Avto > Testi
13752 ogledov

Ste že slišali? Točili smo bencin, vozili pa na elektriko

Nissan Qashqai e-POWER
1/34
Saša Despot Nissan Qashqai e-POWER
Nissan qashqai je v tretji generaciji na voljo tudi s tehnologijo e-power. Posebnost tega hibridnega pogona je, da vanj točimo bencin, peljemo pa se v električnem načinu. Gre torej za hibridno različico s trajnim delovanjem elektromotorja. Test.

Nissan qashqai je gotovo ena večjih, če ne celo največja uspešnica japonske znamke, vsaj ko gre za prodajne številke. Od qashqaja si pri Nissanu tudi v tretji generaciji veliko obetajo.

Nissan Qashqai e-POWER | Avtor: Saša Despot Nissan Qashqai e-POWER Saša Despot

Ena najpomembnejših novosti, ki jih je qashqai dobil s prehodom iz druge v tretjo generacijo, je koncernska modularna platforma CMF-C, ki jo je dobil prvi in je Nissanovim inženirjem omogočila tudi vgradnjo novih tehnologij. Med njimi je izboljšani sistem za pomoč pri vožnji ProPILOT, ki je sicer že do sedaj vozniku pomagal s popravki smeri. V novem qasqaiju to počne še učinkoviteje. Smer vožnje popravi oziroma vozniku preprečil manever tudi, če denimo s pomočjo radarjev zazna, da je v mrtvem kotu drugo vozilo.

Nissan Qashqai e-POWER | Avtor: Saša Despot Nissan Qashqai e-POWER Saša Despot

Super hibrid

Nova platforma je med drugim omogočila tudi, da je qashqai postal precej bolj prostoren avtomobil, in to kljub dejstvu, da je ob enaki višini pridobil le 31 dolžinskih in 29 širinskih centimetrov. Občutek na sprednjih sedežih je zelo dober, k čemur pripomore tudi 10 dodatnih milimetrov v ledvenem delu. Zadaj bi na prvi pogled lahko rekli, da so potnikom v primerjavi s prednikom namenili kar nekaj dodatnega prostora, kar je potrdil tudi podatek o dveh centimetrih dodatne dolžine pred zadnjo klopjo. Na prvi pogled se pozna tudi 74-litrski prirastek prtljažnika, ki razpolaga s 504-litrsko praznino. V praksi bi si želeli malo večji prtljažnik. Uporabnost sicer povečuje velika odprtina za nalaganje tudi večjih predmetov in precej nizek nakladalni rob, kar še dodatno olajša nalaganje, na primer otroškega vozička.

Nissan Qashqai e-POWER | Avtor: Saša Despot Nissan Qashqai e-POWER Saša Despot

Nova platforma dobro vpliva tudi vozne lastnosti. Te so ostale enako nevtralne in mogoče celo bolj zanesljive kot doslej in vzbujajo dober občutek. Če pa bi izbirali, kaj je največja novost qashqaija, pa je to tehnologija e-power, ki smo se ji posvetili na tokratnem testu. Gre za nekakšen super-hibrid, ki pa deluje povsem drugače, kot smo vajeni pri hibridnih vozilih. Prihaja tudi kot zamenjava za dizla, ki sploh ni več na voljo, cenovno pa je umeščen na dva bencinska motorja, ki sta opremljena z blagimi hibridnimi sistemi.
Pogon e-power je v Evropi na voljo sploh prvič, poznajo pa ga že na Japonskem, a so ga pri Nissanu prilagodili evropskim voznikom, ki so vajeni bolj dinamične vožnje.

Nissan Qashqai e-POWER | Avtor: Saša Despot Nissan Qashqai e-POWER Saša Despot

Nissanova inovacija, sistem ePower, ponuja povsem električni pogon, kar pomeni, da kolesa poganja le elektromotor. Sistem je sestavljen iz močnejše baterije in pogonskega sklopa, ki ga sestavljajo bencinski motor, električni generator, inverter in elektromotor. Pri konvencionalnih hibridnih sistemih kolesa ženeta elektromotor in bencinski motor. V sistemu e-power pa bencinski motor ni povezan s kolesi, ampak zgolj polni zmogljivo baterijo. V nasprotju s povsem električnimi vozili je vir moči torej bencinski motor in ne le baterija.

