Šport
99 ogledov

Udovičić: "Provokacija ekstremistov"; Balaj: "Vse bi ponovil"

Mitrović zračno plovilo dron velikoalbanska zastava stadion JNA Beograd Srbija A EPA
Sedaj že famozna tekma v Beogradu je bila prekinjena zaradi sporne zastave, na kateri je upodobljena t.i. "Velika Albanija", ki vključuje Kosovo, dele Grčije, Srbije ter skoraj pol Makedonije in Črne gore. Ideal albanskih nacionalistov sta spremljali podobi Ismaila Džemalija in Ise Boletinija.

Združena ali Velika Albanija je cilj albanskih nacionalistov že od konca 19. stoletja. Veliko teritorijev, ki jih Albanci želijo znotraj svojih meja, je bilo pod njihovo kontrolo v času italijanske okupacije med drugo svetovno vojno. Gre za ozemlja današnje Albanije in Kosova, skoraj polovico današnje Črne gore in Makedonije (vključno s Skopjem), skoraj celotno severozahodno Grčijo s Krfom in Giannino ter dele Srbije vključno s Preševom, Bujanovcem in Sandžakom. 

Pred dvema letoma je tedanji premier Albanije Sali Berisha dejal, da se albanska zemlja "razteza od Preveze do Preševa in od Skopja do Podgorice," kar je bil povod za velik mednarodni incident. Berisha je tudi po prekinitvi torkove tekme v Beogradu udrihal čez Srbe na svojem Facebook profilu in jih označil za "barbare".

Spust z vrha cerkve 

Oba posameznika na zastavi sta albanska narodna heroja s konca 19. in začetka 20. stoletja - politik in narodni buditelj Ismail Džemali ter vojaški poveljnik Isa Boletini. Džemali je bil vodja Albanskega nacionalnega gibanja. Deloval je v službi Otomanskega cesarstva, leta 1911 pa se je pridružil albanski vstaji, ki je leta 1912 rezultirala v neodvisni državi. Džemali je bil eden od  piscev deklaracije o neodvisnosti ter prvi premier in zunanji minister Albanije. Boletini je bil eden od albanskih vojaških voditeljev in eden prvih borcev za neodvisnost. V balkanskih vojnah je pogosto vodil albanske sile proti Srbom. 

Sporna zastava, ki poleg obeh zgodovinskih osebnosti prikazuje tudi iluzijo albanskih nacionalistov, naj bi se na stadion JNA spustila z vrha bližnje cerkve, sedaj že slavni kvadrokopter pa naj bi na častni tribuni upravljal kar brat sedanjega albanskega premierja, kot so poročali nekateri srbski mediji.

Balaj: "Še enkrat bi vse ponovil"

Zastavo je iz zraka sklatil Stefan Mitrović, proti njemu sta prva pritekla Andi Lila in Taulant Xhaka. Zastava se je nato znašla v rokah Nemanje Gudelja, slednjemu pa jo je iz rok izpulil Bekim Balaj in jo odnesel v spremstvu Ansija Agnollija. Slednjega je nato napadel eden od na zelenico priteklih navijačev, tako kot albanskega kapetana Lorika Cano. V zmedi jo je z zastavo popihal eden od članov albanskega strokovnega vodstva, če gre soditi po barvi trenirke.

zračno plovilo dron velikoalbanska zastava stadion JNA Beograd Srbija Albanija k | Avtor: EPA EPA

Albanski reprezentant Balaj je bil tisti, ki je zastavo prvi iztrgal iz srbskih rok. Po tekmi je dejal, da se ni ustrašil niti v enem trenutku. "Še enkrat bi vse ponovil za svojo zastavo," je povedal napadalec praške Slavije

Poleg Balaja je takoj po tekmi za srbske medije iz albanskih vrst spregovoril le še Etrit Berisha. "Bil sem presenečen nad vsem skupaj. Situacija je bila kar nevarna za našo reprezentanco v takšnem ambientu. Razmere so bile težke, toda sedaj je vsega konec in moramo gledati v prihodnost," je dejal vratar Lazia.

Udovičić: "Nedopustna provokacija ekstremistov"

Mitrović zračno plovilo dron velikoalbanska zastava stadion JNA Beograd Srbija A | Avtor: EPA EPA

"Podrobnosti dogajanja sedaj ne bi rad analiziral. Za nas je pomembno, da smo kot ekipa želeli nadaljevati s tekmo in smo ob prekinitvi ostali ob igralcih Albanije," je na novinarski konferenci po tekmi dejal kapetan Srbije Branislav Ivanović. "Mi smo želeli igrati nogomet. Albanci so dejali, da niso fizično in psihično pripravljeni na nadaljevanje. Žal mi je, ker nogomet ni bil v prvem planu. Težko je sedaj strniti vtise. Mi želimo igrati nogomet, ostalih stvari ne želimo komentirati," je dodal branilec Chelseaja.

Po dvoboju se je oglasil tudi srbski minister za šport Vanja Udovičić. "Gre za nedopustno provokacijo ekstremistov, ki je vredna vsake obsodbe. Gre za očitno zlorabo športa s strani albanskih ekstremistov. Skušali smo biti dobri domačini. Celo po tej provokaciji je večina naših navijačev ostala prisebna. Od albanske strani pričakujemo, da nedvoumno obsodi takšno perfidno dejanje ekstremistov," je dejal nekdanji vrhunski vaterpolist.

Komentarjev 12
  • Žurnalček 23:44 16.oktober 2014.

    Sreća pa so moji argumenti posneti in se lahko ićići na glavo postavte , pikco na i bo dala pa še UEFA. Upam da vas bodo odpikal , tko kot smo vas mi 1991l.

  • astibo8020 22:55 15.oktober 2014.

    Če so ti tako všeč tisti na ič ali ti je kdo mamo, je tvoj problem in ne moj, zaradi mene si ga lahko tudi na roke vržeš in sanjaš tistega Bogdanova, če boš potem lažje spal.

  • Žurnalček 16:50 15.oktober 2014.

    Ti pa IĆ , pa je vse jasno , kajneda da res !