Slovenija
7034 ogledov

Začelo se bo ob enih, na cestah bodo policisti z vseh postaj

podvoz dunajska
1/16
Saša Despot
Zaradi popolne zapore na Dunajski cesti pri železniški postaji v Ljubljani se v četrtek zelo verjetno obeta prometni kaos. Z deli bodo začeli že ob enih zjutraj, na cestah bodo policisti z vseh ljubljanskih policijskih postaj. Zastoje lahko pričakujete tudi tam, kjer jih običajno ni, saj se bo promet preusmeril.

Ljubljanski župan Zoran Janković vsem udeležencem v prometu v naslednjih dneh svetuje strpnost. V noči iz srede na četrtek bodo začeli ob 1. uri postavljati betonsko zaporo tako na južni strani nadvoza na Dunajski kot na severni. Dostop bo v času popolne zapore na voljo le za tovornjake in stroje, ki bodo delali na gradbišču.

Po izteku popolne zapore bosta do 30. marca na tem območju samo dva pasova v vsako smer. "Sprememba bo izjemno velika za pešce," je napovedal Janković. "Tisti, ki bodo šli iz juga na sever, bodo iz Trga OF imeli dve možnosti: ali gredo v podhod, ki jih pripelje na Vilharjevo, ali pa gredo obvezno čez križišče proti Tivolski in tam na enega od pasov na cestišču, ki bo namenjen kolesarjem in pešcem." Pas bo razdeljena na dva dela, široka po 1,75 metra. "Tako bo do 30. marca, da bodo pešci in kolesarji vsi na cestnem pasu na zahodnem delu," je dodal Janković. Po omenjenem datumu bodo pešci in kolesarji hodili na svoji strani cestišča.

Dunajska cesta je druga najbolj obremenjena vpadnica, takoj za Celovško cesto. Žiga Leban iz Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice je to ponazoril s številkami: povprečni letni dnevni promet vozil v obe smeri na Dunajski cesti znaša 25.000 vozil. "Datum zapore je bil skrbno izbran," je dejal Leban in izrazil upanje, da v teh dneh na omenjeni vpadnici ne bomo videli takšnega števila vozil. 

"Šest mesecev smo se pripravljali na to," je dodal Janković. "Te štiri dni bomo potrpeli. Če ob vsem obveščanju, nekdo še vedno pride tja, bo pač stal v gneči."

podvoz dunajska | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Policija pričakuje zastoje na širšem območju Ljubljane

V okviru prenove avtobusne in železniške postaje v Ljubljani se v četrtek začenjajo dela na Dunajski cesti. Potrebna bo dolgotrajna (delna ali popolna) zapora omenjene ceste. Prav tako bodo dela potekala na Vilharjevi cesti, kjer pa naj bi se promet po Jankovićevih besedah po 8. januarju sprostil. Zaradi obnove je trenutno delno zaprta tudi Linhartova cesta. V nadaljevanju bodo dela potekala tudi na Šmartinski cesti pri Orto baru, zaradi obnove tamkajšnjega podvoza pod železniško progo. "Dela naj bi potekala 2 leti, tako da pričakujemo povečane obremenitve prometa v mestu Ljubljana, vsaj za to obdobje," opozarjajo na PU Ljubljana. 

Policija pričakuje prometne zastoje tako na Dunajski cesti kot na širšem območju Ljubljane. Spremenjeni bodo vozni redi in poti vlakov. Na progah Ljubljana–Jesenice in obratno ter Ljubljana–Kamnik Graben in obratno bo manjši del vlakov, predvsem izven konic, vozil do začasnega novega postajališča Ljubljana Šiška, od koder bo organiziran avtobusni prevoz. 

"Pričakujemo tudi, da bodo vozniki iskali druge 'bolj prevozne' poti, zato se bodo zastoji pojavili tudi tam, kjer jih sedaj ni bilo v takšni meri. Vsem voznikom svetujemo, naj v navedenem obdobju v največji meri za prihod v mesto Ljubljana uporabljajo javna prevozna sredstva. Če to ni mogoče, naj se pravočasno odpravijo na pot, saj lahko pričakujejo, da bodo od januarja dalje, za pot v mesto potrebovali več časa kot do sedaj," svetuje policija. Udeležence v prometu, uporabnike prostora in prebivalce prosijo za strpnost, potrpežljivost in razumevanje. 

podvoz dunajska | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Obnova bo potekala v več fazah

Obnova in zapora Dunajske ceste  bo potekala v več fazah. Od 4. 1. do 7. 1. 2024 bo v veljavi popolna zapora Dunajske ceste. V tej fazi policija pričakuje povečan promet na predvidenih obvozih. "Glede na zgolj 3 delovne dneve v tem tednu in koriščenje letnih dopustov, ne pričakujemo povečane gostote prometa," ocenjuje policija.

Od 8. 1. do 21. 2. 2024 bo v veljavi popolna zapora obeh hodnikov za pešce in enega pasu vozišča (pešci in kolesarji na vozišču, vozni pasovi 2+2). "Od 8. 1. 2024, ko bosta po Dunajski cesti odprta dva pasova v vsako smer, pričakujemo, da bodo udeleženci v prometu, večinoma uporabljali utečene poti v mesto. Tako da predvidevamo povečanje prometa v času običajnih (jutranjih in popoldanskih) prometnih konic," pričakovanja opišejo na policiji.

