Avto
98 ogledov

Vpoklic mazd zaradi pajkovih mrež

Mazda6 Žurnal24 main
Vpoklici vozil se danes dogajajo skoraj vsakodnevno, a je vzrok za Mazdin vpoklic 42.000 vozil zelo bizaren.

Gre za vpoklic modelov mazda6 letnika 2011 in 2012, ki so jih prodali na ameriškem trgu. Razlog vpoklica so rumeni mali pajki, ki jih privlači vonj bencina, zato se zavlečejo v dovod za gorivo motorjev, kjer pletejo mreže.

Lepljive niti blokirajo dotok zraka, zato se med porabljanjem goriva naredi vakum, kar lahko povzroči požar in celo eksplozijo.

Mazda je zato že leta 2011 vpoklicala 52 tisoč vozil, in na rezervoarje namestila zaščitne mreže, ki naj bi onemogočile vstop pajkom, a zaman.

Ameriški oddelek Mazde je do zdaj prejel okoli 20 prijav. Zato so zdaj vpoklicali 42.000 vozil, na katerih bodo posodobili programsko opremo, ki bo voznike opozarjala na morebitno težavo. Pri Mazdi so dejali, da zaradi težave ni nastal požar na nobenem avtomobilu.

Vrsta malega rumenega pajka živi v velikem delu Evrope, kjer pa na podobne težave še niso naleteli.

Programska napaka sistema i-ELOOP

Mazda je zaradi programske napake na sistemu i-ELOOP, ki skrbi za rekuperacijo energije, napovedala tudi vpoklic 88.000 vozil po vsem svetu, od tega jih je 38.000 v Evropi. Gre za modele mazda3, mazda6 in CX-5, ki so jih proizvedli med oktobrom 2012 in januarjem 2014. Mazda nesreče zaradi napake na računalniku, ki lahko privede do nepravilnega pospeševanja ali zaustavitve motorja, še ni zabeležila. Vpoklic je brezplačen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.