Avto
13604 ogledov

Saj ni res, pa je: Kaj vse se dogaja na naših cestah!

nesreča na avtocesti Dars
Dars je objavil posnetke nesreč, ki so se zgodile zaradi nepozornih voznikov.

"Ne vemo, kaj so počeli ti vozniki, vendar očitno niso bili osredotočeni na vožnjo," so besede, s katerimi so pri Darsu pospremili posnetek nesreč, ki so se zgodili na naših avtocestah. 

Kako pomembno je, da so vozniki osredotočeni na vožnjo, opozarja tudi policija. Pred časom so kranjski policisti objavili posnetek nevarne vožnje voznika, ki je med vožnjo telefoniral. Kako se je vse skupaj končalo, lahko preverite tukaj

Policija je ob napovedi akcije Varno brez telefona v prometu, ki je trajala od 9. do 15. oktobra, izpostavila, da so letos do konca septembra ugotovili 18.478 kršitev po 35. členu Zakona o pravilih cestnega prometa (omenjeni člen prepoveduje uporabo naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila). V celotnem lanskem letu je bilo teh kršitev 25.670, leto pred tem pa kar 33.297. 

Med kršitelji izstopa starostna skupina od 35 do 44 let, ki predstavlja kar tretjino kršiteljev. Sledita skupini od 25 do 34 let (23 %) in od 45 do 54 let (22 %). Največ kršitev je bilo zaznanih med vozniki osebnih vozil (64,5 %), sledijo jim vozniki tovornih vozil (26,4 %) in vozniki e-skirojev (24 %). 

Tveganje za nastanek prometne nesreče se ob uporabi mobilnega telefona po različnih mednarodnih raziskavah poveča od 4- do 23-krat.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • rd2dmk2 09:10 18.oktober 2023.

    glejte dostavnike, kaj vse dela med vožnjo. a ne more stati in poklicati naslednjo stranko ? ne ima tako natrpan urnik, da bi še tajnica bila premalo.

  • sandi76 08:29 18.oktober 2023.

    "Za trenutek je umaknil pogled.... " , ja pajade , napišite pravilno, da je pisal ali gledal sms !

  • atamama 06:58 18.oktober 2023.

    Razdelana statitika, ni kaj. AMPAK nikjer ni rezultatov. Koliko GSM aparatov je bilo aktivnih v trenutku nesreče? Aha, kdo bo to preverjal, če ''pravoverni'' pravijo da je drugače. In potem se lahko pokaže, da so bile in so te akcije ...prikaži veče pesek v oči namesto preprečevanja širjenja kriminala. Kaj nam rabi zakonska prepoved prehitevanja na avtocesti? Nič. Ker je tako ali drugače vozniki tovornjakov ne upoštevajo, policajev pa ni, da bi to določbo kontrolirali. Recimo včeraj med 14:40 do 16:00, smer KP