Slovenija
11 ogledov

Bo DeSUS v torek odšel iz koalicije?

Karl Erjavec Anže Petkovšek
Potem ko je vlada Janeza Janše po odhodu dveh ministrov zdaj že opozicijske stranke DL v petek spet dopolnila ekipo, bo končno besedo glede odhoda iz koalicije v torek rekel še svet DeSUS.

Politično prizorišče postaja vse bolj napeto ne le zaradi odhajanj koalicijskih partnerjev, ampak tudi zaradi notranjih strankarskih dogajanj. Posamezne poteze strank nekateri vidijo prav v luči notranjih razmerij, spremembe v vrhu strank pa so lahko odločilnega pomena tudi za morebitno oblikovanje nove vlade. Janševa vlada se bo v prihodnjih dneh verjetno soočila še z odhodom DeSUS iz koalicije. Tak je namreč sklep izvršnega odbora stranke, ki se vse bolj približuje tudi volilnem kongresu. Odhod te stranke sicer še ne bi takoj naredil nove praznine v vladi.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je namreč že napovedal, da bodo državni sekretarji ter ministra stranke, minister za zunanje zadeve Erjavec in minister za zdravje Tomaž Gantar, odstopne izjave premieru Janši izročili 22. februarja.

SLS in NSi še ostajata, PS kuje projektno vlado

Tudi SLS namerava ostati v vladi še do seje DZ, ki bo v začetku marca, NSi pa napoveduje, da bo ostala v tej vladi, dokler bo DZ normalno sprejemal njene zakone. Medtem PS kuje novo, projektno vlado, čeprav še vedno največja zavora zanjo ostaja "zamrznjen" predsednik PS Zoran Janković, ki ga prav podobno kot Janšo bremenijo očitki protikorupcijske komisije.

Ta teden je pričakovati nadaljevanje pogovorov, ki jih vodi začasna vodja PS Alenka Bratušek. Bratuškova se je minuli teden sestala s prvakom DeSUS Erjavcem in tudi z ekipo stranke SD, v kateri ima mandat za te pogovore poslanka Majda Potrata. Čeprav so po srečanju sporočili, da se bodo čim prej spet sestali, je Lukšič v soboto pojasnil, da je bil ta pogovor le vljudnostni obisk. Spomnil je tudi na vprašanje morebitne menjave vodstva v kar treh strankah: PS ima predsednika z zamrznjenim statusom, v SLS bodo zagotovo dobili novo vodstvo, na preizkušnji pa je tudi prvak DeSUS Erjavec.

Bratuškova ima dober občutek

Bratuškova je kljub temu po obisku v SD dejala, da ima po vseh pogovorih za morebitno oblikovanje projektne vlade dober občutek. Kot je pojasnila po srečanju z Erjavcem, s katerim se je pogovarjala že o konkretnih projektih morebitne vlade, načrtujejo v prihodnje skupno srečanje vseh prvakov strank, ki podpirajo to idejo.

Vsaj minimalni pogoj za oblikovanje nove vlade pa je popoln umik Jankoviča z vrha PS, čeprav Bratuškova zagotavlja, da ima ona polna pooblastila za vodenje stranke. Pričakovati je, da se bo ta teden sestala še s predsednikom SLS Radovanom Žerjavom, ki se je minuli teden vrnil iz obiska v Indiji. Neuradno so sicer mnenja med poslanci SLS glede vstopa v vlado s PS deljena. V prihodnjih dneh se bo verjetno že nekoliko razjasnil tudi položaj v SLS, ki izbira svojega novega predsednika. Žerjav namreč vztraja, da s kongresom v začetku marca zapušča vrh stranke.

Komentarjev 6
  • mph 15:28 03.februar 2013.

    spet je izginil del komentarja, bi lahko že enkrat vsaj opozorili posterja:.... na suho, ... da ga povsem razumem, ko je po vsem skupaj ugotovil, kako je umazana politika in da ti sogovornik govori v obraz eno, za ...prikaži več hrbtom pa drugo.Virant pa priznam, mi je pa še vedno neznanka.

  • mph 15:27 03.februar 2013.

    Khm... se pretvarjaš ali res ne veš, kaj se je zgodilo? Pahor bi po programu bil lahko zelo kompatibilen z Jankovičem, pa je cel čas cincal mincal, pa lahko smo tudi v opoziciji, pa bi, pa ne bi, ... da ...prikaži več so bili zgroženi v njegovi lastni stranki. Ni jim bilo jasno, kaj se dogaja in so ga zgroženo opozarjali, kaj se gre. Vemo, Janša je nek nenavaden vsadek v njegovi glavi, od zmeraj politični antagonist, pa vendar je nekako patološko odvisen od njega, rabi njegovo potrjevanje. Če se spomniš, ko je nastopil vlado, je koketiral bolj z njim in poskušal "sodelovati" kot pa s strankami lastne koalicije. Podobno vlogo je odigral Erjavec, ko je najprej izgledalo, da si hoče samo utrditi pozicijo, prej ali slej pa je postalo jasno, da je šlo za tihi dogovor z Janšo, morda še pred volitvami. Enako jasno SLS in Virant, kjer pa je bilo več ali manj sicer že jasno, da so njegovi sluge, čeprav so hoteli ustvariti vtis pokončnosti in načelnosti. Jankoviča so, po domače povedano, na suho, ... da ga pov

  • ennanova 14:33 03.februar 2013.

    Pedro Opeka kot božji upornik združuje SlovenceO gospodu Opeki, združevanju Slovencev in komunizmu.http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/768-pedro-opeka-kot-bozji-upornik-zdruzuje-slovence