evra sredstev.

Bohinjsko jezero pozor Popotnik Nove cene v Bohinju: velja dvakrat premisliti, če se do tja odpraviti z avtom!

Na JP LPT smo vprašali tudi, kakšne so navade voznikov, ki v Ljubljani parkirajo na javnih parkiriščih. Se bolj poslužujejo dolgotrajnih parkiranje do izteka dovoljenega časa li gre za kratke postanke?  Posebne statistke o tem v JP LPT ne vodijo, pravijo pa, da so navade uporabnikov odvisne prdvsem od tega, na kakšno časovno obdobje je parkiranje v posamezni coni omejeno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Zoran
    StarMačk 10:20 25.junij 2023.

    Minutni obračun parkirnine, po plačilu prve polne ure parkiranja, imajo mnoga slovenska mesta vsaj desetletje, če že ne več! Blizu Ljubljane vsekakor Kamnik in če se prav spomnim tudi Domžale!? Ravno zato se že leta sprašujem kako to, da tovrstno, ...prikaži več vsekakor bolj pošteno plačilo parkirnine, niso mogli že davno prej uvest ravno tam, kjer imajo za uporabnike najdražjo parkirnino, torej v Ljubljani!? Neštetokrat sem v Ljubljani "za ziher" plačal uro več parkirnine, če parkirišče ni bilo pod rampo,

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:22 25.junij 2023.

    Vsak dan parkiram pred onkološkim oddelkom na eazy park.Prva ura je obvezna 1,30 evra,pa tudi če si pol ure,zravem pribije aplikacija še 20 centov,šele nato se obračunava po minutah