Slovenija > Črna kronika
12630 ogledov

Mrtvo pijana Gorenjka vozila s skoraj tremi promili v krvi

pijana voznica PU Kranj
Voznico so ustavili na območju Naklega.

Gorenjski policisti so imeli konec tedna opravka z vinjenimi vozniki. Iz prometa so izločili pet voznikov osebnih avtomobilov zaradi alkohola in enega zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog. Še dvema so zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja oziroma v času veljavnosti ukrepa prepovedi vožnje zasegli vozila. 

Med alkoholiziranimi udeleženci je bila tudi voznica s skoraj tremi promili akohola (1,38 mg/l). Iz prometa je bila zaradi zelo nezanesljive vožnje in alkohola izločena v soboto zvečer na območju Naklega. 

Nesreča pri Vinkovcih Slovenija Dve pivi, razlika med življenjem in tragedijo

25-krat večja verjetnost, da trčite

Policisti opozarjajo, da alkohol že pri zelo nizki vrednosti (0,2 promila oz. 0,09 mg/l) vpliva na voznika in v določenih segmentih slabša njegovo sposobnost za vožnjo. Pri višjih vrednostih je ta vpliv še bolj opazen. 

Alkotest Mrtvo pijan Svet Voznik v krvi 4,61 promila alkohola. Ljudje so v takih primerih že v komi.

Pri 0,3 promila alkohola se slabša sposobnost globinskega opazovanja, kar vpliva na voznikovo oceno razdalje in vodi v tvegano prehitevanje in vožnjo na prekratki varnostni razdalji v gostejšem prometu. Možnost za povzročitev prometne nesreče se pri tej stopnji poveča za petkrat. 


Pri 0,5 promila se zdijo opazovani objekti bolj oddaljeni, kot so v resnici. To pomeni, da voznik pripelje v ovinek s preveliko hitrostjo in zamuja s spreminjanjem smeri in je to lahko problematično predvsem v ovinkih. Voznik tudi vedno težje zazna rdečo luč na semaforju, luči za označevanje vozila, zavorne luči, označbe za oviro na cesti itd. Zmanjševati se začne sposobnost hitrega preusmerjanja pogleda z enega predmeta na drugega. Težje je prilagajanje naglim svetlobnim spremembam. Bistveno sta zmanjšani tudi pozornost in zmožnost pravočasnega reagiranja, kar daljša pot ustavljanja. 


Pri 1 promilu alkohola je bistveno motena reakcija oči na svetlobo. Bistveno je zožen tudi zorni kot oči, kar pomeni, da voznik ne more več pravočasno dojemati, kaj prihaja z njegove leve in desne strani, kar je še zlasti usodno v križiščih. Zaznamovanje in ocenjevanje globine prostora in pozornost se zmanjšata za polovico, kar povzroča vožnjo na prekratki varnostni razdalji, reakcije voznika pa so prepozne in večinoma napačne. Na določene nevarnosti voznik tudi ne reagira več. Posledice so naleti. Možnost udeležbe v prometni nesreči se v primerjavi s treznim voznikom poveča za 25-krat. 


Policija zato svetuje, da se za volan usedete le trezni. 

AVP in raziskava vpliva mobilnikov Slovenski dokazi Avto Edinstven slovenski eksperiment dokazal vpliv uporabe telefona na delovanje možganov voznikov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 13:39 03.oktober 2017.

    Predlagam obvezno uvedbo testa vožnje pod vplivom alkohola na poligonu .....v ceno vikend paketa bo vključeno brezplačna količina alkohola in prenočišče .

  • Dusan Kokalj 13:59 02.oktober 2017.

    Dosmrtni odvzem vozniške.To bi bil pravi ukrep.