Avto
19445 ogledov

Nekaj za volanom je še nevarnejše od pisanja sporočil

Navigacija, notranjost avta Mercedes-Benz AG
Obstaja početje med vožnjo, ki vozniku še bolj jemlje pozornost kot pa pisanje sporočil in je zato še nevarnejše. A vseeno to mnogi počnemo ...

Analize in izkušnje strokovnjakov za varno vožnjo pravijo, da je pisanje sporočil na pametnem telefonu ena najbolj nevarnih distrakcij, vožnja pa je takrat podobna, kot da bi za volanom sedela močno pijana oseba.

Nova študija ene osrednjih ameriških institucij s področja varnosti v prometu AAA pa sedaj kaže, da je lahko še nevarnejše, ko voznik med vožnjo upravlja z infozabavnim sistemom, denimo ko v navigacijo vnaša nov cilj. V povprečju so meritve pokazale, da voznik ali voznica med takšnim početjem kar 40 sekund ne gleda na cesto, kar je več, kot pa pri pisanju sporočil. Še stopnjo nižje je telefoniranje s slušalko, najnižje na stopnji nevarnosti pa upravljanje z audio napravo. 

telefoniranje med vožnjo Noro Avto Mobitel za volanom: Policisti v dveh urah odkrili 122 kršitev

Čeprav vgradne navigacije praviloma voznika vedno najprej opozarjajo, da si ne sme pustiti jemati pozornost, pa je v realnosti praksa takšna, da večina voznikov prične cilj iskati in vnašati šele med vožnjo. Omenjena študija pa je dokaz, zakaj moramo to vedno narediti na začetku vožnje ali pri mirujočem vozilu. 

Nekateri proizvajalci vozil so šli sami od sebe korak dlje in v modernih avtih ne pustijo spreminjati nastavitev navigacije med vožnjo. A po drugi strani vse več ljudi uporablja navigacije na pametnih telefonih, ki so od omejitev avta neodvisne.

Telefoniranje med vožnjo Novi iphone Avto Izjemna nova funkcija iphonov

In še ena zanimiva podrobnost raziskave AAA - večja verjetnost za distrakcijo zaradi navigacije imajo vozniki v dražjih avtomobilih, saj so običajno v teh avtih infozabavni sistemi bolj zmogljivi, a tudi bolj zakomplicirani za uporabo.

Samo v ZDA vsak dan na cestah umre devet oseb, še tisoč pa jih je ranjenih zaradi nekoga, ki med vožnjo ni gledal na cesto.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • tudbognasvečnereši 11:34 15.januar 2018.

    Tikaj je govora samo o navigaciji. Novejši modeli avtov imajo na displeju vde komande (žmigavci, klima, ventilatorji,gretje,itd. vse kar smo do sedaj lahko mnogo varneje počeli z stikali). Nemška avto revija AUTU BILD, je že pred časom naredila ta test, ...prikaži več kako to obvladajo vozniki in je bil rezultat katastrofalen. Večina avto novinarjev je zaradi tega apelirala na avto ind,, da se ta stvar preneha in se ne stremi samo za denarjem. Pri branju foruma pa spet lahko vidimo kakšen je naš SLO ego.

  • Laznivi 12:03 22.oktober 2017.

    Lastniki propadlega komunajzar sistema v yugotih zaporozcih ladah trabantih nimajo problemov z tehniko

  • ngayabamvuga 11:38 22.oktober 2017.

    Nudimo posojilo od 1.000.000 € Nudimo posojilo zaposlenim, nezaposlenim, upokojencem in študentom. Ugodne obrestne mere in odplačevanje po meri ter dogovoru. Kontaktirajte : borut.martin@gmail.com