Nissan Qashqai e-POWER | Avtor: Saša Despot Nissan Qashqai e-POWER Saša Despot

Najbolje se obnese v mestu in na podeželju

Po preizkušenem bi lahko zapisali, da je Nissanova hibridna tehnologija e-power blizu Hondinemu sistemu e:HEV. Motor z notranjim zgorevanjem ima namreč funkcijo generatorja. Vendar obstajajo razlike, saj Nissan uporablja 3-valjnik s turbinskim polnilnikom in neposrednim vbrizgavanjem in ne 4-valjnik z atmosferskim polnjenjem. In seveda ne govorimo o navadnem motorju. Prostornino bencinskega motorja so za evropske razmere povečali na 1,5-litra, je na papirju zelo zmogljiv (116 kW) in ima spremenljivo kompresijsko razmerje, kar je tehnologija brez primere. Razlikuje se od 8:1 do 14:1. Za to skrbi poseben aktuator v ročičnem mehanizmu. Rezultat je velika toplotna učinkovitost, do 42 %! Čeprav uporablja učinkovito visoko kompresijo pri nizkih obremenitvah, zmanjša kompresijsko razmerje pri višjih obremenitvah. To voznik in potniki občutijo v zvoku pri nizkih in visokih vrtljajih. Je pa moč hibridnega sistema večja od moči samega motorja z notranjim zgorevanjem, saj ima pogonski elektromotor moč 140 kW in zelo spodobnih 330 Nm navora.

Nissan Qashqai e-POWER | Avtor: Saša Despot Nissan Qashqai e-POWER Saša Despot

Qashqai E-power poganja izključno elektromotor in takrat je občutek med vožnjo zelo podoben kot v električnem avtomobilu. Pospeševanje je takojšnje in harmonično. Akustična zavesa je tudi med pospeševanjem minimalna. Po eni strani zaradi odlične izolacije kabine od motornega prostora, ker sam 3-valjnik ni dodatno zaprt pod pokrovom in tudi zato, ker se ne muči niti v nižjih vrtljajih. Motor je zelo lepo uravnotežen, tako tipičen trivaljni značaj malih mlinčkov pa komaj prepoznate.

Nissan Qashqai e-POWER | Avtor: Saša Despot Nissan Qashqai e-POWER Saša Despot

Zelo dinamičen, a brez možnosti štirikolesnega pogona

Tudi nad dinamiko se ne boste pritoževali. Qashqai zmore pospešek do 100 km/h v 7,9 sekunde. Zelo dober je tudi pri večjih hitrostih in ne le pri umirjeni in predvidljivi vožnji. Zelo preseneti tudi oprijem prednjih koles. Nadzor prenosa moči v ovinkih med desnim in levim kolesom je izjemno odziven. Tudi pri ostrem ovinku ob hitrejši vožnji notranje kolo ne zdrsne. Ne ponuja pa v kombinaciji s tehnologijo e-power štirikolesnega pogona, poseči boste morali po dražjem in večjem X-trailu, ki ga že preizkušamo.

Nissan Qashqai e-POWER | Avtor: Saša Despot Nissan Qashqai e-POWER Saša Despot

Prednost električnega pogona je tudi zmožnost rekuperacije zavorne energije, ki je veliko bolj učinkovito kot pri običajnih hibridih. V načinu Eco začne rekuperirati šele, ko se dotaknete zavornega pedala. Do te točke vse lepo in prav, a je predvsem, ko govorimo o gospodarnosti z bencinom, rezerve še veliko. Razlika v porabi je precej velika in zelo odvisna od načina vožnje, hitrosti in konfiguracije ceste, po kateri vozimo. Na relaciji Kamnik - Ljubljana smo porabo bencina brez težav brzdali malo nad štirim litri, ob športni vožnji in na avtocesti pa je bila poraba malo večja od pričakovanj, saj se je pri 130 km/h zelo približala povprečju osmih litrov na 100 prevoženih kilometrov. Povprečna poraba, merjena po potovalnem računalniku, je bila po 14 dneh 6,1 l/100 km. Pri čemer je treba poudariti, da smo vozilo preizkušali v vročem delu leta.

Nissan Qashqai e-POWER | Avtor: Saša Despot Nissan Qashqai e-POWER Saša Despot

Na vrhu cenovne lestvice

Je pa dejstvo, da boste s hibridnim pogonom E-power deležni nadpovprečno udobne in tihe vozniške izkušnje, neprimerljive s klasičnim pogonom. Qashqajevemu značaju odlična ustreza tudi mehkobno podvozje, ki je tudi zelo dobro zvočno izolirano.
E-power je na vrhu cenovne lestvice. Hibridna tehnologija ima svojo ceno. V primerjavi z različico 1.3 DIG-T 2WD z avtomatiko boste za enak nivo opreme odšteli skoraj 4.400 evrov več. Za malo manj kot tri tisočake je dražji tudi od 1.3 DIG-T 4WD s samodejnim menjalnikom. Na voljo niso niti osnovne izvedenke opreme, zato se cene začnejo pri 38.675 evrih, najbolje založena različica pa stane 42.990 evrov, lahko tudi več, če si omislite še dodatno opremo. Je pa že v osnovi vrhunsko opremljeno vozilo, tudi s sistemi za ohranjanje vozila na voznem pasu, masažo sedežev ali 360-stopinjsko kamero.

dezurni@styria-media.si