Avto
39 ogledov

Rekordno nizka poraba goriva od Los Angelesa do New Yorka

Kia niro in njen voznik Wayne Gerdes in sovoznik Robert Winger Kia
Voznik Wayne Gerdes in sovoznik Robert Winger sta za vožnjo od mestne hiše v Los Angelesu do mestne hiše v New Yorku ob svetovnem rekordu za najmanjšo porabo goriva v vožnji od zahodne do vzhodne obale ZDA v kategoriji hibridnih vozil, gorivo v kia nira točila le štirikrat.

Ob prihodu pred mestno hišo v New Yorku je bil povprečna poraba prvega kiinega hibridnega križanca 3,07 l/100 km (76,6 milj na galono, ZDA). Voznik Wayne Gerdes in sovoznik Robert Winger sta prevozila 5.979 km (3.715,4 milj), za pot je vozilo porabilo 183,6 litrov bencina (48,5 galon) ali 4,1 posode za gorivo. Pri tem se njun niro v ničemer ni razlikoval od kateregakoli serijskega primerka tega modela.

Hibridi postajajo pomembni "člani družin"

Kia želi s tovrstnimi dosežki spomovirati hibridne avtomobile, predvsem pa povečati rast prodaje tudi v Evropi. Hibridi bodo do leta 2020 predstavljali pomemben delež prodaje, so prepričani Korejci. Prvi med hibridi nove dobe je niro, križanec, ki je velikostno uvrščen med cee'da in sportageja, oba pa prekaša po notranjem udobju. Tovarna obljublja povprečno porabo 3,8 litra bencina na 100 kilometrov.

križanec je narejen na isti platformi kot hyundai ioniq, poganja pa ga kombinacija 1,6-litrskega bencinskega motorja z neposrednim vbrizgom in elektromotorja. Skupaj zmoreta 104 kilovate moči (141 KM), pri čemer niro obljublja, da v zrak izpušča komaj 88 gramov CO2. Zasluga gre tudi zelo nizkemu koeficientu upora pri Cd 0,29.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.