Slovenija
88 ogledov

Morilska sla pri evtanazijskem motivu problematična

Ivan Radan Ekskluzivno: Jaka Gasar / Dnevnik
Očitajo mu umore iz morilske sle, s čimer v Sloveniji ni pravosodnih izkušenj. Danes bo jasno, ali bo naslednjih 30 dni preživel v priporu.

Zdravnik Ivan Radan ostaja v priporu.Senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je danes zavrnil pritožbo na sklep o 30 dnevnem priporu. 

Radanov zagovornik Milan Krstič je dopoldne napovedal:"Če sodišče našo pritožbo zavrne, imamo na voljo še nekaj pravnih sredstev, a jih najbrž ne bomo izkoristili. V tem primeru bi si želel, da čimprej steče postopek." Radan je sicer še vedno v UKC Ljubljana, kamor so ga v sredo ponoči prepeljali zaradi samopoškodbe.

Kriminalistična preiskava se medtem nadaljuje, policija pa je zaradi razžalitve ovadila tudi Radanovega zagovornika Krstiča, ki je preiskavo označil za "svetovno neumnost bolnih kriminalistov".

Očitajo mu umore iz morilske sle

Policija sumi, da je nekdanji zdravnik nevrološke klinike storil 24 kaznivih dejanj – med drugim naj bi imel na vesti sedem umorov, neupravičeno naj bi fotografiral paciente in užival prepovedane droge. Očitajo mu storitev sedmih kaznivih dejanj umora po 4. točki 116. člena kazenskega zakonika, kjer je med drugim zapisana morilska sla, šestih kaznivih dejanj omogočanja uživanja prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi v športu, devetih kaznivih dejanj neupravičenega slikovnega snemanja, zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic in kaznivo dejanje ponarejanja listin.

Ni pravosodnih izkušenj

Strokovnjak za kazensko pravo s Pravne fakultete Damjan Korošec pojasnjuje, da je kvalifikacija kaznivega umora, ki se odraža v namenu morilske sle, v Sloveniji nova in velja od leta 2008. "Z njo po razpoložljivih podatkih še ni pravosodnih izkušenj," poudarja Korošec. "Gre za standard, materialnega kazenskega prava, ki ga bo slovensko pravosodje šele moralo izpolniti. Verjetno zajema sadistične umore iz užitka ubijalca in podobne okoliščine. Uporaba te kvalifikacije pri evtanazijskem motivu je načeloma zelo problematična."

Fotografije niso nujno trofeja

Po oceni kliničnega psihologa in psihoterapevta Petra Praperja dejstvo, da je zdravnik fotografiral svoje bolnike pred smrtjo, ne gre nujno razumeti kot trofejo. "Lahko je tudi spomin za nekom, s komer se je človek tako zlil, da je izgubil to mejo, ki mu jo etika narekuje," je povedal za STA in pojasnil, da to pritrjuje diagnozi narcisoidne osebnostne motnje. "O njej bi lahko govorili, če si zdravnik vzame pravico odločati o življenju in smrti ter zapusti območje realnosti, ki mu narekuje, da je dolžan varovati življenje."

Narcistične motnje je po Praperjevih besedah več v poklicih, kjer človek dobi moč, ki daje človeku občutek, da je bog. To bi lahko vodilo zdravnika v ubijanje svojih bolnikov. "Lahko pa bi bil razlog v tem, da zdravnik dejansko želi pomagati umirajočemu, ga odrešiti muk in gre vseeno čez mejo."

Zaradi licence naj bi obstajala ponovitvena nevarnost

Radana je sodišče zaslišalo v torek in upoštevalo predlog tožilstva za pripor, ker naj bi obstajala ponovitvena nevarnost. Preiskovalna sodnica je odločitev utemeljila z dejstvom, Radanu zdravniška licenca ni bila odvzeta in bi lahko s kaznivimi dejanji nadaljeval, čeprav na nevrološki kliniki ni več zaposlen.

Odvetnik: Nadzora kakovosti v UKC Ljubljana ni!

"Povsem logično je, da ministrica zahteva odstop vodstev UKC Ljubljana in nevrološke klinike. UKC sploh nima sistema nadzora kakovosti. V svetu ima vsaka bolnišnica zaposleno osebo, ki je pristojna za kakovost, ljubljanski klinični center je nima. Vodstvo se zdaj spreneveda. Radan je bil pri šefu nevrološke klinike večkrat, ne le enkrat kot trdi, učinka od teh obiskov pa ni bilo," je še oster Krstič.

PREBERITE TUDI:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • mph 18:37 22.maj 2015.

    Enkrat vsake toliko, da se lahko strinjam s tabo. :-) Tudi meni se zdi tako in vse skupaj vedno bolj izgleda kot, da so rabili grešnega kozla, ki je bil še sam malo nespreten pri vsemu. To, da pa si ...prikaži več pogosto ponoči sestre ali pa zdravniki pripravniki, ne upajo klicati dežurnega specialista, pa sem slišal že pred desetletji od ene sorodnice, ki je delala v bolnišnici. Daleč od tega, da so vsi taki, ampak žal so tudi taki. In takim bi bilo temeljito za stopit na vrat.

  • Tupamaros 17:54 22.maj 2015.

    Kaj pa če je Radan zares samo pomagal počasi umirajočim v bolečinah in so se mu ti ljudje enostavno smilili? Mislim, da je velika verjetnost, da bodo zdaj ves gnev usmerili na Radana, ga s pravosodjem vred "naredili" za množičnega ...prikaži več morilca in tako prekrili vrsto ostalih nepravilnosti. Mogoče je pa res že čas, da se začnemo pogovarjati o evtanaziji in "pospremljanju" na drug svet na bolj human način, kot je brezperspektivno mučenje tja do bridkega konca. No slovenska politika in pravosodje za humanost nima posluha. Nima jajc. Najlažje je najti grešnega kozla in pospraviti zadevo pod preprogo.

  • Papaja Popi 16:32 22.maj 2015.

    Fotografije niso nujno trofeja"Če se bodo obtožbe v primeru Radan izkazale za utemeljene, bo nad zdravstvom obvisela zelo temna lisa, za katero bodo morali tudi sami zdravniki in drugi zaposleni v zdravstvu storiti nekaj, da se počasi izbriše. Če ...prikaži več bodo zdravniki prepočasni ali lažno stanovsko solidarni, kar se včasih dogaja v slovenskih poklicnih skupinah, bo to škodovalo tako njim samim kot seveda tudi posledično vsem nam".Za to je samo ena beseda - sadomazohizem