Avto
1097 ogledov

Izjemna nova funkcija iphonov

Telefoniranje med vožnjo Apple
Nova generacija operacijskega sistema za iphone je za voznike prava mala revolucija. Uvajajo namreč poseben režim delovanja telefona med vožnjo.

Apple je storil velik korak naprej glede varnosti v prometu, saj ima njegov čisto sveži operacijski sistem iOS 11 funkcijo "Ne moti (Do not disturb)," ki ne dovoljuje motenj, ko je lastnik za volanom. S tovrstnimi namenskimi aplikacijami so se sicer v preteklosti že trudili nekateri neodvisni razvijalci, a še nikomur ni uspelo te varnostne možnosti tako dobro ukoreniniti v telefon.

peugeot 206 plus Rabljeni Avto 10 avtov, ki jih lahko dobiš za ceno novega iphona

Novi iphoni (generacija 8 in X), pa tudi tisti, ki jih je možno posodobiti na zadnji iOS, samodejno prepoznajo, da je lastnik v vozilu. Takrat iphone prepreči klicem in nepomembnim opozorilom, da bi motili voznika. Mogoča je tudi nastavitev, da so klici mogoči, a le če je telefon z avtom povezan prek bluetootha. Če uporabljate CarPlay povezavo, potem je funkcija "Ne moti" izklopljena. 

Funkcijo lahko brez težav izklopi tudi lastnik sam, in sicer ko sedi v vozilu, a le kot sopotnik. Lahko pa jo povsem izklopi in onemogoči telefonu, da bi samodejno preklapljal med režimi. Takrat pač pokaže, da se požvižga na prometno varnost.

Telefoniranje med vožnjo Šokantno Svet Policija objavila pretresljiv posnetek

Pričakovati je, da bo podobno funkcijo prej ali slej uvedel tudi Google za svoj Android operacijski sistem. 

iOS prinaša tudi popravke za Apple Maps navigacijo, ki sedaj med vodenjem zmore grafično kazati vozniku, katerega voznega pasu naj se drži. V glavnem pa skušajo ti popravki le ujeti Googlove Zemljevide, ki te funkcije poznajo že od prej.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Snežinko 09:48 26.september 2017.

    Najprej to ni VELIK korak k varnosti ampak neznaten. Zadevo je preprosto možno izklopit, oziroma je privzeto izključena. Je tu, ampak to je vse. Noben tega ne bo uporabljal. Drugo: zgoraj piše, da funkcijo lahko izklopiš, a le kot sopotnik. ...prikaži več. Ja, seveda. In telefon bo zaznal, da sediš na desnem sedežu, kajne? Traparija. Funkcijo lahko izklopiš. Pika. Kot voznik, sopotnik ali zunanji opazovalec. miki 1234 --> kje ima android že to funkcijo vgrajeno? Najprej se prepričaj, preden pišeš neumnosti.

  • igorgeus 09:32 25.september 2017.

    Še malo pa bomo kot roboti. Programirali nas bodo kaj lahko in kaj ne smemo, da ne bo več treba nobenemu razmišljat. Groza.

  • miki1234 08:31 25.september 2017.

    LOL bedniki se hvalijo s funkcijami, katere imata android in windows phone že nekaj let...