Avto
103 ogledov

Zakaj se šolati za mehanika?

Šolanje za mehanika SPSŠ Bežigrad - Ljubljana
Na Srednji poklicni in strokovni šoli Bežigrad – Ljubljana imajo nov avtodiagnostični laboratorij s sodobno opremo. V letošnjem šolskem letu se bodo lotili izdelave električnega avtomobila na cevni konstrukciji.

Na Srednji poklicni in strokovni šoli Bežigrad – Ljubljana si želijo biti čim bolj v koraku z razvojem v avtomobilski industriji, saj le tako lahko usposabljajo kvalitetne kadre. Ker tehnologija v vozilih že dolgo ni več le v pristojnosti strojništva, temveč vse bolj tudi elektrotehnike, energetike, elektronike, mehatronike in računalništva, želijo prav vsa znanja s teh področij vključiti v učni proces dijakov, da bodo kos vzdrževanju in servisiranju vozil in da bodo pripravljeni na nove razvojne izzive.

Nov avtodiagnostični laboratorij

Šolanje za mehanika | Avtor: SPSŠ Bežigrad - Ljubljana SPSŠ Bežigrad - Ljubljana
Ker se zavedajo, da vlaganje v strokovno usposabljanje učiteljev ni dovolj, temveč je treba investirati tudi v opremo, učila, orodje in pripomočke, so v šolskem letu 2013/ 2014 prenovili prostor, kjer imajo avtodiagnostični laboratorij. Opremljen je s sodobnimi učili, na katerih se usposabljajo dijaki, ki obiskujejo izobraževalni program avtoservisni tehnik. Učila so prirejena tako, da se bodo na njih lahko izpopolnjevali tudi bodoči višješolski študentje, vpisani na smer avtoservisni menedžment, za katero pričakujejo, da ga bo ministrstvo za šolstvo odobrilo v prihodnjem šolskem letu.

Simulatorji, na katerih je mogoče programirati posamezne okvare, so dostopni z motornimi testerji različnih proizvajalcev, na katerih se usposabljajo dijaki avtodiagnostike. Poleg naprav, ki simulirajo delovanje najbolj razširjenih sistemov elektronike za ottove in dizelske motorje, se dijaki usposabljajo še na učilih zavornih sistemov in sistemov proti zdrsu ter elektronske porazdelitve sil pogonskih koles, delovanja lamda sonde ter delovanja senzorjev in aktuatorjev. Sistemi so prilagojeni tako, da je možno dostopati do vsakega elementa posebej in jim izmeriti signale. Meritve so možne s klasičnimi instrumenti in tudi z osciloskopi in namenskimi instrumenti oziroma z motornimi diagnostičnimi napravami.

Šolanje za mehanika | Avtor: SPSŠ Bežigrad - Ljubljana SPSŠ Bežigrad - Ljubljana
V šoli imajo tudi novo opremo za meritve izpušnih plinov pri dizelskih in ottovih motorjih. Na osnovi izmerjenih vrednosti dijaki diagnosticirajo stanje delovanja motorjev in odkrivajo morebitne okvare s tako imenovano diagnostiko EOBD. Poleg opreme je do prostora urejena dovozna rampa, po kateri lahko pripeljejo avtomobil, da dijaki utrjujejo znanje tudi v realnih razmerah.

Razvoj električnega avtomobila

Posebno pozornost namenjajo tudi varstvu okolja. Dijake naučijo pravilnega ravnanja pri odlaganju nevarnih snovi in odpadkov, še poseben poudarek pa namenjajo ravnanju z za ozonsko plast zelo škodljivimi fluoriranimi snovmi, ki se nahajajo v klimatskih napravah.

Šolanje za mehanika | Avtor: SPSŠ Bežigrad - Ljubljana SPSŠ Bežigrad - Ljubljana
Šola je ena izmed treh pooblaščenih ustanov v Sloveniji, ki v sodelovanju z Agencijo RS za okolje in prostor usposablja in izvaja izpite s področja vzdrževanja klimatskih naprav in ravnanja s fluoriranimi plini. Zato morajo spremljati in upoštevati zahteve Evropske unije s tega področja, slediti razvoju tehnologij in plinov, ki se kot hladiva uporabljajo v avtomobilskih sistemih. Sproti prilagajajo vsebine za usposabljanje, kot narekuje evropska direktiva. Seveda tudi tu ne gre brez potrebne opreme, ki so jo morali zagotoviti, če želijo udeležencem usposabljanja zagotoviti potrebna znanja. 

Ker se na področju avtomobilizma vedno bolj uveljavljajo vozila na alternativne pogone, bodo v tem šolskem letu pričeli z izdelavo električnega vozila na cevni konstrukciji. Le na tak način bodo tudi dijaki dobili pravi vpogled v sestavne dele in samo delovanje takšnega vozila ter se seznanili vzdrževanjem in servisiranjem električnih vozil.

Izobraževanje odraslih

Šolanje za mehanika | Avtor: SPSŠ Bežigrad - Ljubljana SPSŠ Bežigrad - Ljubljana
Možnosti za izobraževanje nudijo tudi preko Medpodjetniškega izobraževalnega centra (MIC). Izobražujejo odrasle različnih statusov: od brezposelnih preko prekvalifikacij v druge poklice do izpopolnjevanja oziroma dokvalifikacij zaposlenih. Odrasle izobražujejo za vse poklice, ki jih imajo na šoli za redno izobraževanje.

Zavedajo se, da morajo slediti razvoju v avtomobilski industriji, če želijo ohraniti zaupanje. Zaupanja pa je veliko, kar kaže vse večji vpis v njihove izobraževalne programe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.