Avto
2186 ogledov

Kdor veliko vozi avto, je manj inteligenten

Nočna vožnja
Slaba vest za poklicne šoferje, a tudi številne druge - vožnja resnično poneumlja ljudi. Ste potencialni butelj?

Na Univerzi v Leicestru so v sodelovanju z lokalno bolnišnico iskali povezavo med tem, kako je vožnja z avtom povezana z inteligentnim kvocient. 

Zanimalo jih je predvsem, kako na sposobnost možganov deluje dolgotrajno sedenje v vozilu. Analizirali so življenjski slog več kot pol milijona Britancev, starih med 37 in 73 let, in to znotraj odbodbja petih let, pri čemer so uporabili različne teste za inteligenco in spomin. 

Na podlagi primerjave so raziskovalci dokazali, da tistim, ki v vozilu vsak dan preživijo več kot dve uri (takih je bilo v raziskavo zajetih 93 tisoč), očitno prične padati inteligenčni kvocient v primerjavi z ljudmi, ki se vozijo manj kot dve uri ali sploh ne. 

"Vedeli smo, da redne dolge vožnje slabo vplivajo na srce. Ta raziskava pa kaže, da je vožnja slaba tudi za možgane," je dejala vodilna znanstvenica Kishan Bakrania. "Verjetno zato, ker so možgani v tem času manj aktivni."

"Kognitivni upad je znotraj obdobja petih let jasno merljiv, saj se lahko hitro dogodi pri ljudeh v srednjih letih ali pri starejših. Upad je povezan povezavo tudi z življenjskim slogom, kot sta kajenje ali slaba prehrana, očitno pa tudi s časom, ki ga preživimo za vožnjo."

Dve uri vožnje na dan ima glede analizo znanstvenikov podoben učinek, kot da bi vsak dan redno gledali televizijo po tri ure. To je namreč čas, ko velik del možganov prisilno miruje, kar pa sčasoma privede do tega, da postanejo manj zmogljivi.

Agresivna vožnja Vprašali smo Avto Kako hitrost, inteligenca in vročina vplivajo na voznikove možgane?

Kaj pomaga?

Raziskovalci so v isti študiji dokazali, da na možgane zelo pozitivno lahko vplivajo računalniške igre, ki v primerjavi s televizijo spodbujajo možgane k aktivnosti.

Komentarjev 9
  • maresem 19:38 12.avgust 2017.

    Še ena od butasti ugotovitev kvazi znanstvenikov. Je pa vsaj dober humor.

  • wolf.ata 11:10 10.avgust 2017.

    ha,ha,mogoče so tile butlji,ki tole pišejo,prevozil sem vso europo z kamionom,motorjem in avtom in sem veliko v avtu,ampak tudi doma vse sam naredim,zidam,polagam ploščice,elektriko,vodo,izdelav sem komplet zidano kmečko uto od tal do strehe sam in sedaj naj mi eden tale ...prikaži več pameten pove,kako sem to uspel,če po njihovem,ker se večinoma vozim,sem bulelj,halo,ko vidim včasih te pametnjakoviče,ki kaj računajo in delajo kake navade,sklepe,ko se sami z sabo pogovarjajo,mi je vse jasno,vozijo po levi.....

  • Tupamaros 08:43 10.avgust 2017.

    Vozim že 50 let in še nisem v umobolnici. Raziskovalci so verjetno raziskovali kar tam.

Sorodne novice