Šport
25 ogledov

Bes "tam spodaj" po škandalozni odločitvi IHF

Avstralija rokomet rdeči karton EPA
Mednarodna rokometna zveza (IHF) je pred svetovnim prvenstvom v Katarju vnovič poskrbela za sporno odločitev. Tokratna žrtev so Avstralci.

Ljubitelji rokometa najbrž veste, da je Poljska izločila Nemčijo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo (SP). Kljub temu bodo Nemci nastopili v Katarju, celo v isti predtekmovalni skupini kot njihovi "krvniki" Poljaki. IHF, ki je v preteklih letih že večkrat dvignila veliko prahu s svojimi odločitvami, je mesto na SP v zelo brezobzirnem postopku odvzela Avstraliji, v "igro" pa so bili vpleteni tudi Islandci

Avstralci so prek predsednika svoje nacionalne zveze, Alexa Gavrilovica, za hrvaški Index pojasnili svojo plat medalje. Gavrilovicu se odločitev, da se nastop na SP odvzame reprezentanci, ki si je to že prislužila z uspešnimi kvalifikacijami, zdi nelogična. Uradna obrazložitev IHF se glasi, da "ne priznava kontinentalne konfederacije v Oceaniji."

Kvalifikacije za ... nič

"Torej, Rokometna zveza Oceanije je bila priznana s strani IHF že v devetdesetih in njen predsednik je imel mesto v skupščini IHF. Leta 2008 se je Rokometna zveza Oceanije reorganizirala v Kontinentalno rokometno zvezo Oceanije (OCHF) in ker je slednja imela le šest članov, je imel njen predsednik od takrat nestalno mesto v skupščini IHF," je okoliščine začel opisovati Gavrilovic. "Ker gre za nestalno mesto in ker se zavedamo, da naša regija ni vrhunska in jo je treba razvijati, gre razumeti takšno usmeritev IHF. Vendar se je to zgodilo prepozno. Mi smo že odigrali kvalifikacije na edini način, ki smo ga lahko," je nadaljeval Gavrilovic. Slednji ne skriva, da se bi mu zdelo normalno, če bi IHF spremenil sistem kvalifikacij, vendar pa bi to moral storiti prej. 

IHF zastava SP v rokometu | Avtor: EPA EPA
Oceanija je namreč najslabša "rokometna regija" v sklopu IHF, njena redna udeleženka SP Avstralija pa na mundialu praviloma doživlja visoke poraze. A Avstralce moti dejstvo, da je IHF dopustil, da odigrajo dve kvalifikacijski tekmi z Novo Zelandijo za neposredno uvrstitev v Katar. "To je nepošteno in nedopustno! Način, na katerega so nas oddaljili od SP je res nepošten in to se ne bi smelo tolerirati," pravi Gavrilovic.

Islandci se čutijo ogoljufane

Zgodba pa ima še dodaten zaplet. Islandska rokometna zveza je namreč na naslov IHF poslala protestno noto. In to ne zato, ker bi Islandce skrbela usoda Avstralije in rokometne Oceanije, temveč ker naj bi IHF njim že junija obljubila "wild card", ki je potem pripadel Nemčiji. Islandce je od zbora najboljših reprezentanc presenetljivo oddaljila reprezentanca Bosne in Hercegovine. "Islandska rokometna zveza (HSI) je IHF in EHF zaprosila za informacije glede odločitve, da se Nemčiji dodeli mesto na SP v Katarju leta 2015. Evropska rokometna zveza (EHF) nam je poslala odgovor, da ni bila vpletena v odločitev," je v izjavi za javnost zapisala islandska zveza.

"Islandija se je borila z Nemčijo za naše mesto na SP in to nas je še dodatno razočaralo. Islandci mislijo, da je njihovo mesto vzela Nemčija, čeprav je to mesto v moralnem in športnem smislu pripadalo Avstraliji," je dejal Gavrilovic.

Skrbi lahko veliko "malih"

"Če lahko IHF v vsakem trenutku določi udeležence SP glede na televizijsko tržišče ali nek drug faktor, potem lahko to skrbi veliko 'malih' reprezentanc. To je nesprejemljivo. Vsi vemo, da je avstralsko tržišče, v primerjavi z nemškim, majhno, a IHF naj ljudem kar sam to pove," pravi Gavrilovic. Nemčija je z Bundesligo seveda najmočnejše rokometno televizijsko tržišče, v Avstraliji pa je rokomet zelo obstranski šport.

Državna podpora vprašljiva

"Lahko izgubimo naše najbolj perspektivne igralce in grozi nam, da bomo izgubili finančno podporo države in sponzorjev. Poleg tega pa nam je bila odvzeta edina možnost, čeprav je bila ta že prej majhna, da bi se uvrstili na olimpijske igru v Riu leta 2016," je negativne posledice odločitve IHF za Avstralce opisal predsednik njihove zveze, ki ga zelo skrbi obstoj rokometa na celini "tam spodaj".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.