Avto
5684 ogledov

Toyota za Evropo napovedala veliko novost

Toyota koncept
1/6
Toyota
Toyota je napovedala nov model, s katerim bo že čez dobro leto vstopila v segment B električnih križancev. In celo hiluxu so dodali elektriko.

V sklopu svojega rednega letnega Kenshiki foruma so pri Toyoti pokazali koncept 'urbanega križanca', ki bo v dolžino meril 4,3 metra, visok bo dobrega 1,6 metra. Po merah bo torej neposredni tekmec modelom, kot sta jeep avenger ali fiat 600. Kot pravijo pri Toyoti, bo to najbolj kompakten model v paleti šestih novincev, ki jih za Evropo pripravljajo znotraj družine baterijskih vozil. Za zdaj pa so še zelo skopi z ostalimi tehničnimi podrobnostmi, povedali so le, da bo avto lahko imel dva elektromotorja in s tem tudi štirikolesni pogon.  Kupci bodo lahko izbirali med dvema tipoma baterij. Obljubljajo prostorno notranjost in zanesljivost, ki se pritiče znamki.

Ob predstavitvi koncepta niso povedali niti imena, ki ga bo nosil serijski model. Podroben pogled na zadnje luči pa skriva črki bZ, kar daje slutiti na del imena. 

Toyota koncept | Avtor: Toyota Toyota
Toyota koncept | Avtor: Toyota Toyota

Si pa napoved novega Toyotinega modela zasluži pozornost, ker bo šlo za prvega predstavnika iz nove generacije Toyotinih avtomobilov. Ti bodo uporabljali modularno arhitekturo in novo generacijo zelo zmogljivih baterij, ki obljubljajo občutno daljši doseg od zdajšnje tehnologije. 

Toyota bo serijski avtomobil predstavila sredi leta 2024. Trenutno Toyota trg baterijskih avtov pokriva le z modelom bZEx.

Hilux z mehkim hibridom še dlje in udobneje

So pa pri Toyoti vendarle razkrili tudi serijsko novost - hibridiziranega hiluxa. Gre za prvi korak v elektrifikaciji priljubljenega pickupa. Za zdaj bo dodana le opcija mehkega hibrida s starter-generatorjem, ki bo 2,8-litrskemu dizlu pomagal pri speljevanju in dodatnih naporih. Poraba goriva bo po izračunih upadla za okoli pet odstotkov, udobnejša bo tudi vožnja v gostem prometu. Dodana vrednost mehkega hibrida bo pri off-road vožnji, saj bosta dodatna moč in navor prav prišla pri napornih vzponih, medtem ko bo regenerativno zaviranje nadziralo spuste.  

Podoben hibridiziran sklop bo kmalu dobil tudi land cruiser. Pri Toyoti poudarjajo, da bo globalna uspešnica hilux za zdaj ostal gnan na motorje z notranjim zgorevanjem, vendar pa zagotavljajo, da skrbno spremljajo trende elektrifikacije in se bodo v pravem trenutku nanje odzvali.

toyota hilux | Avtor: Toyota Toyota

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.