Slovenija
8483 ogledov

Popolna zapora ceste, pripravite se na prometni kaos

Dunajska cesta Anže Petkovšek
Ta teden bodo začeli podirati nadvoz nad Dunajsko cesto v Ljubljani. Voznike pristojni pozivajo k razumevanju in prilagajanju načrtovanih poti.

Ob popolni štiridnevni zapori ceste bodo v četrtek začeli podirati južni del nadvoza nad Dunajsko cesto v Ljubljani. Gre za eno najkompleksnejših faz v sklopu gradnje novega Potniškega centra Ljubljana. Promet po Dunajski bo v naslednjih mesecih prilagojen delom, pristojni pa voznike pozivajo k razumevanju in prilagajanju načrtovanih poti.

Popolna zapora bo trajala do 7. januarja, v tem času pa bo obvoz urejen prek Celovške, Drenikove, Samove in Tivolske ceste ter v obratni smeri. Pešci bodo preusmerjeni prek železniškega podhoda.

V drugi fazi bosta urejena dva vozna pasova v smeri sever in dva v smeri jug. Ostala bo polna zapora obeh pločnikov, s tem da bodo na zahodni strani vzpostavili koridor za pešce in kolesarje. Ta faza bo predvidoma trajala do 21. februarja.

V naslednji fazi, predvidoma do konca marca, bodo odprli še dva dodatna pasova, tako da bosta ostala popolnoma zaprta pločnika, trije vozni pasovi po Dunajski cesti pa bodo prevozni. Od aprila do 26. junija bodo ostale še delne zapore pločnikov.

Po tem datumu se bodo vse zapore ponovile zaradi izvedbe del na severni strani nadvoza.

predvidene zapore na Dunajski cesti | Avtor: MOL MOL

"Največja ovira v celotnem projektu"

Po besedah generalnega direktorja Slovenskih železnic Dušana Mesa je viadukt čez Dunajsko cesto "verjetno največja ovira v celotnem projektu" gradnje Potniškega centra Ljubljana. Da bi promet v času del čim bolj racionalizirali, so železnice že decembra spremenile prometni režim.

Pristojni so prometno ureditev v času gradnje predstavili konec novembra. Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek je dejala, da se začetka gradnje veselijo, so pa hkrati zaskrbljeni, saj se zavedajo, da prinaša ogromno obremenitev za vse.

"Življenje in vožnja bosta na tem območju prihodnje leto močno otežena, ampak sem prepričana, da smo skupaj vse pripravili tako, da bo stvar tekla najmanj boleče, kar se da," je dejala na novembrski novinarski konferenci.

Ljubljanski župan Zoran Janković v času prometnih zapor računa na dobro sodelovanje redarstva in policije pri zagotavljanju pretočnosti prometa. "Predvsem pa računam na strpnost in pozivam vse voznike, tako meščane kot tiste, ki prihajajo v Ljubljano, da pot načrtujejo ali z manj avtomobili, se pravi, da gre več ljudi v isti avto, ali pa se izogibajo temu delu," je pozval novembra.

Znova bodo pristojni o prometnem režimu v času del spregovorili na redni tedenski županovi novinarski konferenci, ki bo tokrat v sredo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Plavi-mil 11:31 03.januar 2024.

    Koliko časa bo ta kaos, 2 leti, ali še več, do takrat bodo sosedje Hrvatje že zgadili nov dvonadstropni most na Krk, v Sloveniji pa aneks na anesk in alenčica bo pridno polnila žepe tajkunov in ljubljanskega šerifa.

  • Toma 23:27 02.januar 2024.

    Med prazniki bi zaposlili pravoslavce, ki jim zamuja koledar, pa bi bil problem rešen!

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:24 02.januar 2024.

    Bo pa ja alenka vedla,kako se temu streže,saj je šivilja