Avto
6372 ogledov

"Kdo te bo peljal nocoj domov?"

preventivna akcija
1/6
Sabina Košir
S tem sloganom so člani PGD Veliki Kamen naslovili preventivno akcijo, s katero želijo spodbuditi obiskovalce prireditev, da se, še preden sedejo za volan, vprašajo, kdo jih bo pripeljal varno nazaj domov.

V Sloveniji med najpogostejše vzroke prometnih nesreč s smrtnim izidom sodi vožnja pod vplivom alkohola. Poletje je čas festivalov, koncertov, veselic in drugih prireditev, kjer se stoči kar nekaj alkohola. 

Člani PGD Veliki Kamen so dali pobudo za nastanek in organizacijo preventivne akcije "Kdo te bo peljal nocoj domov". Kampanja se zgleduje po zelo uspešni britanski kampanji, ki se je razširila po celem svetu. Sandi Lekše, eden izmed organizatorjev in vodja prireditve Koprivniška noč 2017, pravi, da želijo s preventivno akcijo obveščati obiskovalce prireditev po Sloveniji. "Pred prireditvijo naj sprejemajo trezne odločitve," spodbuja Lekše. 

Peter Molan, komandir policijske postaje Krško je povedal, da je bila tretjina voznikov, ki so v zadnjih petih letih na območju PU Novo mesto povzročili prometne nesreče s smrtnim izidom, pod vplivom prepovedanih sredstev. 

Za potrebe kampanje so sredi julija organizatorji posneli video, s katerim želijo javnost opozoriti na omenjeno problematiko. Želijo si, da bi njihova akcija presegla lokalne okvire. V posnetku predstavijo, kakšne so za posameznika posledice, če ga domov peljejo reševalci, policisti, taksist in pogrebnik. 


 
Kampanjo, ki bo potekala vse do 15. avgusta, ko se zaključi prireditev Koprivniška noč, so podprli tudi Policijska uprava Novo mesto, Zdravstveni dom Krško pod okriljem njihovega projekta Rešimo življenja, ponudnik taksi prevozov in pogrebnih storitev iz Posavja. Podporo projektu je zagotovila tudi Občina Krško. 

Komentarjev 1
  • smejka 07:30 24.julij 2017.

    Super ideja.Priporočam.