Ambient
97 ogledov

Čas je za spomladansko čiščenje!

spomladansko čiščenje Žurnal24 main
Vaše stanovanje je veliko bolj umazano, kot si mislite.

Po dolgi zimi končno na stežaj odprite okna, prebrišite stekla, znebite se ponošenih oblačil in starega časopisja, pomijte senčnike svetil in pobrišite nad in pod hladilnikom, vmes pa še zavrzite napol porabljeno marmelado (sploh, če se ne spomnite več, kdaj ste jo pravzaprav odprli).

Obrnite nov, svež list! 

Da slučajno ne bi spregledali ničesar nagravžnega, smo vam pripravili seznam dvajsetih površin, ki jih letos enostavno morate počistiti.

Fronte omar

Sčasoma se lahko umazanija nabere na vaših kuhinjskih omaricah - sploh, če med kuhanjem ne uporabljate nape. Da bi odstranili umazanijo, uporabite čistilo za mastne površine, če pa imate lesene fronte omaric, pa ne pozabite še na razpršilo za zaščito lesenih površin. 

Okna

Oken po navadi ne čistimo vsak teden, saj za tak podvig enostavno nimamo časa. Zato si izborite en oblačen dan samo za to, da jih dodobra umijete tako od zunaj kot od znotraj. Ne pozabite na senčila, okvirje in okenske police!

Nerjaveče jeklo

Ali je sploh smiselno imeti kuhinjo v nerjavečem jeklu, če pa se le-to ne sveti? Če želite, da bo povšrina kot nova, uporabite pršilec z voskom - toda previdno, da ne nanesete preveč. S pršilcem očistite površino enkrat do dvakrat tedensko, vmes pa lahko uporabljate navadno kuhinjsko gobico.

Čudovit pult iz nerjavegeča jekla smo si ogledali pri arhitektki Špeli Modic doma.

Kamniti pulti

Če imate v kuhinjski kamniti pult, priporočamo, da ga vsaj enkrat letno (zakaj ne ravno med spomladansko čistilno akcijo?) zaščitite z vodoodpornim premazom. Niste prepričani, če je to res potrebno? Pult poškropite z vodo - če na površini ostanejo pravilne sferične kapljice, lahko zaščito odložite še za eno leto. Če pa se kapljice ne obdržijo na površini, pa pult raje čimprej zaščitite - vanj namreč lahko prodrejo močni pigmenti iz živil, ki bodo obarvali kamen.

Pomivalni stroj

Da bo čiščenje zares mastnih posod potekalo gladko, morate nekajkrat letno oprati tudi pomivalni stroj. Najprej odstranite koščke hrane iz filtra, nato pa zaženite prazen stroj s posebnim čistilom za stroje. Alternativno lahko stroj umijete tudi z alkoholnim kisom, ki ga zlijete v notranjost takrat, ko v navadnem ciklu po navadi iz predalčka izkoči tabletka z detergentom.

Hladilnik

Poleg tega, da iz hladilnika pomečete vso odpadno hrano (kar je vsekakor priporočljivo vsaj enkrat tedensko), iz njega izvlecite vse police in predalčke in jih dodobra operite. Če je potrebno, jih zložite kar v pomivalni stroj. Prebrišite stene hladilnika in poskrbite, da bo očiščen tudi filter.

Srebrnina

Srebrni jedilni pribor s časom pridobi temno patino, ki jo je dobro vsaj enkrat letno s pravim sredstvom tudi odstraniti. Včasih pomaga tudi aluminijeva folija. Da bi se na dolgi rok izognili temnim madežem, srebrnine ne peremo v pomivalnem stroju jo shranjujemo v platnenih vrečkah, ko le-ta ni v uporabi.

Parket

Pogosto brisanje parketa lahko le-tega uniči: namesto tega parket prebrišite največ enkrat mesečno, vmes pa ga po potrebi čistite točkovno. Da bi se izognili škodi, ki jo povzroči voda, pod svoje lončnice vedno postavite podstavek, noge pohištva pa zaščitite tako, da ne bodo puščale prask na površini. Parket enkrat do dvakrat letno povoskajte.

