Avto
20717 ogledov

Pozor, če imate ta izdelek za otroka, ga takoj prenehajte uporabljati!

Test nevarnega otroškega sedeža AMZS
Test je razkril nevarne lastnosti, ki se lahko končajo s hudimi poškodobami.

Iz AMZS so poslali urgentno sporočilo glede varnosti enega od otroških varnostnih sedežev. Pri AMZS sicer v sodelovanju s partnerskimi avtomobilskimi klubi in potrošniškimi organizacijami v Evropi opravljajo redne preskuse otroških varnostnih sedežev, naslednji test bodo objavili junija.

Ker pa so med testiranjem pri enem od izdelkov opazili potencialno nevarne lastnosti, so se takoj obrnili na javnost z opozorilom. Pri sedežu Peg Perego Viaggio Twist z osnovo Base Twist so namreč ugotovili resne varnostne težave, zato že pred objavo celotnega testa opozarjajo, da omenjeni sedež ob morebitnemu trku lahko predstavlja nevarnost za otroka. Pri AMZS seveda tudi odsvetujejo nakup.

Kolo kolesar otrok Test Avto Test: V sedežih otroških koles našli škodljive snovi

Otroški sedež | Avtor: Proizvajalec Proizvajalec

Test nevarnega otroškega sedeža | Avtor: AMZS AMZS

Kaj se je zgodilo 

Pri čelnem preskusnem trku s 15-kilogramsko lutko Q3, pripeto v nasprotni smeri vožnje, se je najprej od isofix osnove odtrgala podporna noga sedeža, nato pa se je od isofix osove odtrgala tudi školjka sedeža – in skupaj z lutko otroka poletela naprej. Zato obstaja velika in resna nevarnost, da se otrok v primeru čelnega trka poškoduje. 

Test nevarnega otroškega sedeža | Avtor: AMZS AMZS
Tudi preskusni trk s 15-kilogramsko lutko Q3, ki je bila v sedežu nameščena v smeri vožnje, je sedež prestal z velikim tveganjem za poškodbe otroka. Tudi pri tem preskusu se je najprej od isofix osnove odtrgala podporna noga, nato pa so sile, ki delujejo ob trku, raztrgale plastično ohišje podlage in preskusno lutko vrgle daleč navzgor in naprej. Obstaja velika nevarnost, da se otrok udari v prednji sedež ali streho vozila.

Pravice do vračila ali zamenjave že kupljenega sedeža na podlagi tega testa žal ni mogoče zahtevati, saj sedež izpolnjuje zakonske zahteve, še dodajajo pri AMZS.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 02:51 13.april 2024.

    Evo me spet....Le povem, da me je v tej dejmokrastiji uredništvo izbrisalo, oziroma moj prejšnji račun...Naslednja stopnja je verjetno tista, ki so jo prakticirali naši predniki, ko sredi noči zahrumi zunaj tovornjak in te naložijo kot živino..In potem generacijo kasneje ...prikaži več vsi blebetajo "nikoli več", hkrati pa se povečujejo stroški za oboroževanje in proizvajamo kot EU vse več granat in bomb...,,

  • Avatar MS
    MS 14:49 12.april 2024.

    LOL, nima vsako teslo TESLO

  • rd2dmk2 14:18 12.april 2024.

    ok, bom v sedež naložil zakelj s krompirjem in tresk po zavori. ko bo šlo vse v koščke, pa advokati v prvo bojno linijo. bom mal ciničen. kaj če bi se enako zgodilo z mojim šoferskim sedežem v prelepi Tesli, ...prikaži več, brenerju ali mečki. a tud nič ne dobim nazaj, ker je vse po predpisih. sicer nihče ne pove dva podatka, katera je največja dovoljena teža otroka, ki lahko uporablja ta sedež- tisto z višino in starostjo je mal za lase vlečeno, ker so otroci ko žoge donsin hitrost trka.