Avto
67 ogledov

ZDA bi z osamitvijo Rusije škodile tudi sebi

Medvedjev in captiva EPA
Napeti situaciji med Ukrajino in Rusijo se niso mogli izogniti niti na avtosalonu v Ženevi. Proizvajalci vozil so zaskrbljeni zaradi rastočega ruskega avtomobilskega trga, ki lahko pelje v novo krizo avtomobilske industrije.

Predsednik ZDA Barack Obama je Rusiji zagrozil s sankcijami in osamitvijo, če bo prišlo do vojnega spopada z Ukrajino. Ruski predsednik Vladimir Putin mu je vrnil žogico z odgovorom, da je svet prepleten in bo to ogrozilo gospodarstva vseh držav.

Prvi možje Forda, General Motorsa, Renaulta in drugih z zaskrbljenostjo gledajo na zadnje politične dogodke, ki spominjajo na hladno vojno med ZDA in Rusijo. Kriza med Rusijo in Ukrajino lahko ponovno zamaja avtomobilsko industrijo, ki je tudi v Evropi končno spet v zelenih številkah.

General Motors: Zaskrbljeni smo

Rusija je med pomembnejšimi avtomobilskimi trgi. Leta 2013 so Rusi pokupili 2,78 milijona vozil, kar je nekaj manj od največjega evropskega trga Nemčije z 2,95 milijona prodanih vozil v letu 2013 in večji trg od Velike Britanije, kjer so lani prodali 2,26 milijona vozil.

"Situacija je skrb vzbujajoča. Podrobno spremljamo dogajanje," je v Ženevi dejal Stephen Odell, šef evropskega Forda, in dodal: "Trenutno je še prezgodaj, da bi delali zaključke. Ne bomo še ukrepali."

Ford svoja volumenska modela focus in mondeo proizvaja v ruskem St. Petersburgu. Tam naj bi proizvajali tudi športna terenca ecosport in edge. Posel z Rusi imajo tudi pri drugem ameriškem velikanu General Motorsu, kjer načrtujejo v Rusiji letno izdelati 350.000 vozil. "Rusija je velik avtomobilski trg, seveda smo zaskrbljeni," pravi predsednik GM Dan Amman.

Prodaja po veliki rasti pada

Na udaru je tudi francosko-japonska naveza Renault-Nissan, ki je največji lastnik ruskega proizvajalca vozil AvtoVAZ, najbolj znanega po vozilih znamke Lada. Francozi so lani prodajo vozil v Rusiji povečali za 11 odstotkov – na 210.099 vozil. Na roko jim ne gre niti padanje ruskega rublja, ki je v torek dosegel rekordno nizko vrednost.

"Naši interesi v Rusiji so ekonomske in finančne narave," je dejal Jerome Stoll, izvršni direktor Renault, in dodal: "Padanje rublja nas ne skrbi toliko kot politična kriza, ki zmanjšuje prodajo." Prodaja vozil v Rusiji je lani v primerjavi z letom 2012 nazadovala za šest odstotkov. To je bil prvi znatnejši padec. Pred tem je v obdobju treh let prodaja zrasla za 27 odstotkov. Analitiki ocenjujejo, da naj bi letos v 140-milijonski Rusiji prodali 2,73 milijona novih vozil.

Komentarjev 1
  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 20:21 01.april 2014.

    Od kdaj je pa vojna za ameriška podjetja problem? IBM je med 2. svetovno vojno z nacisti sodeloval pri pobijanju Slovanov in židov brez težav ali slabe vesti, v vseh naslednjih so so prste lizali tisoči ...