Avto
15636 ogledov

Mimo Kranja, Maribora in Celja pozimi omejitev hitrosti

Avocesta Andrej Leban
Sedaj je uradno, mimo Maribora, Kranja in Celja bo potrebno po avtocesti v primeru slabega zraka voziti počasneje.

To predvidevajo odloki o načrtu za kakovost zraka na območju mestnih občin Maribor, Kranj in Celje, ki so bili objavljeni pred nekaj dnevi v Uradnem listu. Odloki določajo različne ukrepe in možnosti, ki jih bodo imeli državni in občinski organi na voljo, da bodo zmanjševali onesnaženost zunanjega zraka z zdravju zelo nevarnimi delci PM10 in posredno tudi delci PM2,5.

Poleg različnih spodbud v smeri menjave starejših tipov naprav za ogrevanje za učinkovitejše in naravi prijaznejše in za boljšo izolacijo stavb, pa za večjo uporabo javnega prometa in drugih alternativnih tipov prometa odloki predvidevajo tudi številne ukrepe, ki so na voljo v primeru čezmernih emisij. 

Ko bo Agencija za okolje razglasila čezmerno onesnaženost, bo imel upravljavec omrežja, torej Dars, dolžnost omejiti hitrost na odsekih avtocest na obmolju mestnih občin in na avtocestnih odsekih, ki se nanj priključujejo.

Na koliko se bo zmanjšala hitrost, odlok ne določa, to bo očitno odvisno od primera do primera. So pa zapisane ugotovitve, da so emisije delcev iz osebnega motornga prometa pri hitrosti 110 km/h za četrtino nižje kot pri hitrosti 130 km/h, pri 90 km/h pa celo za 40 odstotkov. "Znižanje hitrosti zmanjša tudi obremenitve s hrupom, manjše so poraba goriva in emisije toplogrednih plinov, obenem pa je varnost udeležencev prometa večja ob nezmanjšani pretočnosti cest. Poskrbljeno bo za nadzor in uveljavljanje omejitev hitrosti," ugotavlja odlok in predvideva ustrezen nadzor nad spoštovanjem omejitev. 

Omejevanja hitrosti letos še ne bodo izvajali, saj je poleg zapisano, da se ga pričenja izvajati "najpozneje do konca leta 2019."

Ljubljana 07.04.11, mestno kolo, city bike, citybike, bicikel, bicikelj, pariz, Načrti Avto Vlada bi rada, da prodamo avto in hodimo peš, ali se usedemo na avtobus

Se boste včlanili v klub?

Za Kranj in Celje odlok predvideva še dva inovativna ukrepa, kako zmanjšati emisije v prometu. Tako naj bi država oziroma ministrstvo za okolje izdala spletni priročnik varčne vožnje, ki naj bi državljane izobrazil, kako zmanjšati porabo goriva, občina pa bo skrbela za lokalni prenos teh idej. 

Drugi ukrep pa pravi, da "država v sodelovanju z občino in promovira ustanavljanje lokalnih klubov lastnikov avtomobilov za skupno rabo avtomobilov. Namen skupne uporabe avtomobilov je, da skupinski lastniki avtomobilov skupno načrtujejo deljeno uporabo avtomobilov in jih tudi skupaj vzdržujejo."

Odlokom za omenjene tri mestne občine naj bi kmalu sledil tudi odlok za Ljubljano, ki bo bržkone predvidil podobne ukrepe. 

Vinjeta Avto Takšna bo vinjeta prihodnje leto

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • brane 18:44 31.oktober 2017.

    ne razumem,zakaj bi metali stran denar za izdajo priročnikov.Naj na tablo na avtocestah namesto pozor megla napišejo previsoka onesnaženost zraka-omejitev hitrosti na 80 km/h.pameten ukrep.

  • nkidess86 15:48 30.oktober 2017.

    naj preverjajo avte ki črno kadijo in niti ne popravljajo amapk kar vozijo. saj vidi ko pritisne na plin kako črn oblak za sabo pustijo in to kar nekaj vozil, tudi novih! a na žalost nobeden ne popravi avto dokler ...prikaži več vozi (takšna je logika pri nas) da ne omenjamo še tujcev (Romunci, Poljaki, Madžari ...). že žarnice eni ne menjujejo in kar vozijo po temi samo s pozicijske ali celo brez :( čez dan itak brez luči (policaji pa ni nikjer :( ) ... kaj pa ogrevanje ko kurijo lakiran les, stare omare...

  • Avatar Leon
    Leon 15:08 29.oktober 2017.

    Kaj pa če bi vsi tekali s Pahorjem v službo in domov skozi vso leto ?