Ambient
41 ogledov

Bodo kuhinje prihodnosti prozorne?

Infinity kitchen, MVRDV
1/6
Žurnal24 main
Nizozemska arhitekturna pisarna MVRDV je oblikovala popolnoma prozorno kuhinjo, ki naj bi navdihnila "bolj zdrav in seksi" pristop do priprave in uživanja hrane.

Prozorno kuhinjo, ki so jo poimenovali Infinity Kitchen (Neskončna kuhinja) so v MVRDV premierno predstavili na Beneškem arhitekturnem bienalu. Njena prozorna zasnova naj bi izboljšala proces kuhanja, saj bi se pri kuhi bolj posvetili izbiri hrane, njeni pripravi in zavržbi.

Prozoren ni le kuhinjski niz, temveč tudi kuhinjske omarice, delovne površine, korito in pipa. "Če je vse prosojno, prozorno in čisto, ali to pomeni, da je edino, kar vidimo, hrana?" se je spraševal soustanovitelj biroja, Winy Maas. "Neskončna kuhinja nas spodbuja, da ljubimo hrano, da jo pripravljamo na bolj zdrav in na bolj seksi način."

MVRDV upa, da bo prosojna kuhinja razkrila vse kuhinjske funkcije in procese, kar naj bi spodbudilo ljudi, da se odločajo o bolj zdravi in privlačnejši hrani, hkrati pa bi nas prosojnost opozarjala tudi na količino porabljene embalaže in zavržene hrane.

"Koliko hrane imamo skrite za vrati? Koliko smeti zares proizvedemo? Je kuhinja res tako čista kot mi mislimo?" so kritični razmisleki biroja, s katerimi bi želeli ljudi spodbuditi k zdravemu in trajnostnemu prehranjevanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.