Avto
80055 ogledov

Tako zelo so pocenili nekatere modele

PRIMA test poslovno-družinskih karavanov PRIMA
Boni za nakup avtomobila, razprodaja, akcija, outlet, odlog plačila in še kaj boste v teh dneh zaznali, če brskate po oglasih za nakup novega avtomobila. Nekateri ponujajo tudi do 40 odstotkov popusta. Preverili smo, kaj je res in kaj ugodnega se da dobiti na trgu novih vozil, sploh, če ste prilagodljivi.

Prodajalci novih vozil so v času korona krize začeli na različne načine nagovarjati kupce, da se opogumijo in le kupijo nov avtomobil. Nekateri z dodatnimi popusti, drugi s finančnimi ugodnostmi. Veliko oglaševanih avtomobil je iz zaloge. Kaj je treba paziti pri nakupu avtomobila v času, ki mu nekateri pravijo tudi "vojna popustov". 

Razprodaja vozil iz zaloge, avtomobilski outlet in posebne ponudbe financiranja, bodo najpogostejši izrazi, na katere boste naleteli te dni pri trgovcih z novimi avtomobili. Nekateri obljubljajo sanjske popuste, ko pa smo prečesavali ponudbe, pa večina akcijske ponudbe oglašuje z razprodajo vozil iz zaloge. Govorimo o novih vozilih z nič prevoženimi kilometri, ki jih do zdaj niso prodali in bi jih radi spravili s svojih parkirišč s privlačnimi akcijami v času, ko se je prodaja vozil pri nas skoraj ustavila. In na ta način spet zagnali prodajo. To pomeni tudi, da morate biti prilagodljivi glede barve in opreme.

Jeep Cherokee Avto Totalna razprodaja avtomobilov zaradi kopičenja zalog

Akcije se dogajajo ves čas

Ali je zdaj pravi čas za nakup novega avtomobila in kaj je treba paziti pri nakupu? Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije nam je odgovoril, da pravi čas za nakup avtomobila nikoli ne bi smel biti pogojen z akcijami trgovcev, saj se te dogajajo tako rekoč ves čas. Pravi, da mora še vedno vsakdo izhajati iz svojih potreb in želja. Je pa pomlad in zgodnje poletje tradicionalno obdobje, ko se največ potrošnikov odloča za nakup novega avtomobila. Trenutnih akcij je veliko, zato smo na Žurnal24 smo skušali večjo preglednost zagotoviti z odzivi avto trgovcev in zastopnikov.

Avtomobilski ključi | Avtor: Continental Continental

Kia, Ssangyong, Jaguar Land Rover in Ford

Pri podjetju KMAG, kjer prodajajo Kie in Ssangyonge, označujejo, da so akcije vezane na omejeno količino vozil iz zaloge. Na akcijskih letakih označujejo popuste do 40 odstotkov. Najmanjši picanto na primer za 8.990 evrov z vključenimi 3.000 evri dodatnega popusta, za stonic in sportage pa obljubljajo 4.000 oziroma 4.100 evrov dodatnega popusta na redne cene.

Pri Jaguar Land Roverju na spletu objavljajo ponudbo znižanih vozil z novo in staro ceno. Na primer veliki in prestižni land rover range rover je "znižan" iz 158 tisočakov na 110 tisočakov, medtem, ko na kupce električnega jaguarja i-pace ciljajo tudi z ugodno obrestno mero 1,99 odstotka.

Glavni oblikovalec pri znamki Mercedes-Benz Robert Lešnik Intervju Avto Pričakovati je tudi mamljive ponudbe za nakup avtomobila

Tudi pri Fordu so pripravili obširno akcijo, ki zajema tako ugodno ponudbo za osebna vozila kot tudi za gospodarski program. Ponujajo tako popuste na izbor vozil iz zaloge, kot tudi na, kot so jo poimenovali sami, “dodatno podjetniško subvencijo”. Akciji je dodana tudi možnost financiranja brez pologa, za katero pravijo, da je namenjena kupcem, ki želijo ponovno aktivirati svoj posel in predstavlja neko obliko pomoči v času po korona krizi. Akcija vključuje podaljšano jamstvo 5 let za osebne avtomobile in 4 leta za dostavnike – brez omejitve prevoženih kilometrov.

Ko smo pregledovali vozila iz zaloge najbolj bode popust na ford focusa, ki so ga povečali za 2.500 evrov na skupaj 5.200 evrov, dobiti pa ga je mogoče za 13.660 evrov, mali SUV ecosport pa na primer za 14.660 evrov, ali pa C-maxa za 16.775 evrov. 

