Slovenija
43676 ogledov

Za takšno ravnanje na cesti vas bodo po novem krepko udarili po žepu

Avtocesta in gneča Žurnal24
Spremembe zakona o pravilih cestnega prometa.

Pred časom smo pisali, da je Agencija za varnost prometa napovedala višje kazni za uporabo telefona med vožnjo. "Mi trdimo, da je uproaba mobilnega telefona med vožnjo hujši prekršek," je v začetku leta povedal direktor agencije Igor Velov. "Za hujši prekršek pa se dobi tri kazenske točke in 250 evrov globe."

Napovedal je spremembo zakonodaje, ki pa že dobiva konkretno obliko v spremembah zakona o pravilih cestnega prometa na ministrstvu za infrastrukturo in prostor, ki ga vodi Peter Gašperšič.

Delovni osnutek zakona je pripravljen

"Predlog o določitvi višje globe za uporabo mobilnega telefona med vožnjo Javne agencije za varnost prometa je delovna skupina za pripravo sprememb zakona o pravilih cestnega prometa preučila in vključila v delovni osnutek zakona, ki se še usklajuje," so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo. "Predlagana globa je 250 evrov s stransko sankcijo treh kazenskih točk."

Telefoniranje med vožnjo Šokantno Svet Policija objavila pretresljiv posnetek

Dodajajo, da je ministrstvo za infrastrukturo 25. aprila 2017 pozvala strokovno in drugo zainteresirano javnost k sodelovanju pri pripravi spremembe zakonodaje na področju pravil cestnega prometa, s ciljem zagotavljanja in izboljšanja prometne varnosti.

Telefoniranje med vožnjo | Avtor: Profimedia Profimedia

"Med prispelimi predlogi za spremembo zakonodaje je bil tudi omenjeni predlog AVP za določitev višje sankcije za uporabo mobilnega telefona med vožnjo," razlagajo pri ministrstvu. 

Agencija za varnost prometa je v letu 2017 izvelda preventivne akcije glede uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. "Ravnanje ljudi se spreminja, četudi v manjšem delu," je v začetku januarja o učinkih akcije povedal direktor AVP. Pomembno se mu zdi tudi, da so z akcijo praktično dokazali, kako nevarna je uporaba telefona med vožnjo.

telefoniranje med vožnjo Noro Avto Mobitel za volanom: Policisti v dveh urah odkrili 122 kršitev

Oči gledajo, a možgani ne vidijo

Med drugim so pri AVP v sodelvoanju s slovenskim podjetjem za aplikativno nevroznanost Blckb izvedli tudi znanstven eksperiment o vplivu uporabe pametnega telefona med vožnjo. Dokazali so, da je uporaba telefona med vožnjo smrtno nevarna. 

Predstavniki AVP in strokovnjaki za nevroznanost so med vožnjo, s pomočjo EEG tehnologije, merili, kaj se dogaja v možganih voznikov, ko se ti pogovarjajo po telefonu, pošiljajo SMS sporočila in med vožnjo uporabljajo družabna omrežja. 

AVP in raziskava vpliva mobilnikov Slovenski dokazi Avto Edinstven slovenski eksperiment dokazal vpliv uporabe telefona na delovanje možganov voznikov

Zaključek raziskave, ki se bo še nadaljevala, je, da je možganska dejavnost med vožnjo ob sočasni uporabi mobilnega telefona močno povečana, možgani so celo preobremenjeni. 

"Telefon popolnoma prevzame možganske kapacitete," je o ugotovitvah povedal Velov. "Tudi ob klicu, ki morda zgleda najbolj nedolžen, naše oči gledajo, a možgani ne vidijo."

Antun Mirković, prekršek Na žalost deluje Avto S tako butastim izgovorom se lahko pri nas izognete kazni za prehitro vožnjo

Zakonodajo, povezano z uporabo mobilnih telefonov med vožnjo, zaostrujejo tudi v drugih državah. Tako recimo bo recimo v Italiji voznik, če ga bodo dvakrat v letu dobili s telefonom v roki, kaznovan s prepovedjo vožnje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 58
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 20:30 15.februar 2018.

    Bodimo realni!! Če je tako hudo moteč telefon so še enkrat bolj moteči otroci na zadnjem sedežu,ki se kar naprej prepirajo!! Moteča je tudi žena na sovoznikovem sedežu,ki te mori kje si bil sinoči tako dolgo!? Če se bo tako ...prikaži več nadaljevalo bo po slovenskih zakonih sčasoma prepovedano vse razen plačevanja davkov!!

  • Albatroz 10:07 15.februar 2018.

    telefoni so jim pomembni način vožnje pa ne tako da se pelje budalo po avtocesti na prehitevalnem pasu 65Km/h in ni v prekršku ker je to po zakonu dovoljenu če prehiteva vozila ki se pelje 61Km/h saj je spodnja meja 60Km/h.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 20:26 14.februar 2018.

    Se strinjam vendar je potrebno kazen nastaviti tudi za pešce!! Imel sem že več primerov,ko mladostniki hodijo po pločnikih in kar naenkrat zavije na prehod za pešce brez,da bi pogledal ali lahko to stori!! Vse boste naredili,da kaznujete voznike,ko pa ...prikaži več pešci hodijo po ulicah in bulijo v telefone pa je to seveda dovoljeno!!