Pečica

Če se nekaj začne žgati v trenutku, ko prižgete pečico, je najbrž čas, da jo globinsko očitite. Najprej odstranite zažgane kose, nato pa pečico namažite s pasto za čiščenje (lahko jo izdelate iz sode bikarbone in vode ali alkoholnega kisa). Pustite pasto, da nekaj časa deluje, nato pa umazanijo dodobra pobrišite z gobo.

Preproge

Preproge - če jih nimate ravno v dnevnem prostoru - lahko globinsko čistite tudi samo enkrat do dvakrat letno. Tiste na bolj izpostavljenih mestih (dnevna soba, predsoba ali kuhinja) pa globinsko očistite trikrat do štirikrat letno. Opravila se lotite z globinskim sesalcem ali posebnimi sredstvi za čiščenje preprog.

 

Nismo še niti na polovici! Če se vam že zdaj zdi, da se vsega tega v kratkem času ne boste mogli lotiti, preskočite raje na mesečno čistilno akcijo --> 30-dnevni načrt za spomladansko čiščenje.

 

 

Ploščice

Ploščice čistite s čistilom z nevtralnim pH-jem. Alternativa vsem toskičnim čistilom je mešanica sode bikarbone in vode. Mešanico nanesite na ploščice in dodobra zdrgnite. Silikonsko vez med vašimi ploščicami in keramiko, v kateri se zelo rada zaredi trdovratna plesen, zamenjajte vsaka tri do štiri leta.

Omara

Za organizacijo omar si boste najbrž morali vzeti malo več časa. Posvetite jim posebno pozornost, saj je to prvi korak k organizaciji vašega doma. Znebite se neljubih oblačil (oz. kot pravi Marie Kondo tistih, ki v nas ne vzbujajo veselja), modnih dodatkov, ostalo pa organizirajte po skupinah. Vaša omara bo izgledala privlačno, vaša vsakodnevna rutina pa bo lažja.

Pralni stroj

Ne perite svojih oblačil v smrdljivem pralnem stroju. Razkužite ga lahko z alkoholnim kislom in sodo bikarbono. Pralni stroj nastavite na najvišjo temperaturo, v boben pa dodajte mešanico sode in kisa. Po končanem ciklu boben do suhega obrišite.

Posteljnina

Posteljnino zamenjajte najmanj trikrat mesečno. Odeje in blazine pa dva do trikrat letno vrzite v pralni stroj in jih operite po navodilih proizvajalca. Izkoristite sončen in vetroven dan, ko lahko blazine sušite zunaj.

Vzmetnica

Medtem ko perete blazine, očistite še vzmetnico. Globinsko jo presesajte z vseh strani, nato pa očistite posamezne madeže s čistilom, namenjenim čiščenju vzmetnic. Razkužite z razkužilom v spreju in že ste pripravljeni na še eno leto.

Stene

Vzdrževanje sten je pomembno, če želimo, da bo barva dolgotrajno obstojna in sveža. Očistite posamezne madeže na vaših stenah z gobico in vodo. Če to ne zadostuje, dodajte malo detergenta za pomivanje posode. Steno nato pobrišite do suhega.

Knjižne police

Knjige razvrstite po velikosti, tematiki, barvi ... Namesto, da vse knjige shranjujete poknočno, lahko nekatere postavite tudi ležeče - tako boste razbili monotonijo.

Metla

Pomembno je, da kdaj očistimo tudi svoje pripomočke za čiščenje. Delce prahu, lase in podobno umazanijo, ki se drži vaše metre, lahko preprosto odstranimo, če metlo operemo v lavorju vode. Če vam to ne diši, pa lahko prah iz metle enostavno posesate.

Vrtno pohištvo

Še preden se zares začne pomlad, prebrišite vrtne stole in mize z mešanico tople vode in kančkom detergenta. Nato jih oplaknite - najbolje kar s cevjo za zalivanje rož. Ne pozabite tudi na oblazinjene podloge - večino lahko operete v pralnem stroju. Če to ni možno, se lotite posameznih madežev z vodo in milom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.