Ambient
206 ogledov

Bled bo dobil novo promenado

jezerska promenada na Bledu Žurnal24 main
Zbornica za arhitekturo in prostor je razglasila zmagovalce natečaja za jezersko promenado na Bledu. Slavili so trije arhitekturni biroji.

Podeljene so bile tri enakovredne nagrade, zmagovalci pa bodo svoje predloge združili v najoptimalnejšo in najprivlačnejšo rešitev, ki bo v v prvi meri posrkbela za oblikovanje celovite prostorske poteze promenade - nove osrednje mestne površine Bleda. Promenada, ki bo odslej zaprta za promet, bo na mestih razširjena v utrjene površine (razgledna ploščad, sedišča ipd.) in se na različne načine navezovala na park.

Trije predlogi se razlikujejo predvsem v svojem odnosu do prepleta tlakovanih in zelenih površin ter v odnosu do obstoječih objektov, predvsem hotela Park in Kazine.

Nagrajeni predlog: Olga Bombač mag.inž.arh., mag. Monica Juvera Jimenez, u.d.i.a. in mag. Boris Bežan, u.d.i.a.

 

MX_SI predlagajo ureditev promenade s poudarjenimi vertikalnimi (svetila) in horizontalnimi (tlak) linijami, ki nadaljujejo Fuerstovo ureditev obcestnih svetil in promenado navidezno razširijo proti jezeru in parkovni ureditvi. Ob hotelu Park je zasnovano razgledišče, promenada pa se na Ljubljansko cesto in jezero naveže s terasastim stopniščem, ki lahko deluje tudi kot amfitetaralno sedišče. Ta prostor je lahko namenjen tudi prireditvam oziroma dostopanju v kongresni center ter do pomola s privezi za pletne. 

Biro MX_SI je plod sodelovanja med Slovencem Borisom Bežanom in Mehičanko Monico Juvero. Arhitekturna praksa, sicer locirana v španski Barceloni, pa zmage na arhitekturnem natečaju v Sloveniji ne slavi prvič - načrtovali so tudi (še) nerealizirano prenovo tovarne Rog v kulturno-umetniški center.

 

Nagrajeni predlog: prof. Jurij Kobe, u.d.i.a., Nataša Blažko, mag.inž.arh., Maja Kovačič, mag.inž.arh., Tanja Paulin, mag.inž.arh., Peter Plantan, u.d.i.a., Urša Podlipnik, u.d.i.a., Ina Radšel, mag.inž.arh., Iztok Kavčič, u.d.i.ka.

 

Predlog ATELIERarhitektov gradi na celostni rešitvi promenade, ki obkroži jezero. Promenada je zasnovana enovito s tlakom iz pranega betona in členjena s zelenimi prečnimi linijami. Za razliko od prvega predloga je ta predlog bolj zadržan pri združevanju zelenih in tlakovanih površin promenade proti parku oziroma v brežine.

Velik poudarek je na zasnovani večfunkcijski razgledni ploščadi, umeščeni na kaskadno stopnišče, ki se zajeda v zelene pasove.

ATELIERarhitekti so ne dolgo tega osvojili prvo nagrado na dvostopenjskem natečaju za ureditev Glavnega trga v Novem mestu.

 

Nagrajeni predlog: Maruša Zorec, u.d.i.a.. Maša Živec, u.d.i.a., Darja Matjašec, u.d.i.k.a., Nejc Florjanc, u.d.i.k.a., Aleš Žmavc, Mark Koritnik, Aleksi Vičič, Katja Saje, Tadej Bolta

 

Sodelavci biroja Arrea so po mnenju žirije predlagali "jasno, elegantno in celovito rešitev", z dvema izpostavljenima kvalitetama: promenada je oblikovana kot kot stišišče dveh krakov poti (do spomenika Prešernu ter do avtobusne postaje), ki sta tudi v enotnem delu promenade višinsko ločena. Tak poseg gradi na konceptu promenade kot sprehajalnega razgledišča.

Drugo izhodišče pa je umeščanje hotela Park nazaj v park: pritlični zaključek hotela namreč zamenja široko stopnišče, ki se ovije tudi okoli Kazine in omogoči lagoden in naravnemu terenu prilagojen dostop od Ljubljanske ceste proti jezeru. Razgledna ploščad je umeščena na streho obstoječega objekta Kazine.

Več o natečaju in ostala podeljena priznanja lahko najdete na spletnih straneh Zbornice za arhitekturo in prostor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.