Avto > Na Štrom
6003 ogledov

Tesla v Slovenijo pripeljala model s 600 km dosega

Tesla model Y Anže Petkovšek Tesla model Y
Tesla je začela s prodajo ugodnejše dolgoprogaške različice model Y. 600 kilometrov dosega obljublja za manj kot petdeset tisočakov.

Iz Tesle so sporočili, da imajo kupci v Sloveniji zdaj na voljo še dodatno možnost, ki bo za marsikoga cenovno zelo zanimiva. 

Model Y je bil sicer že na voljo samo z zadnjim pogonom, a v tem primeru njegova baterija uporablja železo-fosfatno tehnologijo, ki ima manj energijske gostote in je zato doseg po WLTP  "le" 455 kilometrov.

Naslednja stopnica za boljši doseg je bila doslej različica long range dual motor, torej s štirikolesnim pogonom za 51.990 evrov. Zdaj pa so vmes vrinili še dodatno možnost v obliki long range RWD, ki ima samo en elektromotor, posledično pa omogoča najdaljši doseg in ceno zniža za tri tisočake v primerjavi z dual motorjem. 

Tesla model Y Petkrat prvič! Avto Zdaj je uradno, novi kralj Evrope med avti je ...

Osnovna cena za novinca je 48.990 evrov, z upoštevano subvencijo v višini 4.500 evrov je tako 44.490 evrov. V primerjavi z dual motor različico pa je Y z zadnjim pogonom nekoliko počasnejši, saj za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje 5,9 sekunde oziroma slabo sekundo dlje in okroglo sekundo manj kot pri vstopni in najcenejši verziji RWD za 44.990 evrov.

Tesla model Y je bil v letu 2023 sedmi najbolj prodajan model avtomobila pri nas s skupaj 957 primerki. To je tudi daleč najbolj prodajan električni avto pri nas in najbolj prodajan model v Evropi.

Avto izdelujejo v nemški tovarni Berlin-Brandenburg, prve dobave so za naš trg napovedane v kratkem.

Tesla model Y | Avtor: Tesla Tesla

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • atamama 15:43 11.april 2024.

    Mi je zelo žal, da nisem novinar, saj bi mi bilo 50 jurjev mala malca..... tako sem pa študiral drugo in mi je 50 jurjev kar obremenitev družinskega proračuna.... pa magari sem s plačilom elektrike in goriva že precej prispeval za subvencije.

  • h4ck3r 14:44 11.april 2024.

    Vau manjk kot 50k€, to pa je ugodno. Manjši lizing pa je. Hjao zakaj ta reklama nima oznake PROMO vsaj zaračunali bi jim, ne pa da delate zastonj, meni pa prikazujete opozorilo zaradi ad-blockerja. Poleg tega...50 jurjov je veliko glede ...prikaži več na to da imaš v kabini monitor in volan in je to to. Očitno delujejo na principu manj imamo več lahko zaračunamo, nekako tako kot pri Applu. :-S

  • Avatar NickMason
    NickMason 13:32 11.april 2024.

    nekaj manj kot 50000eur košta,kaj pa je to,čisti drobiž 😅