Avtoklik nakup avta, izračun, stroški, avto, ključi, prodaja, avtoklik | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Toyota, Škoda in Renault

Ugodnosti in posebno akcijo pripravljajo tudi pri Toyoti, izpostavljajo pa, da se bodo časom in situaciji prilagodili tudi s primernimi ponudbami financiranja, kot je polletni odlog plačila, s čimer bo stranka lahko dosegla zavidljivo in konkurenčno ponudbo, ki pa je odvisna od izbranega modela vozila kot tudi zneska in dobe financiranja.

Nasvet ob financiranju

Pri nakupu avtomobil s financiranjem lahko nastanejo dodatni stroški, ki je odobritev kredita ali lizinga. Upoštevati morate tudi zavarovanje kredita, obvezno kasko zavarovanje pri lizingu in tudi morebitne obresti. Naš nasvet je, da naredite domačo nalogo in primerjate različne ponudbe financiranje s popusti. Preverite na primer, ali lahko predčasno odplačate vozilo in po kakšnih pogojih.

Pri znamki Škoda trenutno potekajo tri akcije. Vozila iz zaloge, kjer so spustili cene oziroma zvišali popuste v primerjavi s časom pred začetkom obdobja korona krize do pet odstotkov. Za zurnal24 so dejali, da je odziv strank bil opazen, hiter in pozitiven.
Začeli so tudi z akcijo, ki velja za naročila novih vozil v tovarno, kjer stranka prejme več opreme pri vozilu za enak znesek. V primeru modela fabia je to 400 evrov dodatne opreme po izboru stranke, pri nekaterih večjih modelih pa stranka lahko izbere avtomatski menjalnik (brez doplačila) oziroma za ceno ročnega. Tretji način so boni, tako je model scala nižjega srednjega razreda na voljo pod 13 tisočaki.

Renault Clio RS Line VSAK PETI NOVI Avto Prodaja avtomobilov v aprilu: en avto močno izstopa

Pri Renaultu trenutno prodajo obujajo z dodatnimi ugodnostmi, ki segajo od brezobrestnega financiranja, podaljšanega jamstva, 120-dnevnega odloga plačila posojila pa vse do dodatnega popusta za vozila iz zaloge. Ker je izračun odvisen od modela vozila, kupcem za konkretnejši izračun ponudbe predlagajo obisk trgovca ali pa vzpostavitev stika z njim prek komunikacijskih kanalov. Pri Dacii posebej oglašujejo pogon na plin, saj tovrstne motorje podpira tudi Eko sklad. Tako je s pomočjo tovrstnih kreditov sandero oziroma duster na voljo od 67 evrov do 89 evrov na mesec.

Pri Renaultu so nam glede primerjav s cenami pred krizo dejali, da jih ne delajo, saj primerjava vseeno ne bi bila čisto »poštena«. Pojasnjujejo, da je denimo cena vozila iz zaloge lahko drugačna kot pri naročilu v tovarno, na nekatere modele v določenem mesecu so veljale akcije, ki so se zdaj iztekle ...

PRIMA primerjalni test karavanov nižjega srednjega razreda | Avtor: PRIMA PRIMA

BMW, Volvo in Mercedes

Popuste na vozila iz zaloge, ki so seveda v omejenih količinah, ponujajo tudi pri BMW Group Slovenija, kjer pravijo, da se zavedajo, da se kljub sprostitvam ukrepov marsikdo še ne želi odpraviti v prodajne salone. Zato so skupaj z mrežo pooblaščenih trgovcev pripravili virtualni salon vozil iz zaloge. Stranke si lahko iz domačega naslonjača ogledajo ponudbo vozil in preverijo razpoložljivost. Prodana vozila sproti označujejo. Na spletu je trenutno možno izbirati med nekaj deset ponudbami. BMW serija 1 z osnovnim bencinskim motorjem je na voljo pod 20 tisočakov (redna cena na ceniku brez popusta je 31.808 evrov), izpostavljamo pa še karavanski BMW serije 3 za 26.900 evrov, medtem, ko je redna cena brez upoštevanega popusta 43.657 evrov. Pri Miniju, kjer je osnovni trivratni model mini one s 55 kilovatnim motorjem možno dobiti za 14.877 evrov, obljubljajo prihranek na vozila iz zaloge vsaj 5.500 evrov.

