Avto
2164 ogledov

Vožnja na zadnjih sedežih bo povsem drugačna

Audi
V prihodnje bodo potniki na zadnjih sedežih s pomočjo očal za navidezno resničnost lahko še bolj realistično doživljali filme, videoigre in interaktivne vsebine.

Audi na sejmu zabavne in uporabne elektronike (CES) v Las Vegasu razkriva povsem novo možnost za razvedrilo med vožnjo 
v avtomobilu. Prestižna znamka predstavlja tehnologijo, ki virtualne vsebine v realnem času prilagodi voznim manevrom: če na primer avto pelje skozi desni ovinek, tudi vesoljska ladja v navideznem svetu s pomočjo očal za navidezno resničnost poleti v desno. 

Audi R18 e-tron quattro Avto Akrapovičeva zvezda bo audi R18 e-tron quattro

Podjetje holoride želi novo obliko razvedrila pripeljati na trg v naslednjih treh letih, pri čemer bodo potniki na zadnjih sedežih lahko uporabili kar običajna očala za navidezno resničnost. Z nadaljnjo širitvijo infrastrukture Car-to-X bi dolgoročno lahko postalo del doživetja tudi dogajanje v prometu: postanki na semaforjih bi bili potem na primer nepričakovane ovire v dogajanju ali pa bi učni program prekinili s kratkim vmesnim kvizom. 

Audi A3 sportback Audi A3 e-tron Avto Audi A3 e-tron šest tisočakov nad primerljivim bencinarjem

Audi svojo potopitveno tehnologijo premierno predstavlja z "Marvel’s Avengers: Rocket’s Rescue Run" – doživetjem v svetu navidezne resničnosti, ki so ga razvili pri Disney Games and Interactive Experiences. Sopotnik se z očali za navidezno resničnost na zadnjem sedežu audija e-tron poda na fantazijsko popotovanje po vesolju. Avto pri tem postane vesoljska ladja posadke iz filma Varuhi galaksije in sopotnik si mora skupaj z Rocketom, junakom iz najnovejšega dela Avengers: Endgame (pomlad 2019, Marvel Studios), utreti pot skozi polje asteroidov. Vsak premik avtomobila se v realnem času spremeni v doživetje v navideznem svetu. Ko vozilo pelje skozi oster ovinek, igralec v navidezni resničnosti obkroži nasprotnikovo vesoljsko ladjo. Med pospeševanjem avtomobila pospeši tudi vesoljska ladja v navidezni resničnosti.

Audi e-tron quattro concept Audi Q6 Avto Audi e-tron quattro bo šel daleč, zelo daleč

Da bi se nova oblika razvedrila lahko kar najhitreje uveljavila na trgu, je Audi ubral novo pot: prestižna znamka je soustanovila zagonsko podjetje holoride, v katerem ima prek hčerinske družbe Audi Electronics Venture GmbH – ta je razvila tehnologijo – manjšinski delež. Audi bo licenco za tehnologijo dodelil podjetju holoride. Z odprto platformo bo holoride avtomobilskim proizvajalcem in razvijalcem vsebin omogočil, da ustvarijo in ponudijo nadaljnje formate razširjene resničnosti.

Audi e-tron GT E-tron GT Avto Audi e-tron GT je športna limuzina jutrišnjega dne

Arkadne videoigre, podvodne pustolovščine, raziskovanje vesolja, ekskurzija po zgodovinskem mestu ali krvni obtok: možnosti so domala brezmejne. Zagonsko podjetje holoride bo ponudilo razvojno okolje (SDK), ki bo služilo kot vmesnik za podatke o vozilu in bo le-te prenašalo v navidezni svet. Razvijalci bodo tako lahko ustvarili svetove, ki jih bo s pomočjo avtomobila mogoče doživljati z vsemi čuti. Pri tem bo tudi pri ogledu klasičnih filmov, serij ali predstavitev verjetnost za potovalno slabost bistveno manjša, saj bo tisto, kar bo potnik videl, usklajeno s tistim, kar bo občutil. 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.