Avto
6395 ogledov

Promet v Ljubljani bodo usmerjali policisti, vozniki pa kretenj sploh ne poznajo

Policist promet
1/10
epa
Policisti in redarji bodo v Ljubljani v prihodnjih dneh dejavno sodelovali pri urejanju prometa v najbolj obremenjenih križiščih. Mnogi vozniki in voznice so že pozabili, kaj pomenijo policijske kretnje, zato je prav, da jih na hitro ponovite.

Kot je znano, se začenja prenova železniškega prehoda na Dunajski cesti v Ljubljani. Ker bo ena najbolj prometnih mestnih žil v državi sploh več dni povsem zaprta za promet, se pričakujejo velika obremenitev na obvoznih cestah v prestolnici. Zastojem se v konicah ne bo mogoče izogniti, vozniki se morajo tega zavedati in prilčakovati precej daljše potovalne čase. Stanje bo še toliko slabše, če se vozniki v križiščih ne bodo pravilno razvrščali in ne bodo upoštevali cestnoprometnih pravil. 

Kako bo potekala prenova in kako bo speljan promet skozi središče Ljubljane.

Policisti obljubljajo, da bodo na teren poslali vse razpoložljive enote, ki bodo skušale pomagati pri boljši pretočnosti. Čeprav tega v zadnjih letih nismo bili več vajeni, bodo na križiščih tudi policisti, ki bodo s predpisanimi znaki urejali promet. Veliko voznikov in voznic pa teh znakov, ki jih predpisuje namenski pravilnik, sploh (več) ne pozna, morda so že tudi pozabili, da ima policistovo navodilo prednost pred vsakim semaforjem ali prometnim znakom. Zato je prav, da policijske kretnje in zvočne ukaze na hitro ponovimo.

Tudi sami policisti opozarjajo, da največ težav udeležencem povzročajo znaki, ki jih policisti dajejo s telesom ali s piščalko. "Opažamo pa, da se vozniki pogosto zmedejo, ko promet ureja policist in to kljub temu, da mora znake policista poznati vsak voznik. Zato vsem priporočamo, da se poučijo o znakih in jih tudi upoštevajo."

Pozor, občinski redarji imajo glede urejanja prometa v križiščih enaka pooblastila kot policisti! Spodnja navodila torej veljajo tudi, če jih daje redar. 

Vse kretnje in položaje telesa, ki jih lahko pričakujete v naslednjih dneh od policistov in redarjev na ljubljanskih ulicah, si lahko ogledate v galeriji.

Policijski znaki  | Avtor: PU Celje PU Celje
Položaj telesa

Ko policist stoji z vodoravno odročenima rokama ali z rokama, spuščenima ob telesu, pomeni, da vozila, ki prihajajo iz smeri, proti kateri je policist obrnjen s hrbtom oziroma s prsmi, nimajo prostega prehoda in morajo ustaviti,

Vozila, ki prihajajo z njegovih bočnih strani, in ga torej gledajo v boke, pa imajo prost prehod

Kretnje

Policisti uporabljajo znake s položajem telesa in rok. Pri tem mora stati sredi križišča, oblečeni morajo biti v brezrokavnik ali jakno z odsevnimi trakovi. Promet v enem križišču lahko ureja tudi več policistov oziroma redarjev hkrati, njihove kretnje in ukazi morajo biti usklajeni. 1

Znaki, ki jih dajejo policisti ali redarji udeležencem v cestnem prometu s položajem telesa in rokami, pomenijo:

Policijski znaki  | Avtor: PU Celje PU Celje
Pokončno dvignjena roka z odprto dlanjo pomeni, da morajo vsa vozila ustaviti.

Če je ta znak dan na križišču, pomeni prepoved vožnje za vsa vozila, razen za tista, ki so v trenutku, ko policist dvigne roko, tako blizu križišča, da ne morejo varno ustaviti.

Za pešce in druge udeležence cestnega prometa, ki se ne vozijo z vozili, pomeni ta znak prepoved prehoda preko vozišča, razen če so tedaj, ko policist, vojaški policist ali občinski redar dvigne roko, že na njem.

 

Policijski znaki  | Avtor: PU Celje PU Celje
Vodoravno predročena desna roka z odprto dlanjo pomeni, da se morajo udeleženci cestnega prometa, ki s svojim gibanjem sekajo smer, v katero je roka iztegnjena ustaviti in počakati.

Velja za voznike, ki vozijo naravnost, voznike, ki zavijajo desno, ter pešce in druge udeležence cestnega prometa, ki prečkajo vozišče.

 

Počasno mahanje z vodoravno odročeno roko gor in dol z navzdol obrnjeno odprto dlanjo pomeni, da mora voznik, proti kateremu daje policist ta znak, zmanjšati hitrost vožnje.

Kroženje z roko v podlakti z odprto dlanjo v smeri proti glavi pomeni, da mora voznik ali drug udeleženec cestnega prometa pospešiti vožnjo oziroma hitrost gibanja.

Policijski znaki  | Avtor: PU Celje PU Celje
Odročena roka z odprto dlanjo, usmerjeno proti določenemu vozilu pomeni, da se mora ustaviti.

Zvočni znaki

Zvočni znaki se uporabljajo le skupaj z znaki, ki jih policisti oziroma redarji dajejo z rokami in položajem telesa. 

Zvočni znaki, ki jih dajejo policisti, vojaški policisti in občinski redarji s piščalko udeležencem cestnega prometa pri urejanju prometa, pomenijo:

En žvižg pomeni za udeležence cestnega prometa obveznost, naj bodo pozorni, ker bo policist oziroma redar z ustreznim znakom izrazil določeno zahtevo;

Policijski znaki kretnje | Avtor: Policija Policija
Več zaporednih žvižgov pomeni, da je nekdo od udeležencev cestnega prometa ravnal v nasprotju s pravili, signalizacijo ali pomenom znaka, ki ga daje pooblaščena oseba. Policist mora pri tem pokazati, na katerega udeleženca cestnega prometa se ta znak nanaša in kaj mora storiti.

Kaj pa, ko policista ne bo v križišču

Zaradi napačnega ravnanja nekaterih voznikov pride velikokrat do zastojev v križišču. Ta pojav je še posebej pogost, ko vozniki zapeljejo v križišče, čeprav je to že polno. Zakon pravi: "Voznik ne sme zapeljati na križišče, če bi zaradi gostote prometa, ovire ali drugega vzroka obstal na križišču in oviral ali onemogočil promet vozil z leve ali desne." Predpisana globa za kršitelje je 80 evrov.

Prav tako številni ne poznajo pravila, da morajo pri zavijanju v križišču v levo zapeljati do sredine križišča. S takšnim razvrščanjem namreč omogočamo boljšo pretočnost in lahko skozenj zapelje več vozil. Obstajajo izjeme, če je s signalizacijo to urejeno drugače oziroma nasprotni promet ne dopušča vožnje v sredino križišča. In še: "Na križišču, razen na nekaterih krožnih, je menjava prometnega pasu prepovedana."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:30 04.januar 2024.

    50% se jih že tako ne zna obnašati v prometu,sedaj bo šele kaos v križiščih!!!

  • www 20:38 03.januar 2024.

    a da je đanez dobil klofuto od vrhovnega sodišča, pa ne boste pisali? M.G., D.J., nič? :)

  • Kmodri_ 19:07 03.januar 2024.

    Vse za blagor državne blagajne!