Pri Volvu so "outlet" ponudbo oglaševali že pred korona krizo, nekatere model pa so še dodatno pocenili. Tako kot pri BMW poudarjajo, da gre za omejeno zalogo dobro opremljenih novih vozil modelnega leta 2020, in sicer modele V40, XC40, S60, S90 in XC90. Za vsa vozila veljata popust – do 38% in prihranek – do 25.000 evrov, predvsem, če se kupci prilagodijo in vzamejo še financiranje nakupa. Pri popustih gre za primerjavo z rednimi ceniki in ne za dodatna znižanja za 38 odstotkov na račun krize. Znižanja so obstajala že prej. Model V40 je možno na primer odpeljati za manj kot 20 tisoč evrov. Pri zastopniku za znamko Volvo so nam še pojasnili, da dnevno osvežujejo seznam vozil, jih označujemo kot prodana ter dodajajo nova vozila.

Pri uvozniku za vozila znamke Mercedes-Benz in Smart, podjetju Autocommerce, so nam odgovorili, da so se želeli ob lansiranju modelov GLA in GLB, strankam približati na drugačen način približali, s spletno premierno predstavitev. Z akcijo vozil na zalogi pa so začeli že na začetku leta in se ni bistveno spremenila izpred obdobja pred epidemijo. Nadgradili so akcijo rabljenih vozil ter ji dodali privlačnejše financiranje.

PRIMA test C-suv | Avtor: Gašper Pirman/Siol.net Gašper Pirman/Siol.net

Nissan, Peugeot in Citroën

Iz Nissana so nam odgovorili, da se zavedajo negotovosti, ki so jih prinesle trenutne razmere, zato so pripravili drugačne pogoje pri nakupu novega vozila preko Nissan financiranja (odvisno od modela), kot so 0% obrestna mera in odlog odplačevanja do 4 mesece. Dodali so tudi bon ob financiranju do 600 € ter brezplačno podaljšano jamstvo do 7 let. Pripravili so tudi dodatno akcijo na vozila iz zaloge, za katero zagotavljajo prihranek do 6.600 evrov ter dodali 7 let jamstva. Prihranek je odvisen od modela, tako navajajo, da velja prihranek do 6.600 evrov za največji SUV v ponudbi x-trail.

Pri znamki Peugeot so pripravili posebne ugodnosti na omejeno posebno ponudbo. Popusti se razlikujejo od modela do modela tako, da ni možno podati enoznačnega odgovora. Pri uvozniku so nam pojasnili, da je pri modelih 3008 in 5008 možen prihranek do 4.200 evrov (pri nakupu s pomočjo financiranja) ter  dodaten popust za izbrano število vozil, ki so dobavljiva takoj. Gre za nakup vozil iz zaloge. S posebno akcijo na vozila iz zaloge so startali tudi pri znamki Citroën, kjer pa so za vse lastnike pripravili še pregled klime z dezinfekcijo (pregled klime, dezinfekcija klime, sprej za dezinfekcijo) in pa 40 odstotkov popusta na akumulatorje.

Avtosalon prodaja avtov | Avtor: Profimedia Profimedia

Seat, Volkswagen in Audi

Tudi pri Seatu se je nabralo nekaj vozil na zalogi, in sicer trenutno na ta vozila ponujajo popuste med 3.000 evri (arona, ibiza), 4.500 evri (leon run in alhambra) do 6.000 evrov (ateca in tarraco). Omenjeni popusti so možni v kombinaciji s financiranjem. V tem primeru stranki podeljujejo še kasko zavarovanje za prvo leto za ceno enega evra na mesec. Dodatno ponujajo še bon za dopolnilno opremo in sicer v vrednosti od 200 do 550 evrov, odvisno od modela.

Pri Volkswagnu trenutno poteka akcija za nakup vozil iz prodajne zaloge. Tudi pri Volkswagnu ponujajo do 6.000 evrov prihranka in bone v vrednosti 1.000 evrov za financiranje in zavarovanje. Dodatno ponujajo 300 evrov popusta za takojšnji prevzem vozila do konca maja. Ta ponudba velja za osebna vozila Volkswagen. Stranka, ki se odloči za nakup gospodarskega vozila pa prejme podjetniški bonus do 2.500 evrov ter bon za financiranje in zavarovanje 1.000 evrov. Tudi pri gospodarskih vozilih je na voljo 300 evrov dodatnega popusta za takojšnji prevzem vozila.

Nakup avtomobila preko interneta Avto Prodaja avtomobilov v Evropi strmoglavila

Ugodnosti za vozila različnih modelov na zalogi so pripravili tudi pri znamki Audi, in sicer med 3.500 evri za najmanjši model v ponudbi do 13 tisočakov za SUV Q5. Prihranki so vezani na financiranje in zavarovanje pri družbi Porsche finance group Slovenija.