Od 22. 2. do 30. 3. 2024 bosta popolnoma zaprta oba hodnika za pešce. Odprli se bodo vozni pasovi (pešci in kolesarji na vozišču, vozni pasovi 3+3). 

Od 1. 3. do 26. 6. 2024 ostane samo še delna zapora hodnikov za pešce. 

Od 27. 6. 2024 naprej se vse skupaj ponovi zaradi izvedbe del na severni strani.

Zaradi del pričakujejo, da bo povečan promet na območju mesta Ljubljana, tako v samem centru mesta, kot tudi na vpadnicah v mesto. Promet, ki je do sedaj potekal po Dunajski cesti, se bo po pričakovanjih preusmeril na ostale vpadnice. Predviden obvoz po potekal po Tivolski cesti, Celovški cesti in Drenikovi cesti, nazaj na Dunajsko cesto. Policija pričakuje, da se bodo vozniki preusmerili tudi na Trg OF, mimo Kolodvora, na Masarykovo cesto in Šmartinsko cesto. 

podvoz dunajska | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na ulicah več patrulj

"Za čas obnove bodo za pomoč pri urejanju prometa poleg rednih patrulj napoteni dodatni policisti iz vsem mestnih policijskih enot, ki  bodo v času prometnih konic, urejali promet v različnih križiščih. Glede na kadrovske zmožnosti poskušamo vsakodnevno zagotavljati večjo pretočnost prometa, tako v mestu, obvoznici, avtocesti kot tudi drugje na območju Policijske uprave Ljubljana. Pri tem se najprej usmerjamo na lokacije, kjer so zastoji največji in kjer lahko s svojim posredovanjem dosežemo največji učinek," pojasnjujejo na PU Ljubljana.

Policisti bodo promet predvidoma urejali v naslednjih križiščih: Bavarski dvor, Ajdovščina, Topniška-Šmartinska-Vilharjeva, Celovška-Ruska, Dunajska-Samova. Prav tako bodo posamezne enote dnevno spremljale prometne tokove in po potrebi prerazporejale policiste v druga križišča, če bi se izkazalo, da bi tako dosegli večji učinek za pretočnost prometa. Poleg policistov bodo promet v križiščih urejali tudi mestni redarji Mestne občine Ljubljana, ki bodo predvidoma urejali promet v križišču Slovenske in Aškerčeve ceste. 

Povečan promet pogosto vodi v nekajurne zamude

Gostota prometa v Ljubljani se tako kot tudi drugje v državi zadnjih nekaj letih povečuje. V času prometnih konic je čedalje pogostejši izredno povečan promet v samem središču mesta, ki pogosto vodi v nekajurne zamude. "Najpogosteje pride do takšnih zastojev v okolici cest, kjer potekajo gradbena dela in v strogem centru mesta. Naj poudarimo, da zapore določenih cest ne vplivajo le na neposreden promet na tej cesti, temveč na širšo okolico, saj se s tem zmanjša pretočnost prometa tudi na vseh ostalih cestah," pravijo na policiji.  

Policijski znaki  | Avtor: PU Celje PU Celje

V večini takšnih primerov policisti ne morejo "pospešiti" prometa, saj so pogosto takšni zastoji posledica povečanega prometa v vse smeri, ki vodijo iz določene lokacije. "V primerih, ko križišča ne zmorejo več 'požirati' prometa v vse smeri, se bolj obremenjena smer prometa zaustavi, pri čemer vozila, ki sicer v križišče zapeljejo pri zeleni luči, nato ob zamenjavi luči na semaforju ne morejo pravočasno sprazniti križišča. Posledično ne morejo skozi križišča niti tisti vozniki, ki prihajajo iz drugih smeri in je pot za smer njihove vožnje prosta. Tako vozniki še podaljšajo zastoje. Policisti v takih primerih ne izklapljajo semaforjev, temveč v križišču zgolj nudijo asistenco semaforju, tako da ustavijo vozila, ki imajo sicer zeleno luč, vendar ob preklopu semaforja na bodo mogla pravočasno sprazniti križišča. Glede na izkušnje, prisotnost policista v križiščih vpliva na upoštevanje pravil," so razložili. 

spremenjene trase avtobusov LPP | Avtor: LPP LPP

Ne vozite "na pamet"!

Policiste voznike pozivajo k veliki previdnosti voznikov v križiščih, kjer bodo promet urejali policisti. Voznike prosijo, naj spremljajo promet, dobro opazujejo dogajanje in ne vozijo "na pamet". 

"Znaki, ki jih dajejo policisti udeležencem v cestnem prometu, niso nekaj novega in se niso bistveno spreminjali že dlje časa. Je pa res, da se, predvsem pri fizičnem urejanju v križiščih, uporabljajo manj pogosto. Največ težav imajo udeleženci v prometu pri znakih, ki jih dajejo policisti s telesom ali s piščalko. Opažamo pa, da se vozniki pogosto zmedejo, ko promet ureja policist in to kljub temu, da mora znake policista poznati vsak voznik. Zato vsem priporočamo, da se poučijo o znakih in jih tudi upoštevajo," še svetujejo policisti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • www 20:36 03.januar 2024.

    a da je đanez dobil klofuto od vrhovnega sodišča, pa ne boste pisali? M.G., D.J., nič? :))))

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 20:02 03.januar 2024.

    Napihujete kot da bo konec sveta!!!

  • Pierre 17:36 03.januar 2024.

    A bi nehal strašit folk s temi ''obvestili'' ???? Pa to že vemo od lani !!!