Avto
243 ogledov

Pirelli in Goodyear sta naredila pnevmatike precej bolj zanimive

Goodyear Eagle 360 urban Goodyear
Goodyear in Pirelli v Ženevi vsak na svojem razstavnem prostoru razkazujeta tehnologijo pametnih pnevmatik, ki stopajo v korak z modernim svetom povezljivosti. Gumarji želijo izkoristiti trend digitalizacije in svojim izdelkom dvigniti dodano vrednost.

Goodyear je predstavil dve konceptni pnevmatiki za avtonomna vozila prihodnosti, za kateri pravi, da sta "revolucionarni". Zakaj? 

Prva pnevmatika je Goodyear Eagle 360 Urban in je naslednja stopnja gumene krogle Eagle 360, ki jo je proizvajalec predstavil že lani in ki omogoča gibanje vozila v vse smeri. S pomočjo 3D-tiska izdelana pnevmatika je tudi letošnje leto zasnovana v obliki krogle, pri čemer je Goodyear naredil še korak naprej in jo opremil z možgani, saj ima pnevmatika zmožnosti "zaznavanja, odločanja, preoblikovanja in interaktivnosti." Guma tako neprekinjeno in v realnem času zaznava stanje ceste ter bližnjo okolico.

Posebna bionična povrhnjica in spremenljiva tekalna plast omogočata, da pnevmatika postane del "živčnega sistema" vozila in interneta stvari (Internet of things), s čimer se lahko hitro prilagaja spremenljivim okoliščinam in razvoju potreb "mobilnosti kot storitve" (Mobility as a Service − MaaS) za vozne parke in njihove uporabnike. Sposobna je komunicirati z drugimi vozili, denimo pri izmenjavi podatkov o stanju ceste, v primeru poškodb pa si sama zaceli "rano." 

Goodyear intelligrip urban | Avtor: Goodyear Goodyear
Druga Goodyearjeva novost je konceptna pnevmatika IntelliGripUrban, namenjena mestnim voznim parkom. Ima vgrajeno tehnologijo naprednih senzorjev, ki omogočajo spremljanje stanja pnevmatik in ceste v realnem času ter tako nudi učinkovit nadzor nad voznim parkom.

Pnevmatika pošilja podatke neposredno v računalniški sistem vozila, s čimer (avtonomnemu) avtomobilu omogoča optimizacijo hitrosti, zaviranja, vodljivosti in stabilnosti.

Pirelli že prodaja senzor in barvne pnevmatike

Podobno razmišljajo pri Pirelliju, kjer pa so predstavili že serijsko tehnologijo, s katero lahko bolj povežejo pnevmatiko z njegovim lastnikom. Tehnologija, imenovana Pirelli Connesso, je na voljo pri modelih P Zero in Sottozero, sestavlja pa jo majhen in izredno lahek senzor na obodu.

Pirelli | Avtor: Pirelli Pirelli
Ta senzor zbira različne podatke, ne le glede temperature in pritiska, kar zmorejo današnji TPMS senzorji, temveč tudi o vertikalnih obremenitvah, obrabi pnevmatike in celo to, koliko kilometrov je ena pnevmatika že prevozila.

Še ena prednost tehnologije Connesso je, da deluje tudi, ko je avto v mirovanju.

Te informacije posreduje vozniku oziroma lastniku voznega parka prek aplikacije, v prihodnje pa naj bi podatke lahko neposredno sprejemali in obdelovali kar računalniki v avtomobilih. V primeru poškodb pa sistem sam začne iskati najbližjega serviserja.

Pirelli | Avtor: Pirelli Pirelli
Še ena zanimivost pri Pirelliju - odslej si lahko po vzoru formule 1 naročite pnevmatike z napisi v različnih barvah. Na voljo so pnevmatike z napisi v rdečo, beli, rumeni in sivi barvi. Če ste pripravljeni plačati več, vam zmešajo in nanesejo še kakšno drugo barvo. 

Obe Pirellijevi novosti je že mogoče naročiti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.