Fiat, Jeep, Alfa Romeo in Maserati

Pri Avtu Triglav, uvozniku za znamke Fiat, Jeep in Alfa Romeo, pravijo, da so popusti pri znamki Fiat do 4.800 evrov (model tipo na primer stane od 10.990 evrov), pri znamki Jeep pa do 10.000 evrov, po akcijskih cenah ponujajo tudi SUV alfa romeo stelvio (akcijska cena je 36.330 evrov, redna cena je 48.590 evrov). Ker gre za vozila iz zaloge, so količine omejene, višina popusta pa odvisna od različice. 5-letno podaljšano jamstvo v tem trenutku ni vezano na financiranje. Tudi na področju financiranja so pripravili različne ugodnosti, akcijsko financiranje brez stroškov odobritve oziroma nižjo obrestno mero … Mestna modela fiat panda in 500 je možno izbrati s financiranjem do 100 obrokov oz. za 90 evrov mesečno. Pri znamki Maserati popusti za model levante z dizelskim motorjem segajo do 20 %. Tudi tu gre za omejenmo število vozil iz zaloge. Poleg naštetih ugodnosti je kupcem na voljo tudi akcija financiranja s 6-mesečnim odlogom plačila prvega obroka. Akcija velja za nakup novih osebnih vozil Fiat, Alfa Romeo in Jeep ter lahkih dostavnih vozil Fiat Professional.

Avtosalon prodaja avtov | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred obiskom salona naredite domačo nalogo

Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije glede popustov, če vas slednji premamijo, svetuje, da se pred obiskom salona dobro prepričajte, za katere modele in pod kakšnimi pogoji velja. Sem sodijo tudi in predvsem finančni pogoji nakupa, denimo obvezen lizing. Vedeti je treba, da nakup avtomobila s popustom skoraj vedno pomeni določen kompromis, zato se pri sebi najprej vprašajmo, ali smo ga, oziroma, do katere stopnje smo ga pripravljeni sprejeti. V samem salonu se bomo bistveno težje obrnili, kar trgovci dobro vedo.

Seveda je jasno, da tudi avtomobili z močno znižano ceno ne smejo imeti nobenih napak, tudi vse zaveze iz garancije morajo veljati enako kot pri tistih s polno ceno. Če gre za avtomobil iz zaloge, velja preveriti, kako dolgo je stal na parkirišču, od tega je lahko odvisna kakšna zoprna podrobnost, denimo stanje pnevmatik.

Prodaja avtomobilov | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Manj prilagajanja pri opremi

Okorn o vozilih iz zaloge še pravi, da ni sicer nujno, da gre pri slednjih za manj prilagajanja lastnim željam glede barve in videza, pač pa je pri visokih stopnjah popusta zelo običajno, da imajo vgrajeno opremo, kot si jo je pač zamislil prodajalec: "Niti ne nujno slovenski, saj veliki trgovci avtomobile redno premikajo iz ene v drugo državo." Okorn pravi, da bi lahko bili zahtevnejši potrošniki razočarani ob dejstvu, da pri takšnih avtomobilih pač ne morejo dodati svojega pečata v obliki dodatne opreme. "Vsekakor velja povprašati, ali je mogoče popust (morda ne tako visok, pa vendarle) dobiti tudi za avtomobile, izdelane po naročilu. Morda bo v naslednjih mesecih tega manj, že izdelanih avtomobilov je po Evropi ogromno, saj jih poldrugi mesec skorajda nikjer niso mogli prodajati, na drugi strani pa dodatna naročila v tovarno pomenijo njeno oživitev, tako da lahko pričakujemo kakšno ugodnost tudi iz tega naslova," še dodaja Okorn.

 

Komentarjev 9
  • igorgeus 09:36 02.junij 2020.

    Konkretno smo se zanimali za Kio stonic, pa je bil popust samo pod pogojem, da vzameš lizing, ki ga na koncu preplačaš za toliko, da se popust izniči. Tako da je treba dobro preveriti te popuste!

  • TistoPravo 05:59 27.maj 2020.

    Pred sabo imamo potrojeno namnožene cene novih vozil, hkrati pa v žepu trojno podeljeno vrednost tolarja v obliki eura..."bajna" ponudba. Vsak odločitev za nakup pod temi pogoji še poslabša vrednost ki jo kupci imamo...med tem sistemskim ropom!

  • romy 14:51 25.maj 2020.

    Bedak,kdor bo zdaj kupoval avte iz zaloge,prosim vas,to so popusti za skoraj rjaste avte..??