Avto
23082 ogledov

To je voznik, ki je parkiral na mestu za invalide!

Invalidi Poslal bralec
Si z BMW-jem dovoli več kot preostali?

Na Fakulteti za varnostne vede v Mariboru so izvedli raziskavo o (ne)upravičenem parkiranju na mestih, rezerviranih za invalide, na osnovi katere bodo v sodelovanju z Agencijo za varnost prometa in Mestno občino Ljubljana v naslednjim mesecih izvajali preventivno akcijo Parkiraj izgovore drugam! "Želeli smo dobiti vpogled v to, kaj se na mestih za invalide dogaja," je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal vodja raziskave Aleš Bučar Ručman

"Ideja je prišla iz osebnega ogorčenja in tega, da trdim, da obstaja nekaj družbenih aktivnosti, na podlagi katerih lahko ugotavljamo širše stanje v družbi in jih jemljemo kot indikatorje družbenega stanja. Pravilo spoštovanja mest rezerviranih za invalide je eden od teh indikatorjev. Jemljem ga ne le kot prekršek, ampak kot kot širše sporočilo, kakšno je stanje solidarnosti v naši družbi." 

Vozni park kršiteljev odseva slovenski vozni park

Zanimalo jih je tudi, kakšna je povezava med neetičnim oz. solidarnim vedenjem in družbenim razredom. V eni od raziskav v ZDA so recimo preverjali, kakšna je ta povezava pri ustavljanju vozil na prehodu za pešce. "Ugotovili so, da dražje kot je bilo vozilo, manj so bili ljudje pripravljeni ustavljati," je opisal Bučar Ručman. "Mene je zanimalo, ali tudi pri nas velja ta mit, ali so na mestih za invalide največkrat parkirani najdražji BMW-ji."

Profil tipičnega kršitelja | Avtor: Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru
Raziskava je pokazala, da to pri nas ne drži, saj je bilo največ vozil, ki so neupravičeno parkirala na mestih za invalide, vrednih tisoč do pet tisoč evrov. "Vozni park kršiteljev odseva slovenski vozni park," je pojasnil Bučar Ručaman. "Ne gre za nesolidarno vedenje zgornjega razreda, ampak splošen družbeni problem."  

Bogatejši so si navajeni vzeti privilegije

Na vprašanje, kako si te razlike razlagajo, je razlaga preko luže šla v smeri, da so tisti, ki so bogatejši, navajeni, da dobijo več privilegijev in si jih vzamejo tudi v vsakdanji situaciji. "Rezultati pri nas pokažejo, da ne gre za en družbeni razred, ampak za nespoštovanje družbenih norm, za težavo pri vrednotah," je razložil Bučar Ručman. "Podatki kažejo, da v družbi, v kateri prevladuje anomija, t. j. stanje brez norm, v kateri smo atomizirani in se nas vsakodnevno spodbuja v tekmo vsakega proti vsakemu ter je na koncu pomemben le rezultat, ne pa to, kako do njega pridemo, lahko jaz, ki sem v tekmi, dobim najboljši privilegij in parkiram pod streho, pri tem pa se ne vprašam, kaj to prinese za vse ostale."

Avtomobil Ljudmile Novak Slovenija Ljudmila Novak parkirala na prostoru za invalide

Profil tipičnega kršitelja

Raziskava je pokazala, da je med kršitelji več moških (76 odstotkov) kot žensk (24 odstotkov). 63 odstotkov jih je na parkirišču za invalide parkiralo brez kartice, pri čemer je bil odstotek le teh na nekaterih parkiriščih še mnogo višji. "Nekatere lokacije, kot so Miklošičeva cesta v Ljubljani ali parkirišče pred Zdravstvenim domom na Metelkovi, imajo prek 90 odtotkov napačno parkiranih vozil," je izpostavil Bučar Ručman in opozoril, da tudi na lokacijah, kjer je ta odstotek najmanjši, še vedno nepravilno parkira ena četrtina vozil. Največ kršiteljev je starih med 30 in 50 let. 

Večina oz. 94 odstotkov voznikov, ki parkira na parkiriščih za invalide z invalidsko kartico, vozilo zapusti in odide po opravkih, medtem ko se vozniki napačno parkiranih vozil najpogosteje zadržujejo bodisi v vozilu bodisi v bližini vozila. "Največ je takih, ki parkira krajši čas, do 15 minut, najpogosteje le za pet minut," razlaga vodja raziskave. "Večina ali 71 odstotkov voznikov napačno parkira takrat, ko so preostala mesta zasedena, 29 odstotkov pa jih parkira tudi takrat, ko so druga mesta prosta."

Lokacije kršitev | Avtor: Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru

Paraolimpijec in ambasador akcije Gal Jakič je prepričan, da gre v veliki meri za problem neizobraženosti. "Ko sem premišljeval, kakšna je tipična zgodba, ki se mi zgodi na parkirišču, sem se spomnil, kako nekdo zraven mene napačno parkira, tako da ne morem iz avtomobila, istočasno pa me vpraša, ali mi lahko pomaga," opisuje Jakič. "Tukaj gre za to, da je treba ljudi izobraziti, zakaj so ta parkirišča nam tako pomembna." Pogosteje se s težavami zaradi napačno parkiranih vozil srečujejo, ko je sneg ali slabo vreme. 

Najprej zaparkirajo, nato želijo pomagati

Glede na rezultate raziskave, v kateri je med mlajšimi od 30 let le malo takih, ki napačno parkirajo, je izrazil upanje v svetlejšo prihodnost. Spomnil je tudi na primer, na katerega je opozoril eden od pobudnikov akcije, invalid in udeleženec v prometu, ko je opisal, s kakšnimi občutki se srečuje, ko mora z neznano osebo vzpostaviti takšno zaupanje, da ji lahko preda ključe avtomobila in jo prosi, če mu premakne vozilo, da se bo lahko vsedel vanj. Pri tem pa seveda upa, da ni naletel na nepridiprava, ki mu lahko vozilo, vredno nekaj tisoč evrov, tudi odpelje.

Mercedes In odgovor? Avto Kaj je odgovoril Konrad Kuštrin, ko je parkiral na "invalidih" Mercedes Avto Zaradi te fotografije Kuštrin ne bo dobil globe

V akcijo se je vključila tudi Agencija za varnost prometa, katere naloga je, da deluje preventivno. "Če so ljudje tako egoistični v svojem ravnanju v razmerju do teh ljudi, ki potrebujejo več prostora, in pri tako jasnih in nespornih pravilih, se sprašujem, kako se obnašajo šele v prometu," je po prestavitvi rezultatov raziskave dejal direktor agencije Igor Velov. "Moje sporočilo je preprosto: Če ne moremo prevzeti invalidsnoti teh ljudi, jim ne jemljimo parkirišč." Dodal je, da se prometna kultura v Sloveniji sicer izboljšuje, a še ni na ravni, ki si jo želimo doseči. "Obstaja nek odstotek ljudi, ki se ga bo treba lotiti drugače. Očitno nimamo pravih prijemov."

Izkoriščanje invalidskih izkaznic

Preventivno akcijo je pozdravil tudi župan mestne občine Ljubljana Zoran Janković. "Glede na število kazni, ki jih izrekamo na teh prostorih, se število neupravičeno parkiranih zmanjšuje," je opozoril na pozitiven trend. Opozoril pa je na zlorabo kartic, česar bi bilo potrebno v prihodnje posvetiti več pozornosti. 

Sneg na parkirišču za invalide na Tomšičevi ulici v Ljubljani, dne 5. 1. 2016 LJUBLJANA Avto Sneg rinejo kar na parkirišča za invalide

"Na prostore za invalide pred tržnico pripeljejo blago za prodajo," je navedel primer neupavičene uporabe invalidskih izkaznic. "Če ima nekdo v družini izkaznico, se je ne bi smelo zlorabiti." MOl je sicer po njegovi oceni poskrbel za zadostno število parkirnih mest za invalide, posebej je izpostavil novo parkirno hišo na Kongresnem trgu in Bavarskem dvoru.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Miran Rižnar 21:41 21.september 2017.

    Novinarji so se najbrž prestrašili, da bi lastnik tega BMW-jevega traktorja koga spravil ob službo, pa so zato zjebali resolucijo tam, kjer je najpomembneje - na registrski tablici.

  • pikijakob 14:30 20.september 2017.

    Je kdo zmeril koliko so široki "navadni" parkingi? Že leta 1977 je bilo zakonsko 2,5m predpisano. Načrtovalci parkirišč tega zgleda "ne vejo" ker hočejo zbasat čim več avtov na en parking. Tako da ni vse v znamki avtomobila. Najbolj odgovorni ...prikaži več so lastniki parkirišč za napačno parkiranje.

  • 3bf380e8ff4a1a3ca722a5b8e09fa09165a04288 13:11 19.september 2017.

    haha, če imaš bmwja in ne parkiraš na invalidih, si navaden pusi