Avto
31467 ogledov

Zdaj je uradno, novi kralj Evrope med avti je ...

Tesla model Y Anže Petkovšek Tesla model Y
Tesla model Y je najbolj prodajan model katerekoli znamke v letu 2023. Prvič se je zgodilo, da je čisto na vrhu električni avto. A to je le eden od petih zgodovinskih mejnikov, ki jih je dosegel in presegel model Y.

Zbrani podatki glede prodaje osebnih avtov za skoraj vse evropske države, torej ne samo EU, temveč tudi za članice EFTA in Združenega kraljestva, so uradno potegnili črto pod leto 2023 in razkrili najbolj prodajane modele. 

In bilo je res zanimivo leto. Kot smo že zapisali, so skoraj v vseh državah beležili rast prodaje, marsikje v odstotkih celo dvomestno številko. Nadalje se je krepil položaj baterijskih vozil, ki so prvič prehiteli skupno prodajo dizelsko gnanih avtov. V ospredju je sicer bencinski pogon, na evropski ravni mu sledijo hibridni avti. 

Podatki pa so razkrili tudi, kateri model je osvojil krono po prodaji in kdo so njegovi najbližji zasledovalci. Letos je najbolj prodajan avto v Evropi tesla model Y, ki so jih prodali kar 254.822 primerkov. S tem je prehitel svojega najbližjega zasledovalca model dacia sandero, ki je dobil 235.893 novih lastnikov.

Dosežek tesle model Y pa je presegel še več drugih mejnikov:

  • Gre za prvi baterijski model, ki je osvojil naslov najbolj prodajanega v Evropi.
  • Gre za prvi avto srednjega velikostnega razreda, ki je kadarkoli postal številka 1 v Evropi.
  • Gre za prvi avto iz premijskega razreda, ki je postal najbolj prodajan med vsemi. Je precej dražji od najbljižjih zasledovalcev. 
  • Gre za prvi model neevropske znamke v zadnjh desetletjih, ki je postal najbolj prodajan na Stari celini. 

Dacia Sandero Stepway | Avtor: Saša Despot Dacia Sandero Stepway Saša Despot
T-ROC | Avtor: Anže Petkovšek Volkswagen T-ROC Anže Petkovšek

Model Y je bil najbolj prodajan na evropskih trgih sedem od 12 mesecev, sandero pa štiri mesece. En mesec je bil najbolj prodajan evropski avto volkswagen T-roc, ki se je na letnem nivoju uvrstil na tretje mesto. Sledi mu renault clio, ki je po prenovi še posebej proti koncu leta močno pospešil prodajo. 

Šele na petem mestu je peugeot 208, ki je bil najbolj prodajan avto leta 2022. 

Volkswagen golf, ki je bil še leta 2021 najbolj prodajan avto v Evropi, se je lani uvrstil na sedmo mesto.

V Sloveniji je lestvica precej drugačna

Podatki Sekcije za motorna vozila kažejo, da je bila lani najbolj prodajan avto v Sloveniji škoda octavia. Na drugem mestu je bil renault clio, na tretjem pa renault captur.

Volkswagen T-roc je v Sloveniji mesto nižje kot v evropskem merilu, na petem mestu pa je toyota yaris cross. Evropski zmagovalec tesla model Y je pri nas "šele" na sedmem mestu, vmes se je vrinil še škoda kamiq.

Peugeota 208 pa v Sloveniji sploh ni med prvo dvajseterico!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Zokispoki
    Zokispoki 11:49 19.januar 2024.

    Tako je, če ljudje preveč verjamejo reklamam! Dajte naredit še eno vseevropsko anketo, lastniki katerega modela so najbolj razočarani, glede na predhodne obljube proizvajalca!?

  • h4ck3r 09:42 19.januar 2024.

    Dajte ne se hecat...pripišite še koliko je dnevnih registracij? Na cesti več vseh preostalih znamk ko pa tesel in to katerikoli model. Kje se skrivajo? No res pa moram priznati, da pa sam ne hodim po polnilnicah, kjer se očitno ...prikaži več te večinoma nahajajo. Poglejte velike firme in njihove vozne parke službenih vozil...ima kdo 1000 tesel na parkiriščih? NE.

  • rd2dmk2 09:23 19.januar 2024.

    ja no naj dajo daci-ji tako subvencijo pa jih bo 10 miljonov kupljenih. lahk je s tuhim kurcem po koprivah opletat. aja pa še to,me zanima kolk jih bo letos, ko se subvencije ukinejo. pa verjetno so sem všteti še ...prikaži večše tisti, ki sojih pokupili rent-a-car firme pa jih sedaj šenkujejo okol. in hecno šenkujejo jih ker so stroški PREVELIKI. ma nemoj.

Sorodne novice