Slovenija
12170 ogledov

Kranjski policisti so posneli strašljiv dogodek

Vožnja s telefonom PU Kranj
Če se želite oglasiti na telefon, vozilo najprej varno ustavite.

Policijska uprava Kranj je na svojem FB profilu objavila posnetek nevarne vožnje voznika, ki je med vožnjo telefoniral. Iz posnetka je razvidno, da ga je s svojega voznega pasa zaneslo na drug vozni pas. Le sreča je pripomogla k temu, da ni prišlo do prometne nesreče. 

"Video je nastal ta ponedeljek, 18. novembra, ko so gorenjski prometni policisti zaradi rabe telefona med vožnjo obravnavalivoznika   avtomobila," je pojasnil Bojan Kos. "Voznik je med uporabo telefona zapeljal na nasprotno smerno vozišče in za 'las' zgrešil voznika skuterja, ki je pravilno pripeljal nasproti."

Enako, kot bi bil alkoholiziran

Če bi prišlo do trčenja med njima bi bile verjetno posledice hude. "Gre za dejansko situacijo in dokaz, da je uporaba telefona med vožnjo enaka vožnji pijanega voznika," je še poudaril Kos. "Zato, prosimo, ne uporabljaj telefona med vožnjo."

Avtocesta in gneča Spremembe Slovenija Za takšno ravnanje na cesti vas bodo po novem krepko udarili po žepu

"Če vas med vožnjo prime, da bi vzeli telefon v roke, ne naredite tega," opozarjajo pri PU Kranj. "Držite volan, ne telefona." Če vas mika telefon, se ustavite, poguglajte, kličite, lajkajte, mejlajte, a med tem ne vozite. 

telefoniranje med vožnjo Noro Avto Mobitel za volanom: Policisti v dveh urah odkrili 122 kršitev

Agencija za varnost prometa je sicer že lani predlagala spremembo zakona o pravilih cestnega prometa, po kateri bi uporaba telefona med vožnjo veljala za hujši prekršek s tremi kazenskimi točkami in 250 evri globe, a spremembe do sedaj še niso bile sprejete. 

Oči gledajo, a možgani ne vidijo 

Med drugim so pri AVP v sodelovanju s slovenskim podjetjem za aplikativno nevroznanost Blckb izvedli tudi znanstven eksperiment o vplivu uporabe pametnega telefona med vožnjo. Dokazali so, da je uporaba telefona med vožnjo smrtno nevarna.  

AVP in raziskava vpliva mobilnikov Slovenski dokazi Avto Edinstven slovenski eksperiment dokazal vpliv uporabe telefona na delovanje možganov voznikov

Predstavniki AVP in strokovnjaki za nevroznanost so med vožnjo, s pomočjo EEG tehnologije, merili, kaj se dogaja v možganih voznikov, ko se ti pogovarjajo po telefonu, pošiljajo SMS sporočila in med vožnjo uporabljajo družabna omrežja. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar Žare Dolenc
    zare 21:30 22.november 2019.

    Med vožnjo uporaba telefona ni dovoljena in se kaznuje, kar je več kot pravilno. Ni pomembno ali SMS, FB, internet, etc.

  • Snežinko 12:32 22.november 2019.

    Joj, joj.. vrli policisti: ta človek ni telefoniral ampak PISAL SMS ali pa BRSKAL po FB-ju! Vse prevečkrat videno. Samo telefoniranje kljub nenormalno veliko opozorilom in kampanjam sploh ni tako nevarno, celo manj od kajenja - pri kajenju namreč tudi ...prikaži več nimaš ene roke proste. S to razliko, da če ti telefon pade med noge (beri yayca) ali pa goreča cigareta... (naprej razmišljajte sami...). Nevarno je BRSKANJE po telefonu, kar se zadnje čase hudo pogosto dogaja, in to ne pri majhnih hitrostih.

  • mph 10:16 22.november 2019.

    In takih potencialnih morilcev je vsak dan en kup na cestah, malo levo malo desno. Kazni so še vedno smešne, še bolj pa tehnične možnosti odkrivanja takih v smislu preventive. Bi morali kot v Rusiji vsi imet kamere in sporočat policiji